Klassekampen.no
Mandag 6. mars 2017
Brannfakkel: Det sies at det var konkubinen Thaïs som tok initiativet til å brenne ned Persepolis. Maleri: Joshua Reynolds (1781)
Thaïs’ makt
Selskapspiken Thaïs holdt seg ikke til sang og dans. Hun oppmuntret også Alexander den Store til brannstifting.

antikken

Thaïs var en hetære som fulgte med Alexander den Stores felttog mot øst. En hetære var en slags konkubine eller selskapsdame, som hadde stor selvstendighet og var høyt utdannet. Hun kunne komme fra de høyere samfunnslag eller til og med være en slavinne, men uavhengig av bakgrunn, så hadde hetærene det til felles at de kunne utøve de skjønne kunster – synge, spille instrumenter, lese dikt, fremføre skuespill.

Hetæren deltok i symposier, drikkefester der ellers bare menn fikk delta. Der bidro hetæren med musikalsk underholdning, dans og intellektuelle diskusjoner, som var utenkelige for ærbare kvinner. Hetærene var ofte involvert i erotiske forhold, uten at de var gift.

En glødende tale

En håndfull hetærer er kjent for ettertiden, og den mest berømte er kanskje den myteomspunne Thaïs. Det er usikkert hvorvidt Alexander selv hadde et forhold til henne, eller om han simpelthen gledet seg over hennes selskap. Det anses for å være hevet over all tvil at hun var konkubinen til en av hans generaler, Ptolemaios, som hun fikk barn med.

Den mest kjente anekdoten om Thaïs handler om brannen i Persepolis i 330 f.Kr., som Alexander startet, og som førte til at hele byen brant ned. Ifølge anekdoten var det Thaïs som oppmuntret til brannen i en glødende tale på en av Alexanders fester, etter at han hadde inntatt byen.

Den antikke forfatteren Diodorus Siculus beskrev omkring to hundre år senere hvordan hendelsen foregikk. Han beskrev først en scene der de festende hoppet opp fra sengene omkring bordene. Alle samlet seg i en prosesjon til ære for vin- og fruktbarhetsguden Dionysos. De tente fakler, og hetærene som var til stede, sang, spilte fløyter og danset. Først av alle danset Thaïs, som ledet hele prosesjonen. Nest etter Alexander var Thaïs den første til å kaste den brennende fakkelen inn i palasset. De andre fulgte etter, og snart sto byen i flammer.

Tilfeldig? Neppe

Siculus påpeker hvor tilfeldig det var – eller nettopp ikke det? – at Thaïs, som kom fra Athen, den byen som perseren Xerxes hadde ødelagt, var den som initierte ødeleggelsen av Persepolis, og at hun sannsynligvis gjorde det for moro skyld.

Hva som senere hendte med Thaïs er usikkert. Noen mener at Ptolemaios giftet seg med henne, men hun nevnes ikke blant hans gemalinner, Eurydike og Berenike. Hva som skjedde med barna hun fikk med Ptolemaios er ikke sikkert, men deres datter skal ha blitt gift med en konge av Kypros.

Sett i et kvinneperspektiv er historien om Thaïs interessant fordi den viser at hun oppnådde en spesiell posisjon ved kongens hoff. Hennes bakgrunn er ukjent, men på grunn av hennes uvanlige historie har hun gitt opphav til mange myter, både i antikken og i ettertiden.

Artikkelen er oppdatert: 24. mars 2017 kl. 14.11