Klassekampen.no
Fredag 23. juni 2017
I TRØBBEL: Cristiano Ronaldo.
Skatt meg her, og skatt meg der.
Dæhlie og Messi

Bjørn Dæhlie har fått mye tyn for at han sa noe sånt som at «i idretten får man medalje for å være en ener, som vellykka næringslivsleder er medaljen formuesskatt». Utsagnet er selvfølgelig tåpelig, men jeg mener han har fått ufortjent mye bank. Jeg tipper han sa dette med glimt i øyet, og han snakka nå en gang på oppdrag av Kristin Clemet, en ivrig motstander av formuesskatten.

Når det er sagt, er innholdet illustrerende nok. Dæhlie – med en formue på drøyt 300 millioner – er oppført med null i inntekt, og uten formuesskatten ville han også hatt null i skatt. Da hjelper det lite at han støtter «det øvrige skattesystemet» fullt ut, der han betaler skatt av overskuddet i «mine bedrifter». På samme måte som alle som jobber i «hans bedrifter».

Dæhlie har blitt superrik på sin fortid som toppidrettsutøver, men de store penga har han sopt inn som næringslivstopp. I fotballen er det annerledes. Her strømmer millionene inn på konto i aktiv karriere. I Premier League er gjennomsnittslønna drøyt 20 millioner. De aller beste tjener fire millioner – i uka. De som mot slutten av karrieren velger seg et fotballmessig bakgårdsliv i Kina tjener det dobbelte av dette igjen.

Konfrontert med at Arsenal skal ha gitt et bud på 200 millioner kroner for Sander Berge, sier den tidligere Asker- og Vålerenga-spilleren at han oppfatter det som «useriøst». Den glupe 19-åringen har helt rett. Fotballøkonomien er totalt useriøs. Alle forstår at ingen fortjener en kvart milliard i året for å drive med det morsomste han veit her i verden.

Desto mer uforståelig blir det at noen av de best betalte finner det betimelig å snyte på skatten. Denne uka ble argentineren Angel di Maria dømt til å betale 20 millioner i straffeskatt. Lionel Messi og hans far ble for ett år siden dømt til 21 måneders fengsel, en dom som selvfølgelig aldri vil bli iverksatt – spesielt ikke etter at de «gjorde opp for seg» ved å overføre 40 millioner til futen. Sannheten er at 40 millioner knapt synes på kontoen til Messi; vi snakker om noen ukers lønn.

Nå er den største stjerna av dem alle, portugiseren Cristiano Ronaldo, under etterforskning for skattesvindel. Derfor sies det at Real Madrid-spilleren ønsker seg vekk fra Spania, tilbake til sin gamle klubb Manchester United, en klubb som ledes av ex-Real Madrid manager Jose Morinho. Han tjener beskjedne 100 millioner i året, og også han er under etterforskning for skattesvindel. Velkommen til fotballens eliteserie!

Hvorfor bedriver de dette usle spillet? Hvis man har 100 millioner i banken – hva skal man da med mer? Jeg venter på den toppspilleren som sier: – Takket være dere har jeg ræva full av penger. Nå vil jeg gi noe tilbake. Mitt siste år som aktiv er payback time for meg. Jeg spiller gratis, til ære for klubbens supportere!

Jeg noterer at Statsbygg får ansvaret for minnesmerket på Utøykaia. Dette må da være en særdeles ufin forbigåelse av Olemic Thommesen?

Ukas lydspor: Arve Henriksen – «Towards Language».

«Jeg mener Bjørn Dæhlie har fått ufortjent mye bank»

Artikkelen er oppdatert: 8. august 2017 kl. 15.00