Klassekampen.no
Fredag 15. september 2017
Valget ga oss det verst tenkelige resultatet for ytre venstre.
La elva leve!

Ingressen vil være vanskelig for mange å forstå. For gikk ikke både SV og Rødt fram i valget? Jo, gratulerer til begge partiers ledelse og partienes grasrøtter. Problemet ligger i at det gode valget sperrer veien for en framtidig god løsning: Samling på ytre venstre.

Rødt er fornøyd med å ha kommet inn på Stortinget. SV er om mulig enda mer fornøyd med å ha brutt en ti år lang nedtur. Problemet er at alle vi som higer etter samling på venstresida, nå sitter med svarteper. Det gode resultatet for både Rødt og SV innebærer paradoksalt nok at kampen for én slagkraftig parlamentarisk kraft til venstre i norsk politikk sannsynligvis har grunnstøtt. Til glede for Erna og Siv.

Det er bare å beklage.

Men så til en sak det tok litt tid før offentligheten fikk øye på: Oljeboring i Lofoten. Årsaken til at det ikke for lenge siden er plassert oljerigger i naturperlene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) er å finne i det parlamentariske systemet.

Da Sp og SV gikk inn i rødgrønn regjering i 2005, stilte begge partier et ultimatum: Ingen oljeboring i LoVeSe. Arbeiderpartiet bøyde av. Det samme skjedde da KrF og Venstre inngikk et forpliktende samarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet etter valget i 2013. Hareide og Skei Grande stilte ultimatum: Ingen oljeboring i LoVeSe.

Nå er alt forandra – og åpning for oljeboring i disse områdene ligger rett rundt hjørnet, tro meg. Venstre kommer ikke inn i Solberg-II-regjeringa. Hvorfor i all verden skal Erna slippe Venstre inn i sitt kabinett, så lenge Skei Grande ikke kan sikre flertall i Stortinget? Og ikke minst – så lenge Venstre uansett har freda Høyre/Frp-regjeringa?

Vi snakker om uker eller måneder før forslaget om konsekvensutredning i LoVeSe oversendes Stortinget til behandling. Og forslaget vil bli vedtatt. Arbeiderpartiet har et landsmøtevedtak som sier at de vil åpne for konsekvensutredning i deler av LoVeSe. AUF kommer selvfølgelig til å protestere for all verden. Til ingen nytte. «Landsmøtevedtaket ligger fast», er alt Jonas Gahr Støre behøver å si.

Jeg har ingen tro på at Erna og Siv vil fremme et forslag i tråd med vedtaket fra Aps landsmøte. De kommer til å kjøre linja fullt ut – full konsekvensutredning. Og mitt tips er at Arbeiderpartiet, etter først å ha stemt nei, subsidiært vil stemme sammen med regjeringa.

Tenk hva et skjørt kompromiss på landsmøtet i Norges største parti kan bety!

Jeg fortsetter å tippe: Jeg tror dette vil bli den altoverskyggende politiske saken de neste åra. Kampen om Altavassdraget vil bli for en krusning på havet å regne! Forretninger som selger flytevester bør fylle lagrene sine! Det samme gjelder butikker som har kjettinger til salgs!

Hvilket syn det skal bli! Hele venstresida og resten av miljøvern-Norge i sivil ulydighet til havs – mens trekløveret Erna & Siv & Jonas står ved politiets side på bryggekanten!

Bare en sak er sikker: Ap vil synke som en stein.

Ukas lydspor: Kari Bremnes – «Det vi har».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Trekløveret Erna, Siv og Jonas står ved politiets side på bryggekanten»

Artikkelen er oppdatert: 16. oktober 2017 kl. 13.37