Klassekampen.no
Lørdag 20. mai 2017
Vær snill med mennene.
Idealer

«Hva er det dere feminister er opptatt av nå, da?»

Så er man der igjen, i samtale med en mann som tror kvinnekampen er over og som kanskje også tenker at likestillingen har gått litt for langt her til lands. Da har man en liten jobb foran seg, og hvor skal man begynne?

Jeg begynner med det materielle, og sier at det er håpløst at kvinner fortsatt tjener en god slant mindre enn menn.

«Men kvinner tjener jo like mye som menn når de har samme jobb, det er bare det at kvinner vil jobbe i offentlig sektor og der tjener de jo mindre. Og spiser mer kake.»

Javel. Vi får heller snakke om vold. Jeg sier at norske feminister de siste årene har vært opptatt av de grimme voldteksttallene som viser at én av ti kvinner har blitt voldtatt, og ikke minst av rettssaker som har vist at det er så godt som umulig å få overgripere dømt.

«Var det ikke usikkerhet rundt om tallet virkelig var så høyt?»

Tålmodighet er en dyd. La oss snakke om noe han kanskje har tenkt litt mer på: kropp. Det er trist at de fleste i min generasjon har en venninne eller ti som var rammet av spiseforstyrrelser i tenårene. Det var selvsagt ikke en direkte sammenheng mellom årtusenskiftets sykelig tynne kokainmodeller og spiseforstyrrelser, men det var ikke uten betydning heller. Lite tyder på at unge jenter har et bedre forhold til sine fine og friske kropper i dag. De blir deppa av supertrente kropper på Instagram og bruker mer tid på å se seg selv i speilet enn på å lese bøker.

«Men det er jo bare bra med litt uoppnåelige idealer, så har man noe å strekke seg etter?», sier mannen som trolig har hjertet på høyresiden, og legger til at «Miss Universe-deltagerne faktisk ikke har blitt noe tynnere de siste tiårene.» Et flott bidrag til verdens kvinner president og missekonkurranseeier Donald Trump har gitt der, altså.

Dessuten, kan mannen fortelle, har også menn problemer. Det er mange flere menn i fengsel, flere menn tar sitt eget liv og en fjerdedel av menn får aldri barn.

Gråt meg en elv og gi en lyd neste gang du er opptatt av kriminelle eller deprimerte menn og taperne på sjekkemarkedet, som ikke er i en samtale med en feminist.

De barnløse hel- eller halvkriminelle mennene kan forresten bare se til de høyt utdannede, velstående, attraktive 50-åringene som får seg yngre dame og kull nummer to. Det er jo kjekt å ha noe å strekke seg etter.

astrid.rambol@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 27. juni 2017 kl. 09.44