Klassekampen.no
Lørdag 15. juli 2017
Hjelp til voksne menn.
Skikk og bruk

I dette sekulære landet hvor frihet til å gjøre som man vil, aktes høyt, kan det for noen menn være vanskelig å vite hvordan man skal oppføre seg overfor kvinner, og yngre kvinner især.

Spesielt later folkeskikk til å være utfordrende for enkelte godt voksne menn, de som gikk ut av grunnskolen lenge før «samtykke» og «gråsone» var påtenkte begreper.

Her presenteres derfor en aldri så liten skikk og bruk-guide, slik at du kan unngå å havne i «den digitale gapestokken»/skjemme deg ut/komme på kant med loven.

Guiden er spesielt relevant for menn i maktposisjoner i politikk-, kultur- og samfunnsliv med et overvurdert positivt selvbilde og en under gjennomsnittlig evne til selvinnsikt.

Når du skal ta kontakt med en kvinne, spesielt hvis hun er noen tiår yngre, prøv å sette deg i hennes situasjon: Er det sannsynlig at hun er spesielt interessert i å snakke med akkurat deg, en middel­aldrende, medium attraktiv mann som legger seg etter for unge damer?

Har du noe å tilby utover et påtrengende begjær og egodrevet dosering? Hvis ikke, la det være.

Hvis selvinnsikten ikke har stoppet deg her, tenk i det minste over hvordan du formulerer deg. Tenk at søsteren din skal kunne lese det, og fortsatt invitere deg på julebesøk.

Ikke skriv det du tenker på. Kom deg ut av puberteten og skriv om noe annet enn underliv og analåpning.

Ikke spør om å få kjøpe undertøyet til unge kvinner. Ikke andre klesplagg heller, for den saks skyld. Du kommer garantert ikke til å kle dem.

Unngå bruk av dialektord som kan ha flere betydninger. «Er du blaut?» kan visstnok bety både det ene og det andre i Vågå kommune, og kan føre til forvirring for både folk, fe og rettssal.

Ord og uttrykk som «slurp» og «nuss og klems» bør også forlates etter konfirmasjonen. Din egen konfirmasjon altså, ikke jentas.

Husk at en god samtale har mer enn én deltaker. Hvis du ikke får svar, er det ikke et tegn på at du har målbundet prinsessa.

Monologene kan du holde i forelesningssalen eller fra taler­stolen. «Den som tier samtykker», gjelder heller ikke her.

Lykke til med god oppførsel!

astrid.rambol@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 7. august 2017 kl. 12.30