Klassekampen.no
Lørdag 17. juni 2017
FEEL THE BERN: Bernie Sanders leder fortsatt den amerikanske venstresidas forsøk på å erobre Demokratene fra partiets Wall-Street og Sillicon Valley-fløy. På The People’s Summit i Chicago var Sanders og medaktivist og kone Jane Sanders de store stjernene.
USAs venstreside vil kuppe Demokratene for å stanse katastrofen Donald Trump:
På innsida av opprøret
Let’s dance: Sykepleierforbundet National Nurses Union er hovedarrangør for venstrefesten i Chicago.
UTSLÅTT, ikke nedkjempet: The People’s Summit har blitt den viktigste areneaen for den amerikanske venstresida som forsøker å ta over Det demokratiske partiet i USA.
CHICAGO: Byen huset forrige helg venstrekonferansen The People’s Summit. Over 4000 mennesker deltok.
LYSPUNKT: Bernie Sanders og bevegelsen rundt ham vil formidle at det finnes lys i enden av en bekmørk Donal Trump-tunnell.
BARMØTE: En gjeng fra Democratic Socialists of America er tørste etter en lang konferansedag.
SIGNERING: Forfatterne Keeanga-Yamahtta Taylor og Thomas Frank gjør seg klare til boksignering.
Hollywood in the House: John Cusack poserer for en selfie med The Nation-skribent John Nichols.
Linda Sarsour
MOTSTAND: Hva skjedde med ­ den politiske revolusjon til Bernie Sanders? Klassekampen fant svaret på The People’s Summit i Chicago.

Bernie hadde vunnet». «Fortsatt Bernie». «Bernie 2020». ­T-skjorte-tekstene dekker bryst som eksploderer i ekstase når helgas ubestridte hovedattraksjon entrer scenen og dunker ut det politiske budskapet som har sørget for at den demokratiske sosialisten ifølge målingene nå er USAs mest populære politiker.

I fjor tapte venstrekandidaten Bernie Sanders og hans grasrotopprør nominasjonskampen mot Hillary Clintons Demokrat-etablissement. Men Sanders’ overraskende suksess og Clintons nederlag mot Donald Trump, har bidratt til at entusiasmen og revolusjonslysten lever i beste velgående.

Bevegelsene som bar kandidaturet fram – en samling fagforbund, politiske organisasjoner og enkeltpersoner – arrangerer for andre året på rad The People’s Summit i Chicago. Her er spørsmålet hvordan en tilsynelatende sovende amerikansk venstrebevegelse nå skal klare å ta det siste skrittet: fra motstand til makt. Det er også overskriften for årets konferanse.

De rundt 4000 aktivistene, kjendisene og politikerne som er samlet her denne helga i juni er overbevist om at dagens katastrofale situasjon, med Trump i Det hvite hus, skyldes noe mer enn Vladimir Putins innblanding i valgkampen.

Fakta:

the people’s summit

• I juni 2016 gikk grasrotkampanjen The People for Bernie Sanders sammen med det progressive fagforbundet National Nurses Union og arrangerte The People’s Summit i Chicago i USA.

• Det var første gang Sanders-tilhengere over hele landet kom sammen.

• Forrige helg gikk konferansen av stabelen igjen, for andre gang. Bak seg har de to sviende nederlag: en nominasjonsseier til Hillary Clinton og en ny president ved navn Donald Trump.

• Samtidig opplever USA en voldsom oppsving i politisk engasjement, og Bernie Sanders er nå USAs mest populære politiker på målingene.

• Spørsmålet er: Hvor går amerikansk venstreside nå?

Likhet med Labour

Senator Sanders ser heller mot England. Han sier Labour-leder Jeremy Corbyns suksess i Storbritannia viser at veien framover ikke går gjennom «å bevege seg til høyre, men å stå opp mot de herskende klasser». Han ser også en annen likhet mellom seg selv og Corbyn: Ikke bare skal de vinne folket, men de må samtidig utfordre eliten i sitt eget parti.

Han fyrer av sin skarpeste kritikk av Demokratene siden valget.

– La oss være tydelige. Det var ikke Trump som vant. Det var Demokratene som tapte. Partiets nåværende modell og strategi er komplett feilslått. Dette er ikke min mening. Det er fakta, sier han.

