Klassekampen.no
Fredag 28. juli 2017
Til sjenanse? Tre til ti tusen skudd på Taraldrud.
Ti tusen skudd i døgnet? Ved siden av en barnehage?
Krig i barnehage

Først i dag har jeg et spørsmål til Jonas Gahr Støre. I VG onsdag avviser han et formelt samarbeid med Bjørnar Moxnes: «Rødt har standpunkter, blant annet i sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken og den økonomiske politikken, som er for fjernt for Arbeiderpartiet.»

Siden han ønsker SV med på laget – kunne Støre vennligst fortelle hva som skiller SV og Rødt i sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken? I den økonomiske politikken?

Samtidig åpner Støre for samarbeid med Venstre; et parti som ligger til høyre for Høyre og Frp i arbeidslivspolitikken; et parti LO – som gir Ap ti millioner i valgkampstøtte – ikke vil ta i med ildtang. Fagbevegelsen – fagbevegelsen – fagbevegelsen?

Noe helt annet: Hvor skal politiets nye beredskapssenter ligge? Spørsmålet har nasjonal interesse, men i denne omgang er jeg mest opptatt av det lokale. Alternativet regjeringa går for, som beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener er vedtatt en gang for alle, ligger 800 meter fra skoler og barnehager i Oppegård.

Politiet planlegger å avfyre mellom tre og ti tusen skudd! Hver dag! 800 meter fra barnehager og skoler! Men Amundsen mener at dette ikke vil være til sjenanse for lokalbefolkninga! Er diagnosen døv allerede blitt allmenn i Justis- og beredskapsdepartementet?

Jeg har vært aktiv i øvingsfelt to steder, begge ganger da jeg avtjente min verneplikt. På Sessvollmoen og på Steinsjøfeltet – begge avsidesliggende områder, langt unna tettbebyggelse. Det må da være mulig å finne ei tomt som ikke er nabo til barnehager og skoler? Taraldrud er jo omtrent som å legge beredskapssenteret til Ekebergsletta!

Det planlagte beredskapssenteret ligger i Ski kommune, men folket i Oppegård er nærmeste nabo. Jeg ser bare ett fortrinn hvis regjeringa turer fram. Saken er at Ski tradisjonelt har rødgrønt flertall, mens Oppegård er blått så det holder – og det er vedtatt å slå sammen kommunene fra 1. januar 2020.

Jeg har solide røtter i strøket – ja, bestefar satt faktisk i kommunestyret for nesten 100 år siden. Da tomteprisene i Oppegård føyk i taket, var han glassklar: «Fra nå av kommer Høyre til å styre.»

Han fikk rett. Men hvor mange Oppegård-stemmer får de blåblå om de insisterer på skuddkåte politifolk som nærmeste nabo? Kanskje fins det håp for et rødgrønt flertall i den nye kommunen Nordre Follo? I så fall kunne jeg endelig tatt bestefar i en feilslutning!

Ukas gledeligste: Under Moldejazz overvar jeg en flott konsert med Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio. Det tør være unødvendig å si at det hele foregikk på nynorsk. I min anmeldelse i festivalavisa noterte jeg at Hoem selger bøker som hakka møkk, på nynorsk – og at redaksjonsledelsen i de store riksavisene burde ta seg en prat med forfatteren.

Jeg skal på ingen måte ta æren, men registrerer at til og med Aftenposten nå åpner for nynorsk. Harald Stanghelle – flere kommentarer på nynorsk enn den du skreiv fra Lærdal!

Ukas lydspor: Susanne Sundfør – «Mountaineers».

«Er diagnosen døv blitt allmenn i Justis- departementet?»