Tirsdag 25. april 2017
KONKURRANSE: Betsson Group, som blant annet eier onlinespillene Betsson, Betsafe, NordicBet og Norgesautomaten, vil konkurrere fritt på det norske markedet. Illustrasjonsfoto: Tom Henning Bratlie
• Utenlandske spillselskap utfordrer Norsk Tipping • Leter etter en bakvei inn i det norske markedet
Vil knekke spillmonopol
Undersak

Håper på effekt

Lørdag fortalte Klassekampen om Lotteritilsynets siste forsøk på å sette en stopper for utenlandske nettspill i Norge. Avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye tror ikke det er tilfeldig at henvendelsen fra Egba kommer i kjølvannet av tilsynets vedtak om å blokkere sju kontoer som spillselskapene benytter for å overføre penger til og fra norske kunder.

– Vi må ta i bruk de virkemidlene vi har til rådighet, som det norske forbudet mot betalingsformidling av disse selskapenes penger. At Egba sender slike brev til norske myndigheter, viser kanskje at våre tiltak har en effekt, sier Westbye.

Vedtaket trådte i kraft mandag, men hittil ser det ikke ut til at noen av spillselskapene har blitt rammet.

– Noen har helt sikkert gått over til å bruke andre kontonumre enn dem vi har avdekket. I så fall vil vi fortsette å teste disse spillene for å finne ut hvilke løsninger de har tatt i bruk, og vi vil fortsette å sende ut nye varsler og treffe flere vedtak, sier Westbye.

Alexander Westrell i Kindred Group, som blant annet eier Unibet og Maria.com, forteller at deres kunder ikke blir berørt av Lotteritilsynets vedtak.

«Vår betalingsløsning for kunder i Norge fungerer som vanlig tross Lotteritilsynets forsøk på å blokkere våre kunders mulighet til å ta ut penger fra sine kontoer hos oss», skriver han i en e-post.

Westrell forteller at Kindred Group benytter seg av et tjuetalls ulike betalingsleverandører i sine markeder.

Lill-Tove Bergmo
Kim Rud Petersen
Den europeiske bransjeforeningen for online-spill skriver til Kulturdeparte­mentet at det norske spillmonopolet bryter med EØS-avtalen. Foreningen for spillavhengige tror spillselskapene for­bereder rettssak.

pengespill

– Vårt inntrykk er at spillselskapene jobber ganske heftig med å få opp en ny sak mot Norge for EU-domstolene, sier leder Lill-Tove Bergmo i foreningen Spillavhengighet Norge.

I et brev til Kulturdepartementet går European Gaming & Betting Association (Egba) til angrep på spillmonopolet til Norsk Tipping.

Det norske lisensregimet «representerer et vesentlig hinder for EU-regulerte spillselskaper og bryter med EØS-avtalen», skriver Egbas generalsekretær Maarten Haijer.

Foreningen for spillavhengige frykter at Egba og spillselskapene skal vinne fram.

Fakta

Spilloffensiv mot Norge:

• European Gaming & Betting Association (Egba) har sendt brev til norske myndigheter med flere spørsmål om det norske spillmonopolet.

• Egba skriver at organisasjonen mener det norske systemet bryter med EU- og EØS-lov­givning.

• Egba har noen av de største spillselskapene i Europa på medlemslista: Bet-at-home.com, Betclic, Betsson Group, Expect.com, GVC Holdings PLC, Kindred Group og Zeal.

Fornøyd i Betsson

Betsson Group, som blant annet eier onlinespillene Betsson, Betsafe, NordicBet og Norgesautomaten, er fornøyd med framstøtet fra sin egen bransjeforening Egba.

– Vi mener at spillmonopolet i Norge er i strid med EU-retten. Derfor er vi glad for at Egba har sendt brev til Kulturdepartementet og at de er innstilt på å ta saken videre, sier Kim Rud Petersen, talsperson for Betsson Group i Norge.

Betsson Group har nå lokal lisens i elleve europeiske land og ble medlem i Egba i februar. Det norske spillmonopolet innebærer at spillselskapet ikke har lov til å markedsføre sine spill i Norge.

– Hvorfor streber dere etter å få lisens i Norge?

– Da får vi en trygghet på at det regulerte markedet er forutsigbart og likt for alle, og vi får mulighet til å konkurrere fritt. I norske kiosker ser man Norsk Tipping-reklame overalt, mens vi bare har mulighet til å sende tv-reklame fra utlandet, sier Petersen.

Innfører lisens

Egbas generalsekretær Maarten Haijder skriver i en e-post til Klassekampen at land over hele Europa nå introduserer lisensregimer som svar på økt kundeetterspørsel etter online-spill.

