Klassekampen.no
Onsdag 4. oktober 2017
Grieg

Det er sus over navnet Grieg, og det ikke bare i Bergen. Først var det komponisten Edvard Grieg (1843–1907) som vekket folket. Nasjonalromantikeren bygde sine verk på folkemusikken og fikk internasjonalt gjennomslag. Han ble som Bjørnson (1832–1910) en stor nasjonsbygger. Deres kunstneriske arbeid skapte respekt og sveiset sammen en uferdig nasjon. Griegs komposisjoner traff tilhørerne i hjertet. Da romantikeren Edvard traff sopranen Nina Hagerup, formulerte han seg slik: «Jeg elsker en ung pike som har en fantastisk stemme og en like fantastisk formidlingsevne».

Nordahl Grieg (1902–1943) var også bergenser. Han ble en av sin tids mest betydelige journalister, forfatter og dramatiker. Hans engasjement var politisk, han ble kommunist ikke minst som følge av den trussel som vokste fram med nazisten Adolf Hitler. Signalene om en ødeleggende fascisme, både av jord og mennesker skapte et dypt engasjement hos denne Grieg. Han oppsøkte folk, også i Finnmark. Han flyttet med reinsdriftssamane over Porsangerhalvøya og ut mot Nordkapp, og forelsket seg sågar i en ung kvinne fra fjordene. Vurderte enda til å slå seg ned sammen med henne. Men i krigens inferno døde Grieg i en flystyrt 2. desember 1943.

En ny generasjon av Grieg kaster annerledes glans over landet. Finansfamilien skal ha aner fra de store kunstnerne. Grieg Seafood ble i 1992 etablert, og er nå i aksjon på Shetland og i British Columbia, i Rogaland og sågar i Finnmark.

Finnmarkingene kunne forvente seg store saker fra Grieg-familien. På linje med nasjonsbyggeren og frihetskjempen kunne vi forvente at de sikret folket i fylket store inntekter fra oppdrettsvirksomheten. Men, siden våre politikere har åpnet fjordene fra Rogaland til Finnmark som skatteparadis for oppdrettere, kan Grieg kjøre på. Hva legger de igjen?

Nordkapp kommune åpner nå en tredje fjord for Grieg Seafood. En million laks skal nå fôres med 4100 tonn pellets årlig, om lag 20 ganger vekta av innbyggerne i Nordkapp. Men mens husstanden må ut med 4475 kroner årlig i renovasjonsavgift, slipper Per Grieg & co. unna med kr 0,- for avføring og forurensning av tre fjorder.

Nordahl Grieg skjenket finnmarkingene store gleder. Dagens Grieg-familie legger noe helt annet etter seg. Men formuen økte i følge Kapital med over 800 millioner kroner i fjor. Det er så vi hører jubelen fra Bergen.

johngust@frisurf.no

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.31