Tirsdag 14. mars 2017
I NORGE: Den amerikanske forfatteren og kommentatoren Thomas Frank er i Oslo for å snakke på Manifests årskonferanse om høyrepopulisme.
Thomas Frank tror Demokratene vil fortsette å fremme Wall Streets sak:
– De vil ikke endre noen ting
SKYGGEN AV TRUMP: Demonstranter samlet utenfor Trump Tower i New York på kvinnedagen 8. mars. FOTO: Bebeto Matthews, AP/NTB scanpix
KRITIKK: Det var Demokratenes egne feil som gjorde Donald Trump til president, mener forfatter Thomas Frank. Han vil at Demokratene igjen skal tale arbeidernes sak.

USA

Løgner, overdrivelser og vulgær inkompetanse. Donald Trump har laget så mange skandaler, skapt så mye kaos og rot og sendt så mange Twitter-meldinger at det er lett å glemme hvor dårlig det tross alt står til hos motstanderen, Det demokratiske partiet.

Partiet har mistet flertallet i Representantenes hus, det har mistet flertallet i Senatet, og det har mistet presidenten. Med store tap også i delstats-kongressene er Demokratene historisk svake – partiet har ikke vært så maktesløse på nesten 100 år, siden 1920-tallet. Alt på tross av at partiet fikk langt flere stemmer enn Republikanerne. Taperen Hillary Clinton fikk tre millioner flere stemmer enn Trump, men måtte likevel innrømme et ydmykende nederlag.

Store deler av partiledelsen har likevel valgt å legge skylden på russisk innblanding, og påstandene om russisk manipulering av valget til fordel for Trump flyr høyt i amerikansk politikk. Det har den kjente forfatteren og journalisten Thomas Frank lite til overs for.

– Mye kan skje i valg, men Demokratene er besatt av russerne, for det gjør det mindre synlig at de selv klusset det til. Men valget var et historisk tilbakeslag for demokratene, og russerne har ikke skylda for det. De sto ikke bak valgresultatet, sier han.

Fakta

Thomas Frank:

• Født i Kansas City i 1965. Journalist, forfatter og historiker.

• Har skrevet bøker som «The Conquest of Cool» (1997), «One Market Under God» (2000), «What’s the Matter With Kansas?» (2004), «Pity the Billionaire» (2011) og «Listen, Liberal» (2016).

• Deltar på Manifests årskonferanse i Oslo i dag.

Frank mener Demokratene må se innover, mot seg selv, for å finne grunnen til at Donald Trump ble president. Svaret finnes ikke hos Vladimir Putin, mener han, men i politikken som Demokratene selv fører.

Forfatteren mener Demokratene må se mot fagforeningene og endre sin egen handelspolitikk, heller enn å jakte på russiske syndebukker.

– Vi har inngått en mengde utrolig dårlige handelsavtaler, som har vært svært skadelige for arbeidsfolk, sier Frank.

Han mener det er i den økonomiske politikken at partiet kan finne ny styrke, men han tror ikke at Demokratene selv vil skifte kurs.

Det skjedde i Kansas

Den kjente journalisten og forfatteren har i mange år kritisert Demokratene for å ignorere store deler av sin egen velgerbase.

I boka «What’s the Matter with Kansas?» beskrev Frank en hvit arbeiderklasse som stemmer på Republikanerne, uansett hvor mange ydmykelser de blir utsatt for. «Ta fra dem jobbsikkerheten, og de går ut for å registrere medlemskap i det republikanske partiet. Ta fra dem jorda – og i neste øyeblikk protesterer de utenfor en abortklinikk», skriver han i boka. Den kom ut allerede i 2004.

Frank beskrev et demokratisk parti som allerede hadde blitt konservativt i økonomiske spørsmål og hvordan den hvite, rurale arbeiderklassen valgte å stemme på konservative verdier fordi forskjellene uansett hadde forsvunnet fra den økonomiske politikken.