«Dessverre går Norge i motsatt retning. I stedet for å sørge for et attraktivt regulert tilbud, fokuserer det på å håndheve nasjonale grenser på internett gjennom å prøve å innskrenke forbrukernes rett til å velge», skriver Haijer.

Han sier at forbrukerne vil se seg om etter andre tilbud dersom det regulerte tilbudet ikke er attraktivt nok.

«Selv om blokkeringer kan ha en viss politisk tiltrekning i Norge, vil forbrukerne omgå dem og spille på uregulerte asiatiske nettsider», mener Haijer.

Kim Rud Petersen i Betsson Group mener at hensynet til spillavhengige blir bedre ivaretatt med et lisenssystem.

– I Danmark innebærer for eksempel lisenssystemet at hvis du blir registrert som spillavhengig hos ett selskap, blir automatisk alle kontoene dine hos andre lisensierte selskaper stengt. Danske myndigheter er meget godt fornøyd med hvordan bransjen har opptrådt der, sier han.

Sverige kommer også til å innføre et lisenssystem i 2019, men det er foreløpig uklart hvordan det skal utformes. Kim Rud Petersen i Betsson Group tror oppmykningen i Sverige legger ytterligere press på norske myndigheter.

– Hva håper dere at Egba oppnår overfor norske myndigheter?

– Vi håper at det kommer en avgjørelse fra EU og EØS om at den norske reguleringen er i strid med EU-retten. Norsk Tipping er et kommersielt selskap som konkurrerer på et marked de er enerådige på. Vi bør få konkurrere på like vilkår, med regler som er satt under lokale reguleringer.

– Norske myndigheter er bekymret for at det blir mer spillavhengighet dersom tilbudet blir større og markedsføringen øker?

– De utenlandske spillselskapene har vært her i mange år, og tallet på spillavhengige holder seg stabilt. Jeg kan ikke se at det er et godt argument, sier Petersen.

Vil søke lotteri-lisens

I brevet til Kulturdepartementet varsler Egba at deres medlemmer undersøker mulighetene for å søke på mindre lisenser i Norge. Selv om Norsk Tipping har monopol på de fleste former for pengespill i Norge, åpner regelverket opp for tildeling av lisenser for mindre lotterier.

Også Norsk Rikstoto har nylig fått en femårig lisens til å drive med såkalt totalisatorspill for hesteveddeløp, påpeker Egba.

Foreningen mener kriteriene for tildeling av slike lisenser er høyst uklare, noe som gjør at internasjonale spillselskaper som Betsson og Unibet i realiteten er utestengt fra å søke.

Lotteritilsynet kan ikke se at det norske regelverket åpner for at utenlandske spillselskaper kan få tillatelsen til lotterivirksomhet i Norge.

– Det er lotteriloven som regulerer de mindre lotterispillene. Der er det lagt klare føringer om at de som driver med lotterier ikke skal være profesjonelle aktører, men organisasjoner og foreninger innen frivillighet med et veldedig formål. Det passer dårlig med profilen til spillselskaper, som har som mål å gi mest mulig profitt til sine eiere, sier Linda Vøllestad Westbye, avdelingsdirektør for spill i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Tror ikke de vil lykkes

Per Anders Bjørgan er partner i advokatfirmaet Lund & CO og er spesialist på EU- og EØS-rett. Han var tidligere visedirektør i Esas juridiske avdeling og førte saken for Efra-domstolen da Norge ville avskaffe spillautomater. Den saken tapte Esa.

– Den norske enerettsmodellen har vært under press i mange år, og Esa har behandlet mange klager opp gjennom årene. Men norske myndigheter har vunnet fram og fått anerkjennelse for de hensynene som spillmonopolet forsvarer, sier Per Andreas Bjørgan.

Han mener det er lite sannsynlig at spillselskapene vil vinne fram med sitt siste forsøk på å bryte det norske spillemonopolet.

– Disse angrepene kommer litt i bølger. De prøver seg hele tida i mange europeiske land. Men det finnes knapt noen rettslig avgjørelse som gir spillselskapene medhold.

Unntaket var da EU-domstolen i den såkalte Gambelli-saken slo fast at pengespill hører inn under EU-prinsippet om fri bevegelighet av tjenester og varer.

– Men siden har vinden blåst i en annen retning. Problemstillingene som slike pengespill reiser er så sensitive og kompliserte, og det finnes heller ikke noe harmonisert regelverk om kontrollmekanismer og skatteregler på EU-nivå. Det er trolig derfor domstolene er særdeles varsomme med å overprøve EU-landenes regulering av dette området, sier Bjørgan.

kultur@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.