Klassekampen.no
Onsdag 4. oktober 2017
SKADET: En skadet kvinne får hjelp under masseskytingen i Las Vegas på søndag. Over 500 personer ble skadet i skyteepisoden, mens 59 så langt er bekreftet drept. Foto: Chase Stevens, Las Vegas 8Review/AP/NTB SCANPIX
• Demokratene vil ha strengere våpenkontroll • Republikanerne vil helst ikke snakke politikk
Nekter å snakke om våpen
Undersak

113

Antallet skytevåpen per 100 innbyggere i USA, ifølge en rapport fra Den amerikanske kongressen.

30.000

Det omtrentlige antallet amerikanere som blir drept med skytevåpen hvert år. To tredeler er selvmord.

2,8 mrd.

Kostnadene i dollar hvert år for å behandle skuddofre på sykehus.

25

Det er 25 ganger mer sannsynlig at en amerikaner blir drept med skyte­våpen, enn innbyggere i noe annet høyinntektsland.

38 %

Økningen i det totale antallet våpen i USA siden 1994.

400.000

Antallet skytevåpen som blir stjålet hvert år i USA.

Kilde: The Guardian og Wikipedia

https://www.theguardian.com/us-news/2017/oct/02/ us-gun-control-ownership- violence-statistics

STRID: Debatten om våpenkontroll står fortsatt på stedet hvil etter Las Vegas-angrepet. Samtidig kritiseres mediene for å avskrive gjerningsmannen som en «ensom ulv».

USA

Masseskytingen i Las Vegas i USA søndag kveld er den dødeligste i landet noensinne. Så langt har minst 59 mennesker blitt bekreftet drept og over 500 har blitt såret, etter at de ble beskutt fra 32. etasje av et hotell under en utendørskonsert.

Gjerningsmannen er en 64 år gammel hvit, amerikansk pensjonist, som ifølge politiet tok sitt eget liv etter angrepet.

Fakta:

Masseskytingen i Las Vegas:

• 59 mennesker ble drept og 527 personer ble såret i et angrep mot publikum på en countryfestival i Las Vegas seint søndag kveld lokal tid.

• Politiet har navngitt en gjerningsmann, 64 år gamle Stephen Craig Paddock fra Mesquite i Nevada. De mener han handlet alene.

• Han ble funnet død av politiet i 32. etasje i Mandalay Bay Hotel and Casino, som ligger rett over gata for konsertarenaen på The Strip. Han tok trolig sitt eget liv.

• Angrepet skjedde under en konsert med rundt 22.000 tilhørere på countryfestivalen Route 91 Harvest. ©NTB

«Thoughts and prayers»

Debatten i kjølvannet av angrepet følger et etter hvert velkjent mønster. Demokrater tar nå til orde for strengere våpen­lovgivning.

«Det er på høy tid at Kongressen gjør noe med våpensikkerhet for å beskytte uskyldige liv», skriver Bernie Sanders på Twitter.

Andre framtredende demokrater som Hillary Clinton og Chuck Schumer har lignende budskap.

Framtredende republikanere maner imidlertid til medfølelse og omtanke, men snakker ikke om politisk handling.

Den republikanske kongressrepresentanten Paul Ryan var en av mange som uttrykte medfølelse: «Vi er forent i vårt sjokk, våre kondolanser og våre bønner.»

National Rifle Association (NRA), den største våpen­lobbyorganisasjonen i USA, har vært helt stille etter skytingen, noe organisasjonen har for vane å gjøre som følge av masseskytinger, ifølge Politico.

Trumps endrede våpensyn

President Donald Trump har fordømt skytemassakren i Las Vegas, men vil ikke svare på spørsmål om skjerpede våpenlover. Han uttalte at massakren var en «handling av ren ondskap».

– Det er en tid og et sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen som et land, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders mandag kveld.

Donald Trump har tidligere gått hardt ut til støtte for retten til å bære våpen, men ifølge en artikkel fra BBC er presidentens nåværende syn på regulering av våpensalg relativt nytt. Så seint som i 2012 støttet Trump daværende president Barack Obamas krav om strengere regulering som følge av skoleskytingen i New Town i Connecticut.

I boka «The America We Deserve» fra 2000 skreiv han at han «generelt er mot våpenregulering», men at han «støtter forbud mot angrepsvåpen og [ ...] en litt lengre venteperiode for å kjøpe et skytevåpen».

Trumps talskvinne Sarah Sanders avviste i sin uttalelse at det var på sin plass å snakke om mulige politiske ringvirkninger.

– Motivet er ennå ikke fastslått, og når vi ikke har alle fakta om hva som skjedde i går kveld, vil det være forhastet å diskutere politikk.

Dette står i skarp kontrast til Trumps vilje til å diskutere politikk og motiv etter at en bombe ble detonert på undergrunnsbanen i London drøyt to uker tidligere: Bare timer etter angrepet tvitret han at «taper-terrorister må tas hånd om på en mye tøffere måte». I samme tweet-serie argumenterte presidenten for sitt eget innreiseforbud: «Innreiseforbudet til USA burde være mye større, tøffere og mer spesifikt – men idiotisk nok ville det være politisk ukorrekt.»

«Ensom ulv»

I en mye delt artikkel i The Intercept skriver Shaun King om hvordan reaksjonene når gjerningspersonen er en hvit mann er annerledes enn når det er en muslimsk eller svart gjerningsperson.

I etterkant av Las Vegas-skytingen gikk det kort tid før gjerningsmannen ble erklært en «ensom ulv» av amerikanske medier som USA Today.

Det er en beskrivelse Shaun King mener sjelden brukes om gjerningspersoner med annen etnisitet. Motivet for angrepet er ennå ikke kjent.

King skriver at gjerningsmannens «hvite privilegium» beskytter ham fra «å bli kalt terrorist, men også fra sinnet, raseriet, helvetesilden og vreden som helt sikkert ville skylt ned om han var noe som helst annet enn en hvit mann. Huden hans beskytter ham».

axeln@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.29