Republikanerne har i dag jerngrep om Kongressen og om et stort flertall av landets delstatsparlamenter. Demokratene har dessuten maktet kunststykket å bli mer upopulære i løpet av Trumps kamikazepresidentskap. De siste tiårene har partiet forlatt Franklin D. Roosevelts New Deal-visjoner og forlatt USAs arbeiderklasse. De har i stedet støttet Bill Gates, Warren Buffet, Jeff Bezos og Mark Zuckerberg, fire av fem menn som til sammen eier nesten like mye som resten av hele verdens befolkning til sammen. Samtidig opplever store deler av USA forfall, større usikkerhet og fattigdom. Og nå Trump.

Det trengs «en politisk revolusjon», sier Sanders, og her i Chicago faller ordene i god jord. På konferansen konspirerer en bred, ungdommelig og mangfoldig allianse av såkalte berniecrats for å kaste den Wall-Street-smurte Demokrat-eliten. Demokratene skal kuppes så de igjen kan bli et reelt folkeparti og vinne makt med støtte fra et bredt lag av befolkningen.

«Vi vinner idékampen»

Et nærmest toppet amerikansk venstrelag fyller de første radene i salen. Før showet starter, sitter journalist i venstresidetidsskriftet The Nation, John Nichols, på huk og småsnakker med forfatter og journalist Naomi Klein. Womens March-leder Linda Sarsour klemmer David Miranda, LHBTQ-aktivist, brasiliansk venstrepolitiker og partner til journalisten Glenn Greenwald, som ble verdenskjent for sitt samarbeid med NSA-varsler Edward Snowden.

En annen av Sanders’ støttespillere, programleder og tidligere Ohio-senator Nina Turner, danser inn og tar bilder med Miranda og Nichols. Miranda hjelper så Democracy Now-dronning Amy Goodman ned fra scenen, før han løper bort og omfavner et av konferansenes Hollywood-alibier, John Cusack.

Tidligere har Amerikas selverklærte venstrepopulist nummer én, Jim Hightower fra Austin i Texas, rettet litt på cowboy-hatten og underholdt «you rightwing buttkickers» med noen svingslag mot Trump:

– Hver gang jeg leser en av Trumps tweets, så tenker jeg: Hundretusenvis av sædceller, og du var den raskeste?

Miljø­aktivist Bill McKibben leverer sin oppfordring til salen:

– I uoverskuelig framtid er helger til for å bekjempe fascisme.

Men selv om venstrekjendisene er viktige trekkplastre, så handler ikke The People’s Summit først og fremst om noen av dem.

Grasrota som forsvant

Etter samtaler med en lang rekke aktivister og ledere er en ting klart: Selv om takknemligheten til Bernie Sanders er dyp, finnes det bred forståelse av at veien ut av Trump-hengemyra ikke går gjennom en politisk frelser, en sterk leder. Isteden gjelder tung politisk organisering på en amerikansk grasrot som er mer oppfyrt og mobiliseringsvillig enn på mange tiår. Grunnen til det, og dette gjentas stadig på konferansen, er at det nå har gått opp for mange at «det er vi som er majoriteten».

Sanders snakker om hvordan millioner av amerikanere ikke fikk være med på den økonomiske oppturen under Barack Obama. Han bruker enda mer tid på at saker som for fem år siden ble ansett som radikale og marginale, nå har fått en sentral plass i amerikansk debatt. Dessuten støttes disse sakene av et flertall av befolkningen.

I California har delstatssenatet stemt gjennom det som for mange her er den aller viktigste kampsaken: rett til helsehjelp for alle borgere.

– Vi vinner kampen om ideene, og det, brødre og søstre, er ingen liten sak, sier Sanders.

«Bernie, Bernie, Bernie», svarer publikum.

– It’s not Bernie, it’s you. Vi er i dette sammen, har alltid vært det og vil alltid være det, sier Sanders.

«Sosialisme i praksis»

For noen år siden var Dagmar Noll (38) lei det hele. Hun bodde i Windham, en av de fattigste byene i «Trump-country» i Connecticut. Hun vurderte å gi opp hele USA og flytte fra landet. Men så kom Sanders nominasjonskamp. Og så vant Donald Trump presidentvalget.

– Så jeg bestemte meg for å bli og kjempe istedenfor, forteller Noll, som aldri hadde vært involvert i politikk før, men som i november stiller til valg til byrådet i Windham.

Nå har hun kommet hit til McCormick Place i Chicago for å få kursing, inspirasjon og et støttende nettverk som kan hjelpe henne til seier.

Hun er ikke alene. Mange tar del i de ulike paneldebattene og kurstilbudene som fyller saler og møterom her.

Noen hundre er samlet i et lokale hvor de får en ABC-innføring i grasrotorganisering fra den raskt voksende organisasjonen Democratic Socialists of America.

