Mandag 13. mars 2017
STRIDSKLAR: Omgitt av et massivt sikkerhetsopplegg, med skarpskyttere fra forsvaret, helikoptre i luften og et kobbel av livvakter, tar Geert Wilders en sjelden rusletur i en av Nederlands sørlige byer, et område han selv kommer fra.
Geert Wilders dro på frierferd til hjemstaten:
På Wilders jaktmarker
HÅND I HANSKE: Diplomatstriden med Tyrkia passer perfekt i valgkampen til islamhater Geert Wilders.

En gave fra oven, tenker kanskje Geert Wilders der han omringet av flere titalls sikkerhetsvakter og politifolk beveger seg forbi mengden av skuelystne. Vi er utenfor kirka i den lille byen Valkenburg i hans katolske hjemstat Limburg. Men denne gangen er det ikke Gud som har skjenket Wilders det som kan bli en gavepakke i valget på onsdag.

Gaven fra oven kommer isteden fra statsminister Mark Rutte og nederlandske myndigheter som har utløst en diplomatisk krise etter å først ha nektet Tyrkias utenriksminister innreise til Nederland, for så seinere lørdag kveld anholde tyrkernes familie- og sosialminister Fatma Kaye.

Fakta

Geert Wilders:

• Nederlandsk politiker født i Venlo 6. september 1963.

• Wilders får nå rundt 14 prosent på meningsmålingene, få dager før parlamentsvalget på onsdag. Han har falt på målingene den siste tida, men forsøker nå snu trenden.

• Han brøt ut av VVD i 2004 og etablerte Parti for frihet (PVV) i 2006.

• VVP er et sterkt islamfiendtlig høyreparti, og Wilders har gjort seg til talsmann for å begrense innvandringen, spesielt fra ikke-vestlige land.

Trusselen fra islam

Konflikten med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan – og deretter scener med tusenvis av nederlandske tyrkere som fyller Rotterdams gater i protest – passer perfekt inn i Wilders helt sentrale fortelling: At Nederland ikke bare står i en eksistensiell kamp mot oversvømmelse fra havet, men også i en kamp på liv og død mot trusselen fra islam.

Sammen med støttespillere i hvite frakker, beveger Wilders seg bak gjerder som til sammen danner et slags forsvarsverk rundt kirka. Politikeren beveger seg sjeldent ut og gir få intervjuer, og den siste tida har det gått litt trått for Wilders sitt Parti for frihet (PVV) på målingene.

Tyrkia-bråket kan derimot være akkurat det Wilders trenger for å vinne kampen mot statsminister Ruttes høyreliberale VVD om å bli det største partiet i Tweede Kamer.

På målingene får i dag VVD 16 prosent, mens PVV får 14 prosent. Rutte har forsøkt å gjøre valget til en rein duell mellom seg og Wilders – og dermed mellom to partier som aldri har stått lenger til høyre enn de gjør i dag.

Mens Wilders vil forby Koranen og moskeer og legger all tid og kraft i sivilisasjonskrigen mot islam, har også Rutte i stadig større grad plukket opp fremmedfiendtlig retorikk for å stå imot PVV-angrepet.

Oppfør deg normalt, eller forsvinn, har vært et av Ruttes hovedbudskap i valgkampen.

Selv om Nederland er lite og urbant land synes mange her i Limburg at det er stor avstand fra «Hank og Ingrid», Nederlands Kari og Ola, til elitene i de store byene lenger nord, Amsterdam, Den Haag og Rotterdam.

I Valkenburg forteller en eldre mann med bakoverkjemmet hår, brille, vaffeljakke og rutete skjerf knyttet i halsen at det for hans del står mellom VVD og PVV.

– Det er flott at Wilders, som hates og latterliggjøres av elitene, kommer hit. Er vi ikke kanskje et fritt land og et demokrati? spør han.

En mann i tresko forteller at islamistene ennå ikke har kommet hit. Foreløpig herjer de i de store byene, men sakte, men sikkert kommer de til å rykke nærmere små byer som Valkenburg.

En 28-åring som studerer for å bli hotellarbeider, viser stolt fram selfiene han fikk med Wilders til familien. Både han og de andre synes at Wilders kan gå litt langt her og der, men han vil i alle fall stoppe at penger som kunne gått til et velferdstilbud som etter finanskrisa har blitt rammet av store nedskjæringer brukes på folk «utenfra» isteden.

