Klassekampen.no
Lørdag 29. juli 2017
Om skjermdumper og rumpefeider på Facebook.
Rumpefeid

For utviklingen av den dannede offentlighet er det viktig med tilgang på diskursive rom der samtalen kan utfolde seg. Slik som på Facebook, der motstridende meningsytringer kan brytes mot hverandre for det diskursive demokratiets framgang og sivilsamfunnets kollektive oppdragelse. Eller motsatt.

Seksuell trakassering er sjelden en stor fornøyelse, men det skal ikke stikkes under stol at spredningen av visse skjermdumper har ført til forlystelse på sosiale medier i sommer. Man trenger på dette tidspunktet bare å si «Du likeer ...» før omgivelsene knekker sammen i latter. Aldri har så mange nordmenn googlet ordet «rimming».

Hjelpsomme sjeler på Twitter har foreslått mange måter den arme/skyldige meldingssenderen kunne vridd seg unna sitt egentlige budskap. Kanskje var det egentlig «trimming» han mente å spørre om, eller hva med (fidget)spinning?

Noen av oss måtte holde oss i skinnet for noen dager siden, da én samfunnsdebattant blokkerte en annen fra sin egen (offentlige) Facebook-vegg med en litt uheldig vri på uttrykket «rævsleiker»: Den andre debattanten kunne «slikke menns rumper andre steder», ble det erklært. Jaha ... Vel vel, kanskje de likeer ...

Nå har riktignok Marta Breen og Jenny Jordahl vist at rumper er noe av det mest salgbare i offentligheten. I boka «Den store rumpefeiden» viser de hvordan rumpene langsomt tar over verdens nettaviser i utallige overskrifter om hvordan akkurat din rumpe kan bli finest, størst og/eller best, med tilhørende klikkvennlige bilder.

Apropos skjermdumper, kan det virke som flere og flere facebookdebatter tar form av krangling over hva noen tidligere har sagt på andres tråder og undertråder, med tilhørende billedbevis. I skjermdumpkrigene har vi alle blitt vårt eget faktisk.no. Ikke skal jeg (i prinsippet) motsette meg at tvilsomme uttalelser blir trukket fram for å belyse bredere problematiske tendenser i samfunnet.

I pausene kan man imidlertid kanskje tillates å trekke et sukk over de tilnærmet endeløse spiralene av anklager og motanklager som den nye delingskulturen gir opphav til. For hvor mye beveger samtalen seg framover av å spikre hver samfunnsdebattant til hvert sitt mest uheldige utsagn?

Et øye for et øye gjør hele verden blind, er det blitt sagt. Og med prinsippet om en skjermdump for en skjermdump havner vi alle til slutt i skammekroken.

heddaf@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 24. august 2017 kl. 10.54