
Væpnes lokalt
Etter fredagens terrorangrep i Stockholm innførte Politidirektoratet (Pod) midlertidig bevæpning av politiet ved Oslo Lufthavn og i landets største byer.
I går ble denne bevæpningen forlenget på ubestemt tid etter et møte mellom Pod og de lokale politidistriktene.
– Det er opp til politimesterne å vurdere bevæpning i sitt eget distrikt, sier avdelingsdirektør for politifag i Pod, Kristin Kvigne.
– Hvor lenge varer den midlertidige bevæpningen?
– Dette er en løpende vurdering. Så lenge situasjonen vi nå ser er uavklart, så er det opp til politimesterne å vurdere det.
– Er det tidsbestemt hvor lenge politimesterne kan si at situasjonen er uavklart og de vil bevæpne seg?
– Det vil være et spørsmål om når vi må vurdere dette på vårt nivå eller på Justisdepartements nivå.
– Hva mener du med at det er en uavklart situasjon?
– Det er knyttet til etterforskningene som nå pågår i Norge og i Sverige.
– Er det noen grunn til å trekke en parallell mellom terroren i Stockholm og hendelsen i Oslo der en 17 år gammel gutt skal ha plassert ut en bombelignende gjenstand?
– Det er ingen indikasjoner på at det er en sammenheng.
TERROR
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har oppjustert sannsynligheten for terror i Norge fra «mulig» til «sannsynlig» etter fredagens terroraksjon i Stockholm der fire personer ble drept. Samtidig har flere politidistrikt nå innført en skjerpet beredskap med midlertidig bevæpning i flere av landets største byer.
En rekke medier knytter nå den terrorsiktede usbekeren som er mistenkt for å stå bak angrepet i Stockholm til Den islamske staten (IS). Dermed føyer angrepet seg inn i en negativ trend der antallet voldelige islamistiske aksjoner har økt markant de siste åra (se grafikk).
Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har forsket på jihadistisk terror i Europa. Han forventer at den negative trenden vil forverre seg.
– Det er ingenting i materialet vi ser på som peker mot at trusselen skal avta, sier Nesser.
Terror i Stockholm:
• Fredag ettermiddag kjørte en kapret lastebil inn i en folkemengde i Drottninggatan i Stockholm.
• Fire personer ble drept og 15 såret.
• Politiet har nå pågrepet og siktet en 39 år gammel usbeker som er mistenkt for å stå bak.
• Fredag innførte politiet i Norge midlertidig bevæpning i landets største byer og ved Oslo Lufthavn.
• Mandag ble denne bevæpningen forlenget på ubestemt tid.
• Søndag oppjusterte norsk PST trusselnivået.
Fire hovedtrekk
Nesser har vært redaktør for en artikkelserie om europeisk jihadisme i tidsskriftet «Perspectives on terrorism», som ble publisert like før jul. Her har Nessers forskerkollega Thomas Hegghammer listet opp fire hovedgrunner til at den voldelige islamistiske aktiviteten i Europa vil forverre seg i nærmeste framtid.
I artikkelen trekker Hegghammer fram et økende antall unge muslimer med dårlig økonomi, et økende antall «entreprenører» som påvirker andre til å begå terror, dagens situasjon i Midtøsten, samt mulighetene internett gir for propaganda og påvirkning.
Petter Nesser sier at de såkalte «entreprenørene», som typisk er innflytelsesrike veteraner fra krigsområder, er en viktig forklaring for den økende terrorfaren.
– Dersom IS kommer under press, slik vi ser i dag, så forventer vi en økning i enkle angrep utført av enkeltpersoner, men som har en eller annen kobling inn mot organiserte miljøer og nettverk, sier han.
Mye tyder nå på at angrepet i Stockholm passer inn i et slikt mønster. Ifølge russiske medier skal den terrorsiktede 39-åringen ha vært i kontakt med en kjent tadsjikisk IS-tilhenger via meldingstjenesten Whatsapp både før og etter fredagens angrep.
Krysser grensene
I PSTs trusselvurdering for 2017 beskrives ekstrem islamisme som den største terrortrusselen mot Norge i det kommende året. Sikkerhetstjenesten skriver likevel at den organiserte rekrutteringen er nedadgående, blant annet fordi flere sentrale ledere i miljøet straffeforfølges.
Petter Nesser viser til at den voldelige islamismen er et fenomen som krysser landegrenser og at terrortrusselen derfor ikke kan forstås kun utifra et lokalt perspektiv.
– Kontroll på de organiserte miljøene i Norge er viktig, men det gir ingen garanti mot angrep fordi det også er forbindelser med nettverk i andre land, sier han.
– Følger utviklingen i Norge den økte trusselen i resten av Europa?
– Arrestasjoner av sentrale personer i nettverkene svekker kapasitetene noe. Det er likevel viktig å forså at europeisk jihadisme henger sammen i nettverk som krysser landegrensene. Derfor er ingen land som står på fiendelisten til Den islamske staten immune, selv om kapasiteten varierer noe fra land til land, sier Nesser.
siment@klassekampen.no