Wilders – en proff

Valg i Nederland har tradisjonelt sett vært et oppgjør mellom bokholdere, ikke ideologer, og har ofte blitt forbigått i stillhet. Men brexit og Donald Trump har sørget for at det vrimler av journalister fra alle verdenshjørner i Valkenburg.

Alle lurer på om det neste høyrepopulistiske sjokket kan komme fra Nederland, før Marine Le Pen i Frankrike kan sjokkere Europa ytterligere seinere i vår.

Men for nederlendere er ikke Wilders noe sjokk. Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har den platinablonde politikeren vært en viktig brikke i nederlandsk politikk, der han startet sin karriere i dagens regjeringsparti VVD. Og PVV har allerede sittet i regjering, selv om samarbeidet med nettopp Rutte og VVD etter valget i 2010 bare varte fram til 2012.

Derfor er det kanskje ikke tilfeldig at en av verdens mest anerkjente forskere på høyrepopulisme, Cas Mudde, kommer fra Nederland.

– Det mange ikke skjønner er at Geert Wilders faktisk er en svært dyktig politiker. Han er ikke som Trump. Han er profesjonell, velforberedt og vet nøyaktig hva debattene handler om. Og han tvitrer ikke basert på følelser, men for maksimum effekt. Han er fantastisk god til å dominere den offentlige debatten. Det er han som avgjør hva vi snakker om, sier Mudde på telefon fra universitetet i Georgia i USA.

Økende økonomisk ulikhet og utrygghet og et EU som knaker i sammenføyningene har sammen med flyktningstrømmen sørget for at det i Nederland eksisterer en følelse av krisetilstand som Wilders tjener på.

Dagens regjering består av en koalisjon mellom Ruttes høyreliberalere og sosialdemokratiske PvdA. Alliansen har bidratt til at sosialdemokratene har gått fra 25 prosent ved valget i 2012 til rundt åtte prosent på dagens målinger.

– Wilders har blitt stemmen for sterk misnøye med de etablerte partiene og for Nederlands utbredte islamofobi, sier Mudde.

Wilders har blitt funnet skyldig i hatytringer etter at han lovet velgere å sørge for færre marokkanere i Nederland. Av Nederlands 17 millioner mennesker har rundt to millioner ikke-vestlig bakgrunn. De største gruppene er fra Marokko og Tyrkia. Begge gruppene teller opp mot 400.000 mennesker hver.

Krig mot islam

PVVs partiprogram er på én A4-side og består i hovedsak av punkter som forbud av Koranen og moskeer, men også beskyttelse av et nedskjæringsrammet omsorgsvesen og løfter om folkeavstemning om EU-medlemskapet.

Men for Wilders, som omtaler moskeer som hatpalasser og har bedt om en egen skatt på muslimske hodeplagg, er den forestilte sivilisasjonskrigen mot islam viktigere enn alt annet.

– Han kan kompromisse på arbeidsinnvandring fra Øst-Europa og europeisk integrasjon, men aldri på islam. Han kan være i stand til å skille mellom muslimer og islam, men for Wilders er islam alltid det samme som islamisme, og han tror at alle som virkelig tror på islam er villige til å drepe, sier Mudde.

Wilders ønsker full kontroll over eget parti og er derfor PVVs eneste medlem. Støttespillere i hvite PVV-frakker beveger seg sammen med ham bak sperringene, utenfor rekkevidde for journalistene. Ingen andre enn Wilders uttaler seg på PVVs vegne.

Utenfor sperringene finner Jarica Jurikova fram en bunke magasiner og avisutklipp om Wilders fra veska si. Multikultur funker dårlig sier hun og forteller at hun har kjørt i noen timer for å komme for å se sitt store politiske idol. Hun sier hun «våknet da Pim Fortuyn ble drept».

Den høyrenasjonalistiske islamkritikeren Pim Fortuyn ble i 2002 skutt i et parkeringshus av miljøaktivisten Volkert van der Graaf. To år seinere ble den islamkritiske filmskaperen Theo van Gogh drept av en nederlandsk marokkaner.

I kjølvannet av denne politiske volden utformet Wilders sitt politiske prosjekt. Han ble samtidig satt under konstanst beskyttelse etter at det ble klart at også Wilders figurerte på islamske ekstremisters drapsliste.

