Tirsdag 14. februar 2017
Unge har 235 millioner i inkassogjeld
Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.
Publisert: 14 Februar 11:18
Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.
Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Organisasjonen gir gratis rettshjelp til unge under 25 år.
– Det er en utfordring at mange har lite forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekter av rentesrente og så videre. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomiforståelse og gode betalingsvaner i ung alder, sier Thorud.
Han forteller at fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll. 
– Veien er kort fra handel på nett til kredittkortgjeld som eskalerer, sier Thorud.
Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor sier utviklingen har gått feil vei siden 2014, og at hver person som har inkassogjeld, i snitt har 2,6 saker mot seg. 
– Av erfaring vet vi at jo mer en person skylder, jo vanskeligere er det å betale tilbake, forklarer hun.
Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp), som sitter i finanskomiteen, synes økningen i inkassogjelden blant unge er bekymringsfull. Han mener personlig økonomi bør få en større plass i skolen.
– En norsk undersøkelse fra 2010 viste at bare halvparten av unge mellom 18 og 20 år vet hva rente er, og kun 40 prosent klarte å plukke ut det beste av tre forskjellige lånetilbud. Å få økonomifaget inn i skolen kan gjøre ungdommene bedre i stand til å ta hånd om sin egen fremtid, sier Steffensen til NTB.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.