Klassekampen.no
Lørdag 24. juni 2017
Kunsten å irritere.
Stjerneknus

Vi har klart det igjen. Zlatan! Madonna! Arnold Schwarzenegger! Vladimir Putin! Will Smith! Vi har irritert dem alle sammen! Lista over utenlandske stjerner som norske journalister har blitt «skjelt ut» av, begynner å bli lang og ærerik. Denne uka utmerket norsk presse seg nok en gang i en av sine paradegreiner: å provosere en utenlandsk kjendis nok til å lage en sak om hvordan kjendisen tordnet mot en norsk journalist.

Nå var det Oliver Stone sin tur. Regissøren bak filmer som «Platoon» og «Natural Born Killers» var på plass på Starmus-konferansen i Trondheim for å holde et foredrag om sannhet i film. Stone er også aktuell med en miniserie om Vladimir Putin. Man skulle kanskje forvente litt servilitet, men ingen stjerne er for stor for norske journalister. Her har man null ærefrykt, og man kjører på med provoserende spørsmål. Denne gang var det NRK og Adresse­avisen som kunne innkassere to gull til Norge.

NRK spurte Stone om hvorvidt det presenteres «fake news» i tv-serien hans, og sørget med det for å få laget den ypperlige saken «– Skal du starte med dette blogg-tullet nå?». Spørsmålet ble stilt av en «tydelig irritert Stone» til NRKs utsendte. Adressa flesket til med video og den perfekt komponerte tittelen «Her skjeller den Oscar-vinnende regissøren ut Adresseavisens journalist». Terje Eidsvåg fikk sågar «Platoon-skaperen til å se rødt». Det var en god dag.

Men det gjelder å ikke hvile på laurbærne. Vi må holde oss i toppform. Tidligere saker om at rapperen Ninja (hvem er det?) «skjelte ut NRK-reporter» eller at en NRK-reporter «hisset på seg» Portugal-trener Fernando Santos, holder ikke høyt nok nivå. Vi har skarp konkurranse der ute. La oss ikke glemme at Keith Richards fikk «raserianfall» og «stormet ut av rommet» under et intervju med en svensk journalist. Og i fjor ble en britisk journalist angrepet og slått av den republikanske kongresskandidaten Greg Gianforte.

Journalisters evne til å skape engasjerende «Her klikker kjendisen på journalisten»-saker, er i en rivende utvikling.

Jeg ser for meg at både utdanningsinstitusjoner og medieledere må på banen. Det beste er så klart om man klarer å irritere intervjuobjektet nok med sine sylskarpe spørsmål. Men skal vi vurdere å ta med oss pinner som vi kan pirke litt borti kjendisene med? Er prikke­døden et alternativ? Husk: Vi blir ikke best i verden uten kamp.

mariv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. juli 2017 kl. 14.41