Mange på People’s Summit skal stille til valg, og nå forteller nyvalgt statsadvokat i Philadelphia, Larry Krasner, hvilket stort personlig offer det er gjøre nettopp dét.

Krasner vant statsadvokatvalget med støtte fra Sanders-bevegelsen Our Revolution. Statsadvokatene pleier ellers å konkurrere om hvem som skal kaste flest i fengsel, men Krasners mål er å gå i bresjen mot et rasistisk straffesystem som sørger for at USA har flere i fengsel enn noe annet land i verden.

Jim Keady var en av Sanders delegater ved Demokrates partikongress i fjor sommer. Nå stiller han til kongressvalg i New Jerseys fjerde distrikt. Han vil kaste ut Chris Smith, demokraten som har sittet med makten i distriktet siden 1981, men ikke bodd i delstaten siden 1983.

– Det er 25 år siden han sist holdt et møte for å lytte til folket i distriktet vårt, sier Keady.

Han mener den interne striden i Demokratene minner om to foreldre som kjemper om retten til «et barn som i dette tilfellet er partiets sjel», før han bruker sin bakgrunn som fotballkeeper til å forklare sin strategi.

– Om du bare forsvarer deg, vinner du ikke mange kamper, og det blir kjedelig fotball. Så i tillegg til å motsette oss Trumps agenda, trenger vi utbredt grasrotorganisering så vi kan vinne valg og makt på alle nivåer, fra skoleråd til Det hvite hus, sier han.

Kelley Collison (28) sier kursingen har bidratt til at hun nå har bestemt seg for å stille til byrådsvalg i Lansing i Michigan. Hun kan hente inspirasjon fra seieren til Christine Pellegrino, som på en sterkt progressiv plattform nylig vant byrådsvalget i New Yorks niende distrikt, der den hovedsakelig hvite arbeiderklassen gikk for Trump i presidentvalget. Eller fra den selverklærte demokratiske sosialisten og Black Lives Matter-aktivisten Khalid Kamau, som tidligere i år ble valgt inn i byrådet i South Fulton, like utenfor Atlanta i Georgia. Det skjedde med støtte fra Democratic Socialists of America og Our Revolution. Kamau jobbet tidligere som bussjåfør for barn og syke i Atlanta, men mistet jobben etter privatisering av den en gang offentlige tjenesten.

Høyt under taket

Takhøyden i konferanselokalet gir en følelsen av å være på en flyplass. Til vanlig huser det amerikanske industrimesser, og Starbucks og McDonalds ligger i kjelleren. Nå fylles det av aktivister, sosiale bevegelser, fagforeninger og organisasjoner som vil ha en politisk revolusjon i USA.

National Nurses Union, en av seks fagforeninger som støttet Bernie Sanders i nominasjonskampen, er hovedarrangør. Sykepleiere i alle farger fra hele landet er overalt på konferansen og utfordrer myten om at Sanders-leiren først og fremst består av hvite middelklassegutter, Bernie bros.

Like fullt, mange her erkjenner at den hvite Vermont-senatorens tap mot Clinton i fjor blant annet handlet om manglende oppslutning blant minoriteter, i en valgkamp som i stor grad handlet om hvite arbeiderklassevelgere. Deltakerne på The People’s Summit har derfor blitt plukket ut for å sikre mangfoldig representasjon, både med tanke på organisatorisk bakgrunn, men også ut fra alder, rase, kjønn og seksualitet. Ifølge arrangørene er 54 prosent av dem ikke-hvite.

220.000 dollar av billettinntektene blir brukt til å dekke reise og opphold for fattigere deltakere. Det er ifølge arrangør Winnie Wong, dama bak slagordet «Feel the Bern», «demokratisk sosialisme i praksis».

The People’s Summit er i det hele tatt en stor maktdemonstrasjon i radikalt kvinnelig lederskap, der ikke minst kvinner med minoritetsbakgrunn krever sin rettmessige posisjon front and center. Ingen andre, knapt nok Bernie Sanders, fyrer opp publikum på samme måte som muslimsk-amerikanske Linda Sarsour eller Nina Turner.

– Vi har aldri vært i mindretall, bare blitt slått på organisering, sier Sarsour om progressive amerikaneres vinnersjanser.

Sammen med blant andre innvandreraktivist Carmen Perez og Wong ledet hun det som i januar ble den største politiske protestaksjonen i USAs historie, The Women’s March.

