Klassekampen.no
Lørdag 17. juni 2017
Skravleklassen sover ikke bort sommernatta.
Festsesong

For mange er det julebord­sesongen som river hardest i helsa. Men det er ingenting mot sommerfestene hovedstadens skravleklasse må skåle seg gjennom de første ukene i juni. For deg som sosialt og/eller geografisk befinner deg utenfor skravleklassen, får du her et innblikk i hva du går glipp av:

Tankesmien Agenda dro i gang ballet straks kalenderen hadde bikket juni. Kanskje som en forlengelse av imagevendingen fra 1,3-millioner-i-lønn-Gerhardsen til ja-til-arveavgift-Gerhardsen, ble festen holdt på meget folkelige Dattera til Hagen på Grønland. Ap-leder Støre måtte nøye seg med å stå blant publikum, for det var sentrums-Hareide som fikk holde tale. Han dro sin faste spøk om at han har drukket alkohol – én gang, og snakket varmt om å knytte bånd og bygge bruer, til ikke én håndflate var tørr av den klamme stemningen.

Uka etter var det Civita som inviterte til fest, på mindre folkelige Café Christiania. Nærheten til Stortinget muliggjorde at stortingspolitikere kunne bevege seg mellom liberal fest og Vedums krav om fullsatt sal, og det ryktes at den allerede tvilsomme prosessen rundt kommunereformen ble kronet med avstemming i promille.

Klassekampen flottet seg på Kunstnernes Hus. Da klokka slo seks var huset allerede godt befolket av kjernelesere med hvitt hår. I likhet med Agenda kunne også venstresidas avis friste med møtematen som har holdt liv i utallige kommunestyrer og frivillige organisasjoner siden nyvinningen kom til landet rundt EF-striden: pizza.

I uka som gikk har borgerskapet fått løsne snippen, først hos Morgenbladet. Etter at avisas leder det siste året flere ganger har båret vitnesbyrd om at noen har sett litt vel mye på bildet av hvalen med plast i magen, og at klima- og miljøkrisa later til å veie tungt på flere av redaksjonsmedarbeidernes skuldre, var det ikke overraskende at Morgenbladet inviterte til sommerFIKSEfest. Lesere som eier 25.000 gjenstander istedenfor 50, slik ryddeguru Fumio Sasaki anbefaler, kunne ta med seg sitt ødelagte skrot og få det fikset, og så gå hjem med både promille og god samvittighet.

Man kunne kanskje tro at miljøbølgen hadde slått inn over borgerskapets avis, Minerva, da de inviterte til sommerSELSKAP på sykkelbaren Rouleur. Men la oss ikke glemme at det flotte franske ordet også kan bety «en som skifter arbeidsplass ofte». Til gjestene sine serverte eliten østers og andelever.

Artikkelen er oppdatert: 4. juli 2017 kl. 15.19