Klassekampen.no
Lørdag 30. september 2017
Den tredje grunnen

Det har vært valg. De tradisjonelle valgbodene har stått langs Karl Johan. Her kan den alminnelige velger møte menneskene i politikken og la seg opplyse, irritere og inspirere. I valgbodene har man forskjellige syn på hvordan landet skal utvikles best. Det er jo det som gjør politikk så spennende. Demokratiet på sitt beste.

Entusiasmen var stor da min 13 år gamle sønn, Resul, og hans skoleklasse skulle bruke en hel dag på å lære om demokratiet og det forestående valget – selvsagt i møte med ekte mennesker i valgbodene på Karl Johan. De skulle til og med gjøre sin egen lille undersøkelse, og gikk fra valgbod til valgbod og stilte følgende spørsmål:

«Kan dere gi meg tre grunner til at jeg skal stemme på deres parti?»

Representanten i Fremskrittspartiets bod hadde klare svar:

Fremskrittspartiet er bra for skole

Fremskrittspartiet er bra for eldreomsorg

«også var det en tredje ting, men du ser ut til å være utlending så det vil jeg ikke fortelle til deg…»

Resul var meget opprørt da han fortalte om sitt møte med politikken. Han omsatte sin nye kunnskap til praktisk politikk: «Mamma, jeg vet i hvert fall om et parti du ikke må stemme på». Betryggende er det også at en mann som sto ved siden av brøt inn og fortalte Fremskrittspartiets representant at «slik kunne hun ikke snakke til et barn…». Likevel, Resul har hatt mye å tenke på de siste dagene.

Resuls besteforeldre flyttet fra Makedonia til Norge på 70-tallet. Både jeg og barna mine har vokst opp i Norge. Resul (eller jeg som mor) har ikke noe minne om at noen har fortalt ham at hans utseende gjør ham «annerledes» de årene han har levd på jorden. Det måtte et møte med en representant for et regjeringsbærende norsk parti i valgkamp til.

Det er Fremskrittspartiets rett å meisle ut en streng innvandrings- og integreringspolitikk, og å gå til valg på det. At en representant for partiets valgkamp finner det pasende å fortelle et skolebarn i sitt første møte med det politiske Norge at det har et utseende som gjør at det ikke skal behandles som alle andre, er mer tvilsomt. Vi ønsker at Resul skal vokse opp med respekt for våre politikere og vårt demokrati. Det blir vanskelig hvis ikke politikerne viser ham den respekt og toleranse som vi tror er en forutsetning for at han skal trives og utvikle seg i samfunnet vårt.

Barna våre fortjener bedre. Demokratiet vårt også.

isaki_1983@hotmail.com

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 11.19