– Tenk deg å leve et komplett avsondret liv i 13, der man stadig vekk konfronteres med islamsk terrorisme, som i Wilders øyne er det samme som islam. Dette er hele livet hans. Han har ikke noe valg lenger. Hva annet skal han gjøre? Han kan ikke bare slutte og så leve et normalt liv. De vil fortsatt ha lyst til å drepe han, sier Mudde.

Suksessformelen

En avgjørende del av Wilders suksessformel er også det som skiller ham fra mange andre høyrepopulister. På effektivt vis blander han sammen liberale og anti-liberale standpunkter og beskriver et forbud mot islam som et forsvar for liberale rettigheter for blant annet jøder, kvinner og homofile. Slik lykkes Wilders i å tiltrekke seg flere enn lavt utdannede arbeidervelgere som utgjør flertallet av hans tilhengere.

– Debatten domineres fullstendig av kulturelle spørsmål, om normer og verdier og innvandring, integrasjon og islam, sier Hans Vollaard ved universitet i Leiden.

«Dag etter dag i årevis opplever vi forvitringen av våre elskede verdier. Likhet mellom menn og kvinner, menings- og ytringsfrihet, toleranse for homoseksualitet, alt dette er på retrett», sa Wilders da Europas høyrenasjonalister samlet seg i Koblenz i januar.

Dounia Jari leder Maruf, en organisasjon som hjelper unge, muslimske homofile. Hun mener Wilders driver med «pink washing», der PVV later som de bryr seg om homofiles rettigheter som en del av angrepet på islam.

– Er Nederland et islamofobisk land?

– Nederland blir i alle fall mer og mer redd for islam. Det handler særlig om alt som har skjedd de siste årene med IS, Paris, Tyskland, Orlando. Folk blir mer redde og bruker hjernen mindre, sier Jari.

Wilders skiller seg også fra mange høyrepopulister med sin forkjærlighet for Israel. I 20-årene levde Wilders i to år ved en kibbutz i Israel, som han i dag ser som et av de viktigste bolverkene mot islam.

Wilders har også bånd til en rekke islamofobe amerikanske aktører og har tette bånd til Donald Trumps republikanske parti.

Uaktuelt med samarbeid

Noen timer etter Valkenburg-opptoget gjentar Wilders opplegget i arbeiderklassebyen Heerlen like ved. På vei gjennom den flere hundre meter lange hovedgågata i byen passerer han sosialistpartiets trommetropp og gatesangeren Pete som synger en humorvise han forteller at han har skrevet spesielt for anledningen. Sangen handler visst mest om Wilders hår.

Litt lenger nede utspiller det seg en fysisk batalje mellom politi, demonstranter som roper at flyktninger er velkomne her og noen unge menn med kort hår som roper «PVV» og slenger noen strake høyrearmer på skrå opp i lufta. En kvinne med hijab roper ut mot Wilders diskriminering.

Statsminister Rutte har sagt at det er uaktuelt å samarbeide med Wilders. Alle partiene er foreløpig enige om å ekskludere PVV, og om målingene stemmer, ligger det an til en bred koalisjonsregjering etter valget.

Analytikeren Vollaard tviler på om Wilders i det hele tatt ønsker å sitte i regjering.

– I Nederland er det det samme som å tape stemmer, mens opposisjonspartier kan ha stor innflytelse, slik Wilders har hatt, sier han.

Cas Mudde mener årene framover vil kunne avgjøre hvorvidt Vesten er ved starten på en radikal høyretid eller ved krampetrekningene til «white privilege».

– Målinger kan tyde på at høyrepopulismen er i ferd med å stagnere. Likevel, om andre partier fortsetter å være så inkompetente og uinspirerende, så vil høyrepopulistene i Europa vinne makt til slutt. Men det er ikke uunngåelig, sier han.

I Heerlen presser en mann og sønnen hans seg fram til gjerdet der Wilders og sikkerhetsoppbudet er på vei forbi. De er kristne kurdere.

Sammen får de en selfie med Wilders, som legger armen sin rundt mannen og smiler sitt bredeste smil mot alle kamerane, før han forsvinner videre nedover gata og etter hvert tilbake til sin egen sikkerhetssone og sitt eget ekkokammer.

eiriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert med korrigert prosent VVD og PVV i dag får på målingene.

Artikkelen er oppdatert: 13. mars 2017 kl. 08.25
Lørdag 25. mai 2019
SENSUR: Det amerikanske forsvarsdepartementet har offentliggjort nye anklager mot Julian Assange. Anklagene er et åpent angrep på pressefriheten i USA, skriver The New York Times.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.