Torsdag 31. august 2017
EN AV FÅ: Angelique Heggheim er daglig leder i uavhengige Sagene bok og papir i Oslo. Det blir stadig færre uavhengige bokhandler.
I fjor forsvant mer enn 20 av de små og selveide bokhandlene i Norge da bokkjeden Vivo gikk konkurs:
Mister små bokhandler
Uavhengige bokhandler gjenvinner popularitet flere steder i verden. I Norge blir det stadig færre av dem.

litteratur

Den knallharde konkurransen mellom gigantene i amerikansk bokbransje har skapt en åpning for mindre, uavhengige bokhandler. For mens netthandel hos Amazon har konkurrert ut store bokhandlerkjeder, blir det stadig flere små, uavhengige bokhandler i USA.

Mens antall bokhandler totalt synker, har uavhengige økt med 13 prosent i USA, viser tall fra bransjeorganisasjonen American Booksellers Association.

Også i Storbritannia og Irland skrives det om en ny entusiasme rundt uavhengige bokhandler.

Men Norge henger etter i utviklingen. Siden 2004 er antall medlemmer i bransjeorganisasjonen Fri Bokhandel halvert, fra 146 til 73.

– Det er veldig trist. Hovedgrunnen er bortfall av skoleboksalg, forlagenes salg av store titler i dagligvarebutikker og naturligvis netthandel, sier Helén Foss, daglig leder i Fri Bokhandel.

Organisasjonen representerer 73 uavhengige bokhandler over hele landet, det vil si bokhandler som drives og eies lokalt. I fjor solgte disse for 4 prosent av det totale bokmarkedet – en nedgang fra 6 prosent de foregående årene.

Fakta

Frie bokhandler:

• Foreningen Fri Bokhandel organiserer uavhengige bokhandler i Norge, som defineres som bokhandler som drives og eies lokalt.

• Antall medlemsbokhandler i Fri Bokhandel er halvert til 73 siden 2004.

• De tre store bokkjedene Ark, Norli og Tanum sto i fjor for 70 prosent av bokmarkedet.

De store tar mer

I fjor mistet Fri Bokhandel mer enn 20 bokbutikker etter at den kristne bokkjeden Vivo ble lagt ned og solgt til Norli.

Samtidig øker de store bokkjedene sin markedsandel. I 2016 hadde de tre store bokkjedene Ark, Norli og Tanum 70 prosent av bokmarkedet – en økning fra 63 prosent i de tre foregående årene, ifølge tall fra Bokhandlerforeningen. Ark eies av Gyldendal, mens Norli delvis eies av Aschehoug. Tanum eies av Cappelen Damm.

Libris, som eies av Norli Libris-kjeden, og Notabene sto for til sammen 18 prosent av markedet i fjor.

Jubel i butikken

Noen fortellinger fra det uavhengige bokhandlerlivet kan likevel likne på det som skjer i USA, England og Irland. Angelique Heggheim er daglig leder hos Sagene bok og papir i Oslo. Hun tilhører en ny generasjon uavhengige bokhandler.

Hun forteller at hun merker en ny giv rundt de uavhengige bokhandlene også i Norge.

– Jeg merker det både i omsetning og på kunder som kommer inn og nesten bryter ut i jubel når de kommer inn i butikken og finner bøker som ikke er backlistet av de store kjedene, sier hun.

Heggheim synes hun gir kundene mest tilbake ved å stå alene.

– Vi velger selv hva vi vil kjøpe inn og hvor mye. Vi har en sterk og trofast kundegruppe som forstår at de betaler litt ekstra for vår kunnskap. Det er ærerikt å få i oppdrag å anbefale en bok – da føler jeg kunden fortjener at jeg bruker tid på henne og at jeg anbefaler en bok jeg kan stå inne for, og ikke nødvendigvis ligger på toppen av bestselgerlistene, forteller hun.

