Klassekampen.no
Torsdag 20. juli 2017
Svever: Terje Rypdal skaper nærmest et ekko mellom Molde og Rypdals hjemsted i Tresfjorden. FOTO: Tom Henning Bratlie
Sola skinner endelig under Moldejazz, og alt er på stell. Eller?
Gulljazz

Så langt – vi skriver onsdag formiddag, og nærmer oss altså midtveis i årets jazzfestival i Molde – er det Terje Rypdal som har inntatt tronen. Terje Rypdal Conspiracy heter bandet hans i år, og ja – bandlederen mener musikk ofte handler om konspirasjon, en musikalsk sammensvergelse. Han har med seg Ståle Storløkken (keyboards), Pål Thowsen (trommer), og Nicolai Eilertsen (bass). Sammen låter de høyt og tungt. De finner seg et riff, og høyt ovenpå svever Rypdals gitar. Det er som om lyden danner et ekko mellom Molde og Rypdals hjemsted i Tresfjorden.

Men – og det er et men, så langt i Molde. Under åpningskonserten med årets Artist in Residence, pianisten Vijay Iyer, sto halvparten av stolene tomme. Under Terje Rypdals konsert var tilstanden litt bedre, men salen var langt fra full. Og dette er smått mystisk. Det faktum at moldenserne verken finner veien til åpningskonserten eller til bygdas store sønns «hjemkomst» til Molde – vel, det er mystisk.

På Gulljazz, derimot – der er det stinn brakke! Du lurer kanskje på hva Gulljazz er? Vi siterer fireflate.no, festivalens utmerkede nettavis: «Gulljazz i Molde feirer 5-års jubileum i år, og på Glomstua omsorgssenter sto som vanlig stemningen i taket.»

Molde var først ute med dette flotte initiativet, og i dag er arrangementet etablert også i Kongsberg, Trondheim og Stavanger. Oslo og Bergen står forhåpentligvis for tur. Det hele finansieres her i Molde av Extra-stiftelsen, med tilskudd fra Kulturrådet og Molde kommune. Primus motor i Molde, Birgit Skogen, ser også nordover, sånn at Gulljazz snart skal være et landsdekkende fenomen.

Tirsdag var 500 mennesker samla på Glomstua omsorgssenter. Før Aurora gikk på scenen i Romsdalsmuseet onsdag kveld, var Gulljazz med andre ord den best besøkte konserten under årets Moldejazz. Bravo!

I det hele tatt – Moldejazz går foran i krigen for å gjøre festivalen til en folkets festival. Her i Molde tar folk flest seg gjerne ei ferieuke for å «gå på jazzen». Store og små fyller Storgata (den eneste gata i Molde), og tar seg også gjerne en tur innom Alexandraparken, der lokale artister fyller scenen hver eneste formiddag.

Som du nå forhåpentligvis skjønner – Moldejazz-programmet er stint av «sære» innslag. Men minst like viktig, etter som åra går: Festivalen oppdrar folket i en type jazzmusikk som for de fleste oppleves som lett tilgjengelig. I hvert fall når musikken foredras av lokale stjerner.

Spør du meg, så er Moldejazz på rett spor.

kultur@klassekampen.no

Moldejazz går foran i krigen for å gjøre festivalen til en folkets festival.

Artikkelen er oppdatert: 7. august 2017 kl. 13.34