Klassekampen.no
Torsdag 5. oktober 2017
Hvor har det blitt av alle gutta? I forrige uke ble det arrangert Girl Tech Fest 2017 på Deichmanske hovedbibliotek. 8Foto: Berit Roald, NTB Scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: Halldor Kolbeins, AFP/NTB scanpix
Også gutter trenger kvinnelige forbilder

rollemodeller

Utdanningsinstitusjoner inviterer kvinnelige studenter på jentelunsj, jentetur og jentefrokost. Kamilla Paulsen klaget på dette i Adresseavisen 9. september, en kritikk som ble mye delt på sosiale medier. Hun synes det blir for sukkersøtt, og krever retten til å være kvinne og glad i hva hun vil.

Jenter Koder er et tilsvarende tiltak: de ønsker at flere jenter skal programmere. De arrangerer Girl Tech Fest på biblioteker, og dette er populært! Mange jenter får sin første smak på koding på slike arrangementer.

Fokuset her er på damene: om de bare holder ut i den mannsdominerte it-bransjen blir alt bra. Det jeg derimot savner et fokus på å endre mannskulturen.

Felles for disse tiltakene og arrangementene er blant annet idéen om rollemodeller. Flinke kvinnelige gründere, teknologer og mediepersonligheter fronter arrangementene og viser jenter og kvinnelige studenter hvordan en vellykket suksessrik kvinne ser ut, oppfører seg – og finnes.

Jeg er enig i at dette er sunt for damene: det kan være lett å tro at koding eller realfag ikke er for damer når en hører uttalelser eller ser reklame fra de mer ufine delene av bransjen.

Men gutter (og menn) trenger også kvinnelige rollemodeller! Disse guttene som er på vei inn i en teknologisk kreativ verden må se at også kvinner kan koding og realfag. Uten at de ser at kvinner kan, vil de bare befeste de gamle strukturene og ansette sine kamerater.

Jeg arrangerer Kodeklubber. Dette er et fritidstilbud til alle barn som vil lære seg å kode. Utfordringen i å arrangere disse klubbene er oftest ikke å skaffe lokale eller barn, det er å finne frivillige. Spesielt lite er det av kvinnelige frivillige.

Det er ikke bare jenter som er en minoritet innen IT. Derfor er skal alle kunne bli med i Kodeklubbeme. Her kan både gutter og jenter få se gode rollemodeller av begge kjønn. Et ensidig fokus på jenter kan skade mangfoldet, samtidig som det kan være med å forsterke ulikheter.

Det samme gjelder utdanningsinstitusjoner: ensidig fokus på «jentene» gjør at «gutta» slipper unna med å tro at jenter ikke kan. Arranger fagkvelder med kvinnelige rollemodeller, men inviter de mannlige studentene og, de har godt av å se flinke damer.

helge.astad@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.36