Klassekampen.no
Fredag 30. juni 2017
BESTEVENN: Venstre-leder Trine Skei Grande
Ap bekymrer seg for oppsplitting til venstre!
Valgets kval

Jeg medgir å trekke litt på smilebåndet. Framtredende sympatisører av Rødt og SV, undertegnede inkludert, har i flere år pekt på det meningsløse i at disse partiene stiller til valg hver for seg. Mandag denne uka har lederen i Oslo Arbeidersamfunn endelig fått med seg problemstillinga, og innvilges kronikkplass i Klassekampen – og da, da først blir det interessant for Dagsnytt 18!

Til saken. Fredrik Mellem er redd for at «tre partier på venstresida» – Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne – havner under sperregrensa. Mellem har både rett og feil. MDG er ikke et parti som hører til på venstresida, selv om mange på venstresida tviholder på tanken om at MDG «egentlig» er på vår side. Rasmus Hansson ser ikke forskjell på rødt og blått i politikken, så glem ham og hans parti i denne sammenhengen.

Når det gjelder SVs og Rødts forhold til sperregrensa har Mellem opplagt helt rett. For mange kan det synes merkelig å omtale Rødt i sammenheng med sperregrensa, men nå skjønner jeg at partiets supportere drømmer om 4 prosent. Jeg har ikke noe tro på det, men det er et faktum at Rødt under Bjørnar Moxnes’ ledelse har bevega seg fra mellom 0,9 og 1,5 til mellom 2,5 og 3,8. I Rødt-sammenheng snakker vi om å vandre med sjumilsstøvler.

I Oslo viser galluptallene at Rødt har over 6 prosent, mens SV ligger på drøyt 7 prosent. Tenk om de hadde stilt fellesliste!

Men nå er ikke dette en aktuell problemstilling. Listene til valget er for lengst levert inn – og vi må for all del ikke la dette bli et spill som ligner på det Venstre har rota seg inn i. Maken til tulleparti! For noen måneder siden trua partileder Trine Skei Grande med å felle Høyre/Frp-regjeringa for sjøl å få en statsrådstaburett. I dag, 80 dager før valget, gir hun Erna Solberg en «bestevennsgaranti». Nå går Skei Grandes strategi ut på å snakke opp Høyre, i den hensikt å få sine potensielle velgere til å forstå at de må stemme på Venstre – for å plassere Erna i statsministerboligen i fire nye år!

Så lurer noen på hvorfor stadig flere potensielle Venstre-velgere sitter på gjerdet?

På venstresida må vi nå forholde oss til de korta som er delt ut. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt. De deles ikke ut på nytt før 11. september, og tida er ikke inne for noe taktisk spill. Folk må stemme på det partiet som ligger hjertet nærmest. Rødt fosser fram på meningsmålingene; det har riktig nok skjedd ved tidligere valg, uten uttelling på valgdagen – men nå er noe åpenbart på gang.

Jeg tippa rett både når det gjaldt brexit og Donald J. Trump, og kan komme til å få rett når jeg tippa at Jeremy Corbyn er mannen som vil avslutte brexit-forhandlingene; godt å se at valgekspertene Andreas C. Halse og Sveinung Rotevatn var på jordet. Men jeg håper inderlig at jeg ikke får rett når jeg nå tipper etter magefølelsen:

Ved Stortingsvalget 2017 vil Rødt få 2,8 prosent, mens SV havner på 3,9.

Gratulerer med dagen, Erna og Siv!

Ukas lydspor: Fleet Foxes – «Crack-Up».

«På venstresida må vi forholde oss til de korta som er delt ut»

Artikkelen er oppdatert: 19. juli 2017 kl. 14.42