Torsdag 26. januar 2017
Få fikk godkjent i test av brannslukningssprayer
Oslo (NTB): Kun fire av elleve produkter hadde akseptabel slukkeeffekt i en test av brannslukningssprayer for det norske markedet. Den dårligste fikk faktisk brannen til å eskalere.
Publisert: 26 Januar 14:17
Testen, som er utført av SP Fire Research på oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, avdekket svært store forskjeller mellom produktene. Det skjedde til tross for at etiketten på beholderne ofte lover at slukningssprayene kan håndtere ethvert brannscenario.
– Vi er overrasket over at det var så store forskjeller mellom disse produktene. En så dårlig slukkeeffekt som enkelte av produktene viser, vil både gi en falsk trygghet for brukere og ikke minst undergrave tilliten til de bedre produktene, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.
Hun understreker at en slukningsspray ikke kan erstatte annet slukningsutstyr, og at de beste produktene i testen kun bør være et supplement.
Kun ett av de elleve produktene, som klarte å slukke fire av de fem brannene i testen, ble vurdert som «bra». Tre produkter ble vurdert som «akseptable», tre var «middels», mens fire produkter fikk vurderingen «bunn».
De dårligste produktene hadde nærmest ingen effekt på brannene de ble testet på. Én av sprayene virket til og med mot sin hensikt ved å forstørre en frityrbrann i stedet for å slukke den. (©NTB)
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Fredag 15. november 2019
• Tidsskriftet Foreign Policy har kåret Nato-sjef Jens Stoltenberg til «årets diplomat» for hans «eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid for Nato». Over en helside i bladet, som er gjengitt i Aftenposten, skriver Foreign Policy at...
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Torsdag 14. november 2019
• Det har vist seg svært vanskelig å øke skattene for de inntektsgruppene som skatteutformerne selv tilhører. Når det politiske liv i stadig større grad domineres av høytlønte, skal det svært bevisste politiske grep til for å hindre at...
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...