I mai i fjor ga han ut boka «Listen Liberal», et halvt år før valget. Den handler om et demokratisk parti som har sluttet å representere arbeiderklassen og ikke lenger bryr seg om lokalsamfunnene som er rammet av de-industrialisering og arbeidsløshet. De snakker om ulikhet, men mener det ikke, skriver han.

– Jeg bruker mesteparten av tida på å kritisere Republikanerne, men i fjor bestemte jeg meg for å kritisere Demokratene. Det har vært et virkelig stort skifte for meg. Da jeg kritiserte Republikanerne, var jeg på tv hele tida. Nå blir boka knapt anmeldt, sier Frank.

– Jeg klager ikke. Mange kjøper boka, men det er en rar situasjon. Man skulle tro at Demokratene skulle ønske å snakke om det som gikk galt i valget, men de snakker ikke om det, sier han.

– Men du var kritisk til Demokratene i «What’s the Matter with Kansas» også? Og du var veldig tidlig ute med å beskrive skiftet fra en politikk basert på økonomi, til en politikk som i hovedsak dreier seg om verdispørsmål.

– Det var bare det siste kapittelet i boka. Ingen leste så langt. I USA bestemte mange demokrater seg for at dette egentlig ikke skjer, slik at de ikke behøvde å bekymre seg for det. Derfor har de blødd velgere fra denne gruppa, noe som har ledet direkte til valgresultatet i november i fjor, sier han.

– Din analyse har likevel fått en renessanse med Trump. Hvordan føles det å få rett, så mange år etterpå?

– Det er blandede følelser. På en side er jeg glad for å ha rett, men på den andre sida er det forferdelig at Trump vant. Denne mannen burde ikke være president, sier Frank.

Fortsetter som før

På tross av at Demokratene er i dyp krise, tror ikke Thomas Frank at de etablerte delene av partiet kommer til å endre politikk som følge av valgresultatet.

– Demokratene kommer til å fortsette ned den akkurat samme veien som før. De har en analyse som sier at demografien i USA endrer seg konstant og at den hvite andelen av befolkningen blir stadig mindre. Så de tror at de kommer til å vinne flere valg i framtida, og alt de må gjøre er å vente. De snakker om det hele tida. Strategien er å vente, sier han.

Det er en strategi han har liten tro på at vil fungere.

– Da jeg var ung, kontrollerte Demokratene alltid Kongressen, for det var arbeiderklassens parti. De tapte det i 1994, og det har gått nedover siden da. Ironisk nok var det akkurat da partiet ble tatt over av Clinton-fraksjonen, som beskriver seg selv som vinner-laget. Grunnen til å vende seg mot Clinton-folkene er fordi de liksom skal være vinnerne. De vet hvordan man skal vinne. I stedet har dette vært en periode med historiske nederlag for partiet, sier Frank.

Dårlige handelsavtaler

Kritikk av frihandelsavtaler som flytter jobber ut av USA var en av Trumps store saker i valgkampen. Thomas Frank mener Trumps kritikk av frihandelsavtalene traff godt og at Demokratene gjorde en stor feil ved å inngå dem.

– USA har forhandlet fram en rekke svært dårlige handelsavtaler, avtaler som er dårlige for arbeidsfolk og gode for store selskaper, for Silicon Valley. Trump snakker om dette hele tida. Hillary Clinton forsøkte å distansere seg fra handelsavtalene som Bill Clinton og Barack Obama inngikk og som hun hadde vært med på å forhandle fram – samtidig som Obama forhandlet fram en av de største handelsavtalene noensinne. Det skadet henne langt mer enn russerne gjorde.

– Hva mener du Demokratene bør gjøre i stedet?

– Først og fremst må Demokratene slutte å inngå forferdelig dårlige handelsavtaler. Så hadde det vært bra om de innførte skikkelige konkurranse-lover, for Amerika blir mer og mer dominert av gigantiske selskaper, ikke minst i Silicon Valley, sier han.

