Fredag 24. februar 2017
Guatemalas hær holder landets kvinner unna nederlandsk abortskip
Hæren i Guatemala vil ikke la en nederlandsk organisasjon som utfører aborter om bord på et skip i internasjonalt farvann, hente kvinner fra havnen. 
Publisert: 24 Februar 05:13
Hæren i Guatemala vil ikke la en nederlandsk organisasjon som utfører aborter om bord på et skip i internasjonalt farvann, hente kvinner fra havnen. 
Abort er ulovlig i Guatemala, med mindre morens liv står i fare. I en uttalelse sier hæren at den er under instruks fra president Jimmy Morales om å ikke tillate skipet tilgang til havnen for å hente kvinner som ønsker abort.
«Militæret vil ikke la denne gruppen utføre sine aktiviteter i landet», heter det i en formell klage hæren sendt til påtalemyndigheten.

Hæren rykker utOrganisasjonen «Women on Waves» reiser verden rundt for å tilby abort til kvinner i land der prosedyren ikke er tillatt. Talskvinne Leticia Zenevich sier de valgte Guatemala som det første landet de besøker i Latin-Amerika, på grunn av de sterke kvinneorganisasjonene i landet. De skal etter planen være utenfor Guatemala i fem dager.
Hæren har sendt ut et skip for å holde øye med «abortskipet», og Women on Waves kaller det en ulovlig pågripelse. Samtidig har kristne grupper satt i gang demonstrasjoner etter at skipet kom til havnen i San Jose, sør for hovedstaden. De forstyrret blant annet aktivistenes pressekonferanse.
– De sier de er her for å kjempe for liv og menneskerettigheter, men det ser ut til at drap har blitt en menneskerett, sier en av demonstrantene.

WHO-godkjentIfølge Women on Waves gjennomføres 65.000 ulovlige aborter årlig i sentralamerikanske land. Organisasjonen utfører aborten med piller, og den tilbyr også rådgivning, behandling og omsorg etter aborten. Tidligere har skipet besøkt Irland, Polen, Portugal og Spania.
En østerriksk lege om bord, Christian Fiala, sier abortpillene er 99 prosent trygge og godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO)
(©NTB)
Onsdag 20. mars 2019
Advokat Jon ­Wessel-Aas vil vurdere om han skal klage på politiets og stats­advokatens håndtering av anmeldelsen mot Pia Maria Roll.
Onsdag 20. mars 2019
FARLIG: Muslimhat og hvit nasjonalisme får drahjelp av politikere og medier, mener Trump-kritikere.
Onsdag 20. mars 2019
• Reiselivsleiaren og jaktentusiasten Hilde Charlotte Solheim tek eit flengande oppgjer med det ho kallar ein ukultur i delar av jegermiljøet her i landet. Ho har saman med ektemannen, næringslivs­leiaren Stein Lier Hansen, trekt seg frå eit...
Onsdag 20. mars 2019
OPPVASK: Mattilsynets ledelse har satt en veterinær og en regiondirektør på plass etter beskyldninger om rolleblanding fra oppdretternes forening Sjømat Norge.
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Tirsdag 19. mars 2019
• I lørdagens Klassekampen rapporterte vi fra Frankrike, hvor protestbevegelsen som kaller seg De gule vestene fortsetter sitt opprør mot styresmaktenes politikk. Lørdagens reportasje handlet i hovedsak om kvinnene, som utgjør en stor del av...
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.