Klassekampen.no
Torsdag 5. oktober 2017
Billig mat til høy pris

dagligvare

Dagligvarekjedene prøver å overgå hverandre med løfter om priskutt på mat. De forventer at jeg som forbruker skal bli glad, men jeg blir trist og sint

Jeg vet at bøndene blir utsatt for utilbørlig prispress fra innkjøperne. For noen år tilbake, da jeg hadde nærmere kontakt med de økologiske bøndene, fikk jeg høre flere stygge historier om innkjøpernes press og manipulasjoner. Jeg betaler gjerne en høyere pris hvis en bonde gjør en ekstra innsats for miljø, matkvalitet og dyrevelferd. Men jeg blir sint når jeg leser i Aftenposten at den økte prisen på økologisk kylling går til å selge den vanlige ekstra billig.

Det er på tide at vi forbrukere slår oss sammen og krever innsyn i kjedenes prismanipulasjoner. Den kjeden som skal beholde meg som kunde må reklamere med at de betaler bøndene best, spesielt de som gjør en ekstra innsats for miljø og dyrevelferd. All elendighet som oppstår som følge av prispresset på klær er grundig dokumentert av Framtiden i våre hender. Her og også på mange andre områder må myndigheter og forbrukere gå sammen slik at vi får bedre innsikt i hvor pengene går når vi handler.

aroegaa@online.no

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.36