Tirsdag 19. september 2017
Arundhati Roy

«Hun bodde på kirkegården som et tre» – slik starter Arundhati Roys nye roman, 20 år etter boken «Guden for små ting», som gjorde Roy til et symbol på et stigende India. En Askepott i indisk litteratur, merkevaren som ble paradert blant kitschy Bollywood-stjerner og skjønnhetsdronninger, har blitt «bête noire» i en usikker nasjon.

Som i et avskyelig eventyr ble den elskede prinsessen plutselig den forbannede onde ånden som kjemper mot globalisering, kapitalisme og industrialisering. Hennes meninger om amerikansk utenrikspolitikk, Israel og Sri Lanka, har gjort henne til en av de mest anerkjente polemikerne. Hennes bestemte, sterke og utvetydige standpunkt gjør henne til en langvarig fiende av suksessive regimer som anklager henne for å være partisk, noe som ikke er sant. Arundhatis kritikk er like skarp mot pakistansk-støttet militantisme som mot Indias militære okkupasjonen av Kashmir.

Siden verdens største demokrati har forvandlet den fortryllende dalen Kashmir til en uhyggelig kirkegård hvor lydløse ord vokser på stille trær, har Arundhati Roy blitt ekkoet av de uhørte stemmene. Hun er øynene på de ansiktene som er deformert av pellet-kuler, som tok sine siste bilder av obskure territorier der deres rettigheter til selvbestemmelse forsvant som en flyktig luftspeiling. Hennes politiske essayer utfordrer brutaliteten til et regime som etterligner den koloniale makten den har blitt befridd fra. For å gjøre ting verre og latterligere, ulike indiske regimer uten ryggrad har prøvd å stoppe henne ved å vise til den umoderne og arkaiske oppviglerloven som ble utarbeidet av Thomas Macaulay i 1870.

Men, forfatteren har vokst som et gigantisk tre i en skamfylt kirkegård hvor Bharat Mata (India) danser på aske av uskyldige ofre.

Narmada-elven, Gujarat-drapene, atomprøvesprengning, den maoistiske bevegelsen og Kashmir er kontroverser som Arundhati Roy snakker om og fordømmer nasjonalt og internasjonalt. Dette skaper stor bekymring for regjeringen i India, som frykter for sitt image i utlandet. Vestlige land som er skjult bak sin hyklerske maske av forsiktighet, spiller et motbydelig Machiavellisk spill ved å ikke fordømme menneskerettighetsbrudd som India begår. De lukker øynene og ørene slik at de kan gjøre India til en motvekt til Kina. Politiske og økonomiske strategikere er medskyldige i en av de mest brutale moderne okkupasjonene.

Denne uke er Arundhati Roy i Oslo for å promotere sin siste roman. Vil ekkoet fra Kashmir-dalen gjalle i de norske fjellene?

gautierari@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 9. oktober 2017 kl. 12.11