Klassekampen.no
Tirsdag 3. oktober 2017
FORSONING: Etter et tiår med splittelse, ønskes Fatah-ledere «Velkommen til Gaza – Palestinas bankende stolte hjerte». FOTO: Khalil Hamra, AP/NTB scanpix
Har startet dialog i Gaza
Mohammed Dahlan
FORSONING: Fatah-politikere er i Gaza for å starte samtaler med Hamas om kontroll over stripen. Men veien mot en forsoning er minelagt av mot­setninger.

Palestina

Søndag kom Fatahs kulturminister Ehab Bseiso til Gaza for samtaler med Hamas. En egyptisk delegasjon under ledelse av Egypts ambassadør i Israel, Hazem Khairat, ledsaget Fatah-politikerne og deltar som meklere i samtalene.

Da Klassekampen gikk i trykken var det ventet at flere politikere fra Ramallah skulle ankomme Gaza, og i dag skal statsministeren i regjeringen i Ramallah, Rami Hamdallah, etter planen også komme til Gaza.

Hamas gikk forrige måned med på å gi fra seg makten på Gazastripen til Fatah-regjeringen, og ønsker nå å forhandle fram en samlingsregjering og arrangere nye valg. Men veien dit er minelagt av interne konflikter og maktkamper.

Fakta:

Palestinsk forsoning:

• Januar 2006: Islamistiske Hamas vinner 74 av 132 mandater i det palestinske parlamentet, PLC.

• 2007: Hamas og Fatah danner en samlingsregjering. Fatahs sikkerhetssjef i Gaza gjennomfører et mislykket kuppforsøk.

• Egypt har i lang tid meklet for en forsoning. Forrige måned gikk Hamas med på å gi fra seg makten på Gazastripen.

• Søndag kom politikere fra Ramallah til Gaza for samtaler.

Må oppløse milits

Ifølge den London-baserte avisa Hayat, stiller Fatah tre krav til forsoningen: Hamas må oppløse sin militære fløy, bistandsmidler til oppbygging av Gazastripen må gå via Ramallah, og ingen utenlandske krefter skal blande seg inn i stripen.

– Hamas’ militære fløy er ikke tema for diskusjon. Våre våpen skal være til forsvar av det palestinske folket. Så lenge palestinerne er under okkupasjon, vil våre våpen stå klare til bruk, uttalte nestlederen for Hamas, Moussa Abu Marzouk, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Avisa hevder det først og fremst er den ekskluderte Fatah-politikeren Mahmoud Dahlan, mannen bak kuppforsøket mot Hamas i 2007, og Qatar, som Ramallah ønsker å holde unna Gazastripen. Qatar er en av Hamas største støttespillere.

Nå er Qatars rolle svekket som følge av blokaden Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt innførte mot Qatar i juni. De anklager Qatar for å støtte Det muslimske brorskapet og deres søsterorganisasjoner, støtte terrorisme og for å samarbeide med sjiamuslimske Iran, deres erkefiende. Qatar har vært en av Hamas’ største støttespillere, og har sprøytet inn millioner av dollar til Hamas.

Hamas presset

Islamistiske Hamas vant en overlegen seier i parlamentsvalget i 2006. I 2007 dannet de en samlingsregjering med Fatah, til stor ergrelse for Israel. Fatah-politiker og tidligere sikkerhetssjef på Gazastripen, Mohammed Dahlan, sto bak et kuppforsøk mot Hamas i 2007, som førte til at Fatah-medlemmer ble fengslet eller måtte rømme stripen.

Dahlan ble senere ekskludert av Fatah, og deretter dømt for korrupsjon. Siden da har palestinerne vært dypt splittet.

Israel innførte på sin side en blokade mot Gazastripen i 2007. Egypt har siden hærens avsettelse av den islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013, stemplet Hamas som «en sikkerhetstrussel mot Egypt».

amalw@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.23