Trump som symptom

I motsetning til resten av det demokratiske partiets sentrale apparat, og også ulikt amerikanske medier, bruker delegatene her lite tid på anklagene om russisk valg­innblanding. Det betyr ikke at folk ikke ser alvoret, men de opplever at Demokratenes ledelse bruker «Russia-gate» til å skyve unna for reell selvransakelse. De fleste her mener partiet etter valgnederlaget har gjort svært lite for å bøte på den gigantiske avstanden mellom parti og det brede lag av befolkningen.

– Du kan ikke være folkets parti om du forakter folket, sier forfatter Thomas Frank om Demokratene når han entrer scenen.

Naomi Klein, forfatter av venstrebestselgere som «No Logo» og «Sjokkdoktrinen», forteller publikum at hun synes «mer enn motstand» er et godt slagord for konferansen, mens hun signerer nok et eksemplar av sin nye bok «Nei er ikke nok». Fra scenen i den enorme utstillingssalen har Klein nettopp gjentatt hovedbudskapet: At Trump ikke er et ekstremt unntak, men en logisk fortsettelse av de siste tiårenes farligste trender: frimarkedskapitalismens autoritære angrep på demokrati og velferd. Dette har løftet fram høyrepopulister over hele den vestlige verden.

– Derfor er det ikke nok med motstand og «nei», men det kreves en troverdig og en inspirerende innsats for å vinne makt, sier Klein.

Skal spre Sanders-tanker

Etter Trumps opprør mot det republikanske etablissementet er det vanskelig å avfeie det mange her nå stadig gjentar: At ingenting er politisk umulig i dagens USA. Ikke engang å omskape Demokratene til et parti som kjemper på vegne av amerikanske arbeidere, og ikke for Goldman Sachs, Amazon, Google og Facebook.

Representanter fra voksende grupper som Our Revolution, Democratic Socialists of America, We Will Replace You, Justice Democrats og Brand New Congress har alle sine boder hvor de forteller folk om målet fram mot valgene i 2018: å kaste «corporate democrats» og få inn kandidater som støtter kjernesaker som universelle helserettigheter, en 15 dollar minstelønn og styrking av landets skadeskutte fagforeninger.

Our Revolution er på mange måter en videreføring av Sanders-kampanjen og besitter et mektig våpen fra velgermobiliseringen: lister med millioner av e-postadresser til mulige bernie­crats.

Noen dager før konferansen lanseres The Sanders Institute, som skal bli den amerikanske venstresidas foretrukne tenketank. Den skal fungere som et alternativ til nyliberale tankesmier som Brookings, som i dag dominere hva og hvordan det tenkes i det demokratiske partiet.

Nytt tredjeparti

Venstrestrategien har likhetstrekk med den konservative Tea Party-bevegelsen, som etter Obamas valgseier i 2008 bidro til å kvele presidentens politikk med sine over 40 kandidater i Kongressen. De var også med på å dekke bordet for Trumps seier.

Men partiledelsen og den delen av partiet mange her fortsatt kaller Hillary-leiren, har tilsynelatende ingen intensjoner om å gi fra seg makt frivillig. Ledelsen vant en viktig dragkamp da de fikk på plass sin mann Tom Perez som leder for Det demokratiske partis nasjonale komité, i kamp mot Sanders-allierte Keith Ellison.

I kampen mot Trump pøser Demokratene heller penger på kandidater som ikke støtter Sanders progressive helse- og omfordelingspolitikk. En av disse kandidatene, 30-årige Jon Ossoff, kan vinne et sete i konservative Georgia allerede neste uke. Etter den dyreste valgkampen til Representantens hus noensinne.

Partiledelsens manglende endringsvilje gjør at mange på den amerikanske venstresida tviler på at reform av Det demokratiske partiet er veien å gå. Midt i Bernie Sanders tale reiser en gjeng aktivister seg, og til litt forvirret respons roper de «Draft Bernie». De tilhører et ferskt initiativ med samme navn, som vil forkaste Demokratene og nå ønsker å få Sanders med seg over i et nytt tredjeparti, The People’s Party.

«Draft Bernie»-grunnlegger Nick Brana jobbet for Sanders i valgkampen, og han er en av mange vi snakker med som har liten tro på at man vil lykkes med å fravriste den næringslivslojale Demokrat-eliten makta. Lederen i National Nurses Union Roseann DeMoro og dokumentarfilmskaper Josh Fox er også blant dem som støtter et nytt folkeparti.

