Klassekampen.no
Fredag 18. august 2017
BAK GRYTENE: Kesarin K. Olsen samnen med medhjelperne i cateringfirmaet hennes, Tanaporn Mongkolsukthae (t.v.) og Helena Ajuna Olsen.
Nytt hjemland
I takknemlighet
Livet

Møt mennesker som har en historie å fortelle.

Kesarin K. Olsen fant et nytt hjem i Olderdalen i Kåfjord, langt unna Bangkoks millionjag. Etter mange år som sjarkfisker lærer hun nå befolkningen å sette pris på thaimat.

Livet

Kesarin K. Olsen husker godt det første møtet med mannen Håkon. Han spiste opp all thaimaten, men innrømte i ettertid at han gjorde det for å imponere henne.

Seinere har det blitt mer thaimat, riktignok ikke maksimalt krydret. Restauranteieren fra Bangkok har lært en hel Troms-bygd å like asiatisk mat. Og de liker henne.

Mottakelsen ble ekstra varm da kvinnen fra Thailand iførte seg arbeidsklær og i fem år var sjarkfisker sammen med mannen. Hun sparte ikke på seg selv verken natt eller dag, i storm eller stille, og imponerte selv de største skeptikerne.

Fakta:

Kesarin K. Olsen

Alder: 57 år.

Yrke: Kokk og restauranteier.

Sivilstand: Enke, to voksne barn.

Hvor er du i livet: Midt i livet, fortsatt mye ugjort.

På sparket

Hvilken bok har gjort sterkest inntrykk på deg?

– Jeg leser lite, men Bibelen gjør inntrykk. Der står mye jeg ikke forstår, og mye klokt.

Hva er din favorittfilm?

– Husker ikke hva den heter. Den var med mye musikk og dans. Jeg liker morsomme filmer som gjør meg glad.

Hva slags musikk hører du på?

– Radioen står på hele dagen. Jeg liker det meste av musikk, også norsk. Jeg er ikke avhengig av thai-musikk!

Liv og død

Kesarin K. Olsen smiler ofte og er ikke redd for å slippe latteren løs. Smilet kommer fram når hun tenker på ektemannen Håkon Olsen og alt det den staute fiskeren gjorde for at hun skulle kunne eksistere i hjembygda også etter hans død.

Denne sommeren er det åtte år siden den 26 år eldre ektemannen gikk bort. Han gikk ut av hennes liv få dager før de skulle feire sin tiende bryllupsdag.

Kesarin og Håkon var et ulikt par. Han sjarkfisker fra Lyngen, med hjemplass blant 663 innbyggere i Olderdalen. Hun vellykket forretningsdame som eide to restauranter utenfor Thailands hovedstad, der innbyggertallet har passert 8,2 millioner.

Mens Thailand byr på et frodig og folkerikt landskap, har Kåfjord i Troms fjell og fjord så det holder. Svært få i Thailand vet hva snø er, mens innbyggerne i Olderdalen har grundig og lang erfaring med alt som har å gjøre med kulde, storm og snø. Mens solen uteblir i minst 60 døgn vinterstid i Troms, smiler en varm sol over Bangkok året rundt.

Likevel:

– Jeg likte Olderdalen fra første stund. Håkon ga meg trygghet, og han lærte meg alt jeg trengte for å kunne for å trives her, sier hun.

Tryggheten i nytt land

For henne betød den nye hjemplassen fred og ro, mye arbeid riktignok, men trygghet i gode omgivelser.

De to barna hun hadde med seg, fikk et trygt hjem, og de ble raskt en del av lokalsamfunnet.

Naboer, venner og spesielt Håkons store familie har vært enormt viktige støttespillere for Olsen. Hun får ikke uttrykt sterkt nok sin takknemlighet over den mottakelsen hun har fått. At bygdas nye overnattingssted heter Håkon gjestehus, er en takk og hyllest til ektemann Håkon Olsen.

– Jeg har hele tida jobbet og vært opptatt av å få ting til, sier hun.

Og resultatene har ikke latt vente på seg.

Thaimat i Troms

Olderdalen hadde ingen thairestaurant før Kesarin K. Olsen flyttet til bygda. Stedet hadde heller ikke catering, og det er lenge siden der var kafé og overnattingssted. Alt dette har den driftige thaikvinnen bygd opp. Hennes bedrifter har til sammen ti ansatte og er blant bygdas største arbeidsplasser.

Hun kunne ha solgt sjarken, solgt familiens hus og flyttet hjem til Thailand som økonomisk uavhengig. Den tanket streifet henne ikke.

– For meg er Olderdalen hjemme. Thailand er varmt og trangt. Der er mye folk som har det travelt, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at det har vært tunge tak underveis. Møtet med mørketida var ikke lett, og den første vinteren måtte de en tur til Thailand. Vinter og snø var også uvant, men Olsen pakket seg inn og hadde bestemt seg for å klare det.

Håkon gjestehus holder til i nyinnredede og asiatiskinspirerte lokaler i det som tidligere har vært samvirkelag og bank. Her er fem hotellrom, to leiligheter og kafé. Underveis har det vært mye byråkrati og papirarbeid som var uvant for henne. Ikke all omgang med håndverkere var like lett, men når hun ser resultatet, er mange av problemene glemt.

