Klassekampen.no
Lørdag 5. august 2017
Kom, bli med på hele Sommer-Norges kulturkrig.
Verdibingo

Det er ikke hver eneste, døsige sommeruke man lærer like mye av å lese avisene, som denne uka. I løpet av de fem første dagene av august har vi nemlig lært hva norske verdier er. For nå er valgkampen i gang, med stor K.

For pilegrimsfareren Linda Hofstad Helleland handler norske verdier først og fremst om kristendom: «Hvis vi (...) fjerner K-en i KRLE-faget er jeg redd vi fjerner mer enn en referanse til K-ristendommen. Vi svekker også K-unnskapen om vår historie, og K-ulturarven som har formet oss til de vi er i dag», skriver k-ulturministeren i VG.

Med noe mindre grad av stamming, men i samme avis, ramser Høyre-Helleland og Sp-politiker Ola Borten Moe opp en rekke andre «gode, norske verdier», som vafler, barne-tv og fellesdusjing etter gym.

Kulturkommentatorene gasser seg. Og mer vann på mølla skal de få, når Moe forsvarer kristne tradisjoner i Dagsavisens spalter fordi kristendommen tross alt «er en religion vi har hatt i tusenvis av år i Norge».

Tusenvis!

Alle skal med, særlig i valgkamp. Også Hadia Tajik vil ramse opp sin verdiliste, bestående av seks tilsynelatende fornuftige, men akk, så hedenske, punkter. Men da har allerede Sylvi Listhaug meldt seg på debatten, som fra nå av dermed kun kan handle om innvandring.

Midt oppi alt skal man rekke å diskutere både nazi-marsjen i Kristiansand og sjokknyheten om at en hatsk svane ifølge VG har «sovnet stille inn» etter «et enkelt slag i nakken». På toppen av det hele klarer ikke Hans Rustad å holde seg: Han bare må la seg krenke på vegne av statsministeren i en merkelig øvelse av en Dagsnytt 18-debatt om hvordan Erna Solberg tar seg ut i rød kjeledress.

Hvordan skal Tajik klare å peile samtalen tilbake på norske verdier?

Klatre opp på en trollpikk. Funker alltid. Fra den omdiskuterte steinhylla i Egersund kan Tajik overdøve støyen. Akkurat hva hun sa om verdier, har kanskje ikke brent seg fast i minnet, men dét gjorde sitatet «regjeringen mangler sprut i denne valgkampen».

Så, hva ble vi enige om? Hva er norske verdier? Ingen nazister i våre gater! Eller, noen nazister i våre gater. Rød kjeledress er greit, av og til. Vafler er greit, av og til. Knekke nakken på svaner er greit. Av og til.

Valgkampen er i gang. Og den føles så langt som en kald fellesdusj.

yngvildt@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. august 2017 kl. 15.43