Klassekampen.no
Onsdag 18. oktober 2017
Japans upopulære statsminister går mot brakvalg.
Abes ambisjoner

Hvis man er i Japan og vil ha et inntrykk av landets vanskelige forhold til dets krigshistorie, holder det å besøke to museer. Det ene er fredsmuseet i Hiroshima, der man får en detaljert gjennomgang av USAs atombombeangrep mot byen 6. august 1945. Museet tilhører en stor minnepark der skoleklasser kommer for å synge fredssanger og lese høytidelig opp erklæringer om at de ville bruke resten livet på å jobbe for fred.

Det andre museet er krigsmuseet Yushukan i Tokyo. Her får besøkende et like detaljert forsvar for Japans framferd før og under andre verdenskrig. Ifølge museet ble Japan nærmest tvunget til å «frigjøre» (altså okkupere) land etter land i Asia og gå inn i krigen. Museet er en del av Yasukuni-tempelet, som blant annet hedrer 14 japanske ledere som ble dømt for krigsforbrytelser. Når japanske statsministre har besøkt tempelet, har det utløst protester i Kina, Sør-Korea, Nord-Korea og Taiwan.

Japans sittende høyrenasjonalistiske statsminister Shinzo Abe, som stiller til gjenvalg på søndag, besøkte tempelet i 2013. Han har ikke vært der siden, men i går kunngjorde tempelet at Abe hadde sendt en gave i anledning høstfestivalen. Ifølge mediene Nikkei og Kyodo besøker ikke Abe tempelet under festivalen.

Abe vil neppe skape unødig turbulens få dager før det som ligger an til å bli et brakvalg for hans parti, Det liberaldemokratiske partiet (LDP). En måling for avisa Mainichi mandag viser, som flere andre nylige målinger, at LDP kan sikre seg over 300 av de 465 setene i Underhuset mens juniorpartneren i regjeringen, Komeito, kan få over 30. I så fall er kan det være duket for nok en koalisjonsregjering med to tredels flertall i nasjonalforsamlingen. Et slikt flertall må til for at Abe skal kunne endre den pasifistiske grunnloven som USA påtvang det kapitulerte Japan etter krigen.

Det var en selvsikker Abe som den 25. september kunngjorde nyvalget som avholdes søndag. Nord-Koreas atomprøvesprengning og avfyring av raketter over Japan, samt sterkere vekst i økonomien, syntes å styrke Abe mens skandaler som har rammet ham og partiet kom i bakgrunnen. Den ene skandalen dreier seg om en privat, ultranasjonalistisk barnehage som fikk kjøpt en statlig eiendom for 14 prosent av anslått pris. Statsministerens kone Akie Abe var æresrektor på barneskolen som eiendommen var tiltenkt. Hun hyllet skolens patriotiske profil, men trakk seg fra stillingen etter skandalen. Utdanningsselskapet som er involvert i skandalen heter Moritomo Gakuen, som blant annet er kjent for å drive skoler der elevene lærer seg en hyllesterklæring av keiseren og det japanske imperiet utenat.

Yasunori Kagoike, sjefen i Moritomo Gakuen, er også et ledende medlem av den ultranasjonalistiske organisasjonen Nippon Kaigi, som blant annet jobber for å endre Japans grunnlov og gjenreise nasjonens storhet. Et annet ledende medlem er statsminister Abe, som er spesialrådgiver for organisasjonens «parlamentsgruppe».

Mens LDP går mot valgskred, viser den nevnte Mainichi-målingen også at hele 47 prosent ikke vil at Abe skal fortsette som statsminister etter valget. Ifølge avisa Asahi er Abes seierssikre folk allerede i gang med å utarbeide et tillegg til grunnlovens artikkel 9, der det i dag blant annet står at Japan skal avstå fra krig. I realiteten har Japan bygd opp en betydelig militær slagkraft, i tett allianse med USA, og Japans såkalte selvforsvarsstyrker har operert i flere utenlandsoppdrag. Nå frykter mange at Abe vil bruke valgseieren og trusselen fra Nord-Korea til å ytterligere ruste opp Japan og befeste landets militærallianse med et stadig mer uforutsigbart USA.

yohans@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 20. november 2017 kl. 14.28