– Med tanke på hvor mye støtte og hjelp som gis bokbransjen fra det offentlige, er det trist at det virker som at bransjen stadig kommersialiseres framfor å ta samfunnsansvaret sitt på alvor, legger hun til.

Truende generasjonsskifte

Den typiske uavhengige bokhandel ligger ikke i hovedstaden, men i distriktene. De er ofte drevet av ildsjeler som nærmer seg pensjonsalder.

– Den store utfordringen framover er at de som driver de små, uavhengige bokhandlene, er godt voksne mennesker. Når de pensjonerer seg, er det ikke nødvendigvis noen som ønsker å overta. Å drive bokhandel er ingen «ni-til-fire»-jobb, å drive bokhandel alene er beintøft, sier Helén Foss i Fri Bokhandel.

Hun trekker fram bokhandler i både Rosendal, Hardanger, på Tynset i Østerdalen og i fiskeværet Kjøllefjord i Finnmark som bokhandler som gjør det bra ute i distriktene. Men man blir ikke rik av å drive bokhandel i dag, understreker hun.

– De som velger en slik arbeidsplass, tenker ikke alltid økonomi, men velger et arbeid de trives med. Det er mange flinke bokhandlere der ute, sier hun.

Foss brenner for de små bokhandlene.

– Jeg mener det alltid er viktig å verne om de små. Min jobb er å bidra til å få litteratur ut i hele landet. Om en av våre bokhandler går konkurs, er det ikke automatisk slik at kundene hennes nå går på nettet og kjøper bøker. Kanskje bruker de heller pengene på en blomstervase i stedet.

– Norge er ikke USA

Da nettbokhandelen begynte å ta av utover på 2000-tallet, spådde mange at de små uavhengige bokhandlene skulle bli skadelidende. For mange bokbutikker ble det også kroken på døra, men flere piler peker nå opp igjen for de små bokhandlene.

I Irland skrev nylig nyhetssida The Journal, i anledning «The Independent Book Shop week», om en uavhengig bokbutikkbransje som levde ikke bare beste velgående, men som «blomstret».

Bokbutikkeier Maria Dickinson i Irlands største uavhengige bokbutikkjede, Dunbray Books, sier samme sted at hun har «sett en mye mer positiv energi rundt bokbutikken de siste årene».

Også introduksjonen av lesebrett og e-bøker var fryktet å skulle ta livet av de samme små bokhandlene, men det skjedde heller ikke. I USA viser de siste tallene en økning i det fysiske boksalget på 8 prosent. Bokhandler Ron Johns sier til tidsskriftet The New Statesman at «ansvarlige folk sier: Jeg bryr meg om hvor jeg kjøper bøkene mine fra».

Han viser til at det ligger etter hvert mange lesebrett i skuffer og skap – samtidig som det kjøpes papirbøker.

– Norge og spesielt USA er to forskjellige verdener. I USA ser man en sterk og stor indie-bevegelse på mange områder, og det er veldig hyggelig å bevitne den utviklingen, men disse kreftene er ikke like sterke her i Norge, og det er nok lenge til vi ser det samme her. Norge er ikke USA, sier Helén Foss.

– Men når det gjelder papirbøker, ser vi også her at mange bokhandler ikke er så redde lenger som de var for noen år siden.

– Hvorfor er små, uavhengige bokhandler viktig?

– Det handler om flere ting. De er ofte veldig skreddersydde for sitt nærmiljø – de kjenner det så godt at det de kjøper inn er tilrettelagt kundene mer enn omvendt.

Foss i Fri Bokhandel mener den lille, uavhengige bokhandleren vil gjøre mangfoldet større blant bøkene som blir kjøpt og lest.

– Foreløpig er kjedene veldig like. De har de samme bøkene på tilbud. Noen titler blir pushet veldig. Da ender vi alle opp med å lese Elena Ferrante og Jo Nesbø, sier Foss.

kultur@klassekampen.no

Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.