Klassekampen.no
Lørdag 29. april 2017
Noen ganger må man bare flytte på ræva.
Folkets røst

Sagene i Oslo er et fint sted. Bydelen har tradisjonelt vært et arbeiderstrøk, og den har den kvaliteten at det er mange eldre folk som er født der som fortsatt bor i området og preger sine omgivelser. I min bygård er det en beboer som vant spaden vi bruker på dugnad på tombola i 1957. Uansett. I dag vil jeg gi ordet til noen av beboerne i dette området. Det er grenser for hva en enkelt spaltist i Klassekampen kan vite og lære bort om verden.

På Sagene viser det seg å være mye visdom. Det ble seinest eksemplifisert under et kafébesøk hvor jeg endte opp med å tyvlytte til de to personene ved nabobordet. Hovedpersonen her er en eldre dame med svarte gevanter, rød leppestift og kullsvart hår (D) (med en beskjeden opptreden fra hennes mannlige venn (M)). Jeg gir dere herved noen betraktninger om livet, fra en Sagene-frue til oss alle, i denne spesialutgaven av «Grovt sagt»:

Om eiendomsskatt:

D: Så sitter det kanskje en eldre dame med en villa på Frogner til 30 millioner og er minstepensjonist, ikke sant.

M: Ja, det blir en del penger ...

D: Da må hu bare flytte på ræva, altså. Kan’ke klage.

Om integreringsministeren:

D: (leser høyt fra en avis) «Sylvi Listhaug forteller om keisersnittet: Slik var mitt fødselsdrama». Herregud, dét er noe å skrive om.

(liten kunstpause)

Men andre unger bare kaster a ut av landet. Ække mye hjertevarme der, altså.

Om pubkultur:

D: Opprinnelig var det bare menn som gikk på pub, vettu. Du kun’ke gå inn på en pub i England uten å bli uglesett. Du ble tatt for å være prostituert. Det er litt typisk, da.

Om røde dager i kalenderen:

D: Lørdag er det påskeaften. Den er svart som natta, så den ække hellig.

Om alderdom:

D: Det er mange som er gamle nå, spesielt damer. Jeg kjenner flere som er 100. Og dem har veldig fin hud. Dem har ikke brukt noe sminke i sine yngre dager, vettu, og da holder den seg bedre.

Etter denne seansen har jeg innsett at vi egentlig bare trenger fem enkle leveregler: Ro ned på sminken, ha kontroll på røde dager, dra på pub, vær kritisk til «hjemme hos»-intervjuer med maktpersoner – og støtt opp om eiendomsskatten.

mari.vollan@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 9. mai 2017 kl. 18.39