– Vertshuset er til minne om Håkon. I stor takknemlighet. Vi var sammen hele tida, og han er fortsatt med, sier Kesarin K. Olsen.

TIl nytte på sjarken

Hun forteller gjerne om deres første møte: Håkon kom inn i restauranten, fikk anvist et bord og bestilte fra menyen. Restauranteieren syntes han virket spesiell og holdt et øye med ham gjennom måltidet.

– Maten var krydret slik vi er vant med. Han spiste opp alt, og jeg ble imponert, forteller hun.

De kom i prat og fant fort tonen. Han fortalte om en fjord langt nord der han levde aleine mellom høye fjell og noe hvitt på toppene som kalles snø. Han reiste hjem, men de holdt litt kontakt, og etter en tid var han tilbake. Hun forsto raskt at dette var noe mer, og for 18 år siden giftet de seg.

– Etter bryllupet mintes vi vårt første møte. Håkon smilte, og innrømte at maten var altfor sterk for ham, men siden jeg fulgte med, ville han gjerne vise at han likte det jeg serverte, sier hun.

Etter hennes første møte med Olderdalen, ble avgjørelsen tatt: Dette var hennes hjem! Men hva skulle hun gjøre? Rollen som hjemmeværende kone passet ikke henne.

Dermed ble hun med i hans sjark. Først én tur. De fisket med jukse eller garn på Lyngenfjorden, og fangsten ble fin. Så ble hun med neste dag også.

Håkon lærte henne å fiske, hvordan man manøvrerte båten, hvordan man bløgget og sløyde fangsten og alt hun trengte å kunne. Sjøsyken var til å leve med. Hun stelte mat i den lilla byssa, kokte sterk kaffe og følte fra dag én at hun var til nytte om bord i sjarken.

Mistet mannen

Det ble fem år i fiskeryrket. Sammen fulgte de torskens vandring. De dro til Finnmark på vårfisket og holdt seg i Troms gjennom vinteren. På fiskebrukene langs kysten vakte det oppsikt at en vever thaidame sløyde fangsten like raskt som de øvrige fiskerne, og hun ble raskt akseptert som kollega.

– Håkon var tryggheten selv. Han lærte meg alt, og han ga meg mulighet til å være meg selv. Jeg likte hver time sammen med ham i sjarken, eller hjemme i Olderdalen, forteller hun.

Etter fem år sammen på fiske, ble den 26 år eldre ektemannen stadig svakere og plaget av sykdom. De valgte å legge sjarken i bøya og finne arbeid på land. Håkon oppfordret henne til å gjøre noe med asiatisk mat, og hun ble raskt en populær leverandør til brylluper, konfirmasjoner, runde dager og annen festlighet i Olderdalen og småstedene rundt.

– For å lære inviterte jeg til gratis prøvesmaking, og jeg fulgte spent med på hva folket her likte. Jeg laget ulik thaimat med varierende styrke, og fant fort fram til vårull og kylling i sursøt saus.

Menyen på Siam Catering inneholder også lokal kveite i tamarinsaus, frityrstekt Lyngen-torsk og mye annet fra det asiatiske kjøkkenet, men krydderstyrken er justert slik en gjennomsnitts tromsværing vil ha det.

– Mange papirer skal fylles ut, det skal søkes og redegjøres. Vi bygde på huset, og jeg leverte catering mens jeg passet på en stadig sykere mann, minnes hun.

Håkon forsto at det kun gikk én vei med egen helse og hadde det travelt med å hjelpe kona med å få i gang cateringfirmaet. Bolighuset deres ble utvidet, og midt i byggeprosessen døde han.

Kommunal matleverandør

Å miste mannen var et hardt slag, men samtidig bestemte hun seg for å gå videre med det hun kunne best: kokk- og restaurantbransjen. Hun drømte om et gjestehus med kafé, og det første hun bestemte var navnet.

Olsen solgte sjarken og investerte hvert øre og uendelig mange arbeidstimer i Håkon gjestehus.

For henne var det en ekstra fjær i hatten da noen fra rådhuset ringte og lurte på om hun kunne levere mat til det kommende kommunestyremøtet. Det gjorde hun. De folkevalgte likte maten, og hun leverer nå fast til alle kommunestyremøtene, samt andre arrangementer der kommunen vil imponere sine gjester med lokal mat.

Ordfører Svein O. Leiros (Sp) i Kåfjord husker godt hvor imponert han og alle andre var over thaidama som ble sjarkfisker. At hun nå er veletablert forretningskvinne og får ting til, imponerer minst like mye.

– Hun har etablert tilbud som var etterlengtet her. Matservering, catering og overnatting var det lite av i Olderdalen før Kesarin satte i gang, sier ordføreren.

Han bruker ordet fabelaktig for å beskrive henne, og han er stolt over hva hun har fått til med det nedlagte samvirkelaget.

– Både vi fastboende og tilreisende benytter oss ofte av hennes restaurantmat. Hun får også høy score på Tripadviser. Dette er en stå-på dame som vi er glad for å ha i Olderdalen, sier ordføreren.

livet@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. desember 2017 kl. 09.27