Vil skape radikalt fyrtårn

Men reformtroen dominerer, og advokaten og aktivisten Chokwe Antar Lumumba er et av eksemplene på at progressive demokrater kan vinne valg. I begynnelsen av juni vant Lumumba nemlig borgermestervalget i Jackson i Mississippi. Nå skal han gjøre byen i den lutfattige sørstaten til «den mest radikale byen i hele verden».

Like ved en av konferansesenterets utganger omringes han av støttespillere. En av dem, en hvit kvinne, sier at talen Lumumba nettopp holdt foran mange hundre av konferansens deltakere, inspirerte henne. Lumumba takker og sier han synes det er noe kjent med fjeset hennes.

«Hun er skuespiller, ‘Titanic’, mann», sier en annen, men Francis Fisher, som ganske riktig spilte moren til Rose i filmen om skipet mange her sammenligner med Demokratene, har allerede trukket seg litt unna.

Lumumba rives med i en ny selfie­runde med tilhengere. Når selfietrykket avtar, forteller han oss at han valgte en radikal retorikk for å vise at progressive kandidater i USA ikke lenger trenger å frykte å bli stemplet som radikale i en virkelighet preget av fattigdom, vold og kriminalitet. Med støtte fra Our Revolution slo Lumumba sin republikanske konkurrent med 93 prosent av stemmene.

Må ut i gata

Mange her erkjenner at i det store bildet – og målet er å endre hele USA – så er dette fortsatt stort sett små seire. Og i valg der mer makt har stått på spill, har bevegelsen gått på flere smeller. Den radikale countrysangeren Rob Quist tapte i Montana, og noen dager etter konferansen får optimismen seg en ny knekk når den Sanders-støttede kandidaten Tom Perriello taper Demokratenes nominasjonskamp om Virginas sete i Senatet.

Det er med andre ord veldig langt igjen. Men skal man vinne, må man tørre å tape, og Sanders spøker gjerne om alle gangene han har stilt til valg uten å lykkes. Og man kan vinne viktige saker uten å vinne valg. I Virgina ble Perriello bare slått etter at motstander Ralpf Northam ble tvunget til venstre og bandt seg til kravet om 15 dollar minstelønn.

Mange her vil at Sanders (75) skal stille til valg igjen i 2020. Men det viktigste nå er snarere lokale valg og kongressvalget neste år, og dessuten å jobbe med sosial og politiske organisering utenfor valgsystemet. Samtidig har aktivistene tro på at suksessraten bare vil stige etter hvert som de samler kreftene og bygger organisasjoner. Og det vil konferansen bidra til.

Becky Bond, en av strategene bak Sanders-kampanjen, gir aktivister en innføring i big organizing. Det er et alternativ til mer tradisjonell kampanjetaktikk, som hun definerer som det å få overbetalte konsulenter til å identifisere akkurat hvilke velgere du trenger for å vinne, og så forsøke å nå dem.

Isteden må man ifølge Bond «banke på hver eneste dør» – det må være det organisatoriske mantraet. Målet er å komme seg hjem til så mange velgere som overhodet mulig for å nå de 45 prosentene av befolkningen som ikke stemmer i det hele tatt.

I et annet rom gir lederen i People for Bernie, Charles Lenchner, andre aktivister opplæring i digitale programmer for pengeinnsamling. For innsamling må til om folket skal ta opp den politiske kampen mot big business. Det fungerte overraskende godt i nominasjonskampen, der Sanders-kampanjen samlet inn svimlende 230 millioner dollar, og det selv om gjennomsnittsbidraget var 27 dollar.

Vil senke systemet

Man hører det igjen og igjen her på The People’s Summit: «Bernie hadde vunnet.» Det er en påminner om at målingene før presidentvalget ga Sanders, i motsetning til Clinton, en klar seier mot Donald Trump. Men folk som er samlet i Chicago denne helga i juni mener ikke det bare som en tilbakeskuende kritikk av Demokratene. De bruker også utsagnet som en selvtillitsbyggende påminnelse om støtten som faktisk finnes til et annet politisk program.

I landet man stadig vekk blir fortalt er konservativt og umulig å endre, finnes det i dag sterk støtte for mer demokrati, flere sosiale rettigheter og større økonomisk likhet.

Den 28 årige kapitalismekritikeren Carlos Ramirez Rosa ble for eksempel valgt inn i byrådet i Chicago for tre år siden. Nå håper han en oppfyrt venstreside skal sørge for at flere som ham «skal ta seg inn gjennom sprekkene i det korrupte politiske systemet og sørge for at hele greia brister».

eirikgs@klassekampen.no

christophero@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 4. juli 2017 kl. 15.18