Frank, som støttet sosialisten Bernie Sanders i demokratenes primærvalg, mener at Demokratene bør legge seg nærmere Sanders sin politiske plattform, med større nærhet til fagforeningene.

– Det må bli lettere å bli med i en fagforening, og noe gjøres med de helt avsindig høye kostnadene med utdannelse. En hel generasjon av amerikanere blir dratt ned av enorme studielån, sier han.

– Det er klart at Obama burde ha vært tøffere med bankene på Wall Street, men det er for seint nå. Men hvis Demokratene får makten tilbake, burde de regulere finansnæringen mye mer. Det kommer de ikke til å gjøre.

Han mener partiet har bånd til finansindustrien som partiledelsen ikke har noe som helst ønske om å bryte.

– Se på Barack Obama. Han setter opp sin egen stiftelse. Og hvem sitter i styret? Det er bare Silicon Valley- og Wall Street-typer. Hvorfor? Republikanerne tvinger ham ikke til å ha slike venner. Det er Obama selv som velger det, sier Frank.

Viktig minoritetspolitikk

I etterkant av det amerikanske presidentvalget har en debatt om identitetspolitikkens rolle i valget rast.

Begrepet blir brukt som en samlebetegnelse på politikk som fremmer minoriteters rettigheter, spørsmål som nå er blant de mest omstridte i amerikansk politikk.

– Borgerrettighetsbevegelsen er Demokratenes største bragd i vår levetid, og alt annet er en forlengelse av det. Jeg har ikke noen problemer med noen av disse identitetsspørsmålene, bortsett fra at de så ofte blir brukt som en måte å ikke snakke om klassespørsmål på, sier Frank.

– Så du mener at dette er et falsk dilemma for de progressive bevegelsene.

– Ja, det er helt klart et falsk dilemma. Det framstår som åpenbart for meg at hvis demokratene, som er veldig gode på spørsmål som identitet og minoriteters rettigheter, hvis de også hadde vært gode på økonomiske spørsmål som er viktige for arbeidsfolk, så hadde ikke dette valget gått som det gjorde. Da hadde dette valget vært vunnet over hele landet.

– Hva er sjansen for at det i stedet er Trump som får det til, at han endrer den økonomiske politikken til fordel for vanlige folk?

– Han har alle sjanser til å lykkes. Det er lett hvis han kvitter seg med noen handelsavtaler og bruker mye penger på infrastruktur, slik at arbeidsledigheten går ned. Da går lønningene opp, og han blir sett på som en suksess. Men jeg tror ikke han er kompetent nok til å få det til, sier Frank.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 14. mars 2017 kl. 08.12
Fredag 22. mars 2019
HARD LUT: 18 lørdager på rad har opprør herjet Paris og andre franske storbyer. I morgen vil Macrons regjering knuse de gule vestene med UV-blekk, droner og soldater.
Torsdag 21. mars 2019
PÅ KNE: I dag er både Theresa May og Jeremy Corbyn på Brussel-frieri i bataljen om brexit.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Fredag 15. mars 2019
UTSATT: Alle krigsforbrytelser kommer til å bli dekket av den nye amnesti­loven i Guatemala. Verken folke­mord eller forbrytelser mot menneske­heten skal straffes.
Torsdag 14. mars 2019
LIKE LANGT: Verken britisk nyvalg eller en ny folkeavstemning om EU vil løse brexit-floka, fastslår forsker Paula Surridge.
Onsdag 13. mars 2019
ELEKTRISK: Den sørafrikanske statlige energikjempen Eskom skal deles opp. Fagforeningene er i harnisk, mens alene­moren Priscilla Nozuko lurer på om hun får råd til dyrere strøm.
Tirsdag 12. mars 2019
NY FRIST: Theresa May må utsette utmeldingen av EU, mener Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour. – May holder folket som gisler, hevder hun.