Klassekampen.no
Tirsdag 8. august 2017
Kent, du lyver!

islam

Kent Andersen leker seg litt med begreper og ord i et ordrikt, men innholdsfattig, innlegg i Klassekampen 3. august: «Ateisme er ikke hat, Sultan!». Her konstrueres stråmenn som nedkjempes med bombastisk selvgodhet. Hat mot muslimer er faktisk rasisme, samme hvor mye Andersen messer om at tro ikke er rase. Det betyr selvsagt ikke at man ikke kan drive med religionskritikk, men det er altså ikke det som skjer her.

Andersen avslører et ekstremt essensialistisk syn på islam, og dermed på muslimer, hvor muslimer som hevder en ting tolkes til å mene noe helt annet, eller å lyve.

Debatten får litt barnehagepreg når Andersen snakker om «det var islam som starta», og at han anklager alle muslimer for å mene et eller annet. Islam er ikke en person (eller egentlig er det faktisk noen muslimer som heter Islam også, men det er vel neppe min kjære onkel Islam Andersen snakker om – han er jo kjempesnill og har aldri starta noe som helst.)

Det bygges opp et grandiost verdensbilde hvor den modige ridder Don Quijote Andersen kjemper mot islamiseringen. Problemet er bare at for de aller fleste muslimer er nok Andersens forestillinger som vindmøller å regne. Så finnes det ekstremister, de skal vi bekjempe. Der er det viktig å vite at disse ekstremistene deler mindre av sitt verdensbilde med muslimer flest enn det Kent Andersen deler med terroristen Breivik.

Kent, du hevder at du ikke fremstod som angrende etter terrorangrepet 22. juli 2011, noe som faktisk ville vært positivt. Da er det bare å fastslå at du løy når du gråt krokodilletårer og bedyret «Hvis det noen gang skjer en muslimsk terrorhandling i Norge, så lover jeg at jeg skal være muslimers forsvarer. Det skal jeg!», og «Så det sitter nok en Frp-politiker som har lært noe her.»

Du later som det er din ateisme jeg reagerer på. Det stemmer ikke. Jeg bryr meg ikke om hva du tror eller ikke tror på. Jeg har ingenting mot religionskritikk, jeg mener faktisk det er bra, viktig og nødvendig. Grunnen til at jeg reagerer er at jeg bryr meg med hva du sprer av hat mot andre mennesker.

Andersen anklager meg for å seile under falskt flagg, og det er debattens endepunkt. Det er umulig å svare på en slik anklage, fordi alle forsikringer om at man mener noe annet tolkes som en del av løgnen. Påstanden om at jeg ikke ønsker demokrati, ytringsfrihet, likestilling, og opplysning faller på sin egen urimelighet. Men når det kommer fra en politiker for Frp mot en som er aktiv i et annet parti får saken en annen vri også, nemlig en påstand om at en undergraver alle disse. At jeg er en muldvarp.

Som en person som aktivt deltar i demokratiet kan jeg selvsagt ikke la dette stå. Det er løgn fra ende til annen.

At Kent Andersen kommer med slike påstander er nå så en sak, men jeg undres virkelig på om hans partileder eller statsråden som har ansvar for integrering ikke burde komme på banen snart og avklare om dette er Andersens personlige standpunkter – eller om det er slike løgner partiet vil stå for.

shoaib.m.s@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 9. august 2017 kl. 11.19