Klassekampen.no
Lørdag 15. juli 2017
Jeg er ikke en sexist

Klassekampen

Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy beskylder meg (Klassekampen 12. juli) for å bedrive «ubegrunnet kritikk av bøker». Til dette er å si at jeg ikke anmelder bøker i Klassekampen; den sjangeren tar heldigvis et ytterst kompetent anmelderkorps i Bokmagasinet seg av.

I «Rønsen på fredag» kan jeg i utgangspunktet skrive om hva jeg vil. Som regel blir det politikk, men denne fredagen ble det altså kultur.

Jeg gleder meg over at Bjørnøy «kan fortsette å la meg underholde av hvor mange usammenhengende tanker og ubegrunnede argumenter Rønsen klarer å putte inn i én spalte». Men jeg savner en begrunnelse. Ubegrunna kritikk er, som Bjørnøy ganske riktig påpeker, en uting.

Bjørnøy omtaler meg som «sexisten Arild Rønsen». Om jeg har forstått ordet sexisme korrekt, betyr det å være for kjønnsdiskriminering. Jeg kan forsikre Bjørnøy at jeg er motstander av enhver form for kjønnsdiskriminering, enten det gjelder kvinner eller LHBT-personer.

Men dette kan umulig innebære at det skal være forbudt å sette søkelys på det faktum at en skrøpelig, kvinnelig forfatter får 60.000 lesere, og at Bokhandlerprisen – som deles ut av ei yrkesgruppe der kvinnene er i solid flertall – går til en roman som i mine øyne er gørr kjedelig. Jeg gjorde en observasjon, og tillot meg å gruble litt over saken. Bjørnøy skal vite at jeg har fått usedvanlig mange tilbakemeldinger på denne artikkelen, de aller fleste fra kvinner. Gjennomgangstemaet har vært omtrent sånn: «Takk! Endelig noen som tør sette ord på det!»

Til passasjen om jentene som valgte «Ungkaren» og «Bonusfamilien» framfor The Beatles og kortspill: det var skrevet med glimt i øyet, hvilket jeg er sikker på at jentene det gjelder utmerka godt forstår. Jeg har en skarp følelse av at de gjorde det som et betimelig pek til meg, en mann som har en lei tendens til å okkupere tv-en for å se nyheter om og om igjen, i det uendelige.

Men – jeg visste at et innlegg av Bjørnøys karakter ville komme. Helt etter oppskriften. I enkelte kretser reagerer man konsekvent på autopilot.

arild@puls.no

Artikkelen er oppdatert: 7. august 2017 kl. 12.24