Mandag 16. januar 2017
SER MOT NORD: Vladimir Putin fortsetter Russlands militære opprustning i Arktis. Her er han om bord på en undervannsbåt i Svartehavet. Foto: Alexei Nikolsky, AFP/NTB Scanpix
• Russland bygger flere flybaser i Arktis • Nytt luftforsvar på Kola • Øver på Nordpolen
Ruster opp i Arktis
AKTIV: Russ­land fortsetter den militære oppbyggingen i Arktis, på tross av kraftige kutt i forsvarsbudsjettene i 2017.

RUSSLAND

Den russiske militære opptrappingen i Arktis fortsetter. Nye militære flyplasser, kraftig nytt antiluftskyts og nye jagerfly er blant investeringene som forsterker den russiske statens evne til å bruke militær makt i nord.

10. januar i år varslet det russiske forsvaret at nye luftforsvarssystemer skal settes inn på Kolahalvøya i løpet av året. Det er snakk om missilsystemet S-400, et svært langtrekkende antiluftskyts som russiske myndigheter også benytter for å forsvare de russiske militærbasene i Syria.

S-400 har missiler som ifølge det russiske forsvaret kan nå hele 400 kilometer, eller omtrent avstanden fra Murmansk til Alta.

Luftforsvarsmissilene er den siste i en lang rekke nyheter om at det russiske forsvaret driver en kraftig forsterkning av luftforsvaret i nord.

Fakta

Russlands nordområdepolitikk:

• Den daværende russiske presidenten Dmitrij Medvedev satte i 2008 i gang arbeidet med Russlands arktiske strategi.

• Strategien er fremdeles gjeldende, og skal vare til 2020. Den er i hovedsak sivil, og legger vekt på samarbeid med andre land i Arktis.

• Siden 2008 har Russland også rustet kraftig opp i nord, og styrket både sjø-, land- og luftforsvaret.

• En rekke militære flyplasser er under oppussing, i tillegg til flere nye baser som er åpnet de siste årene. Før helga ble det gjort kjent at luftforsvarssystemet S-400 nå er stasjonert på Kolahalvøya.

Langsiktig plan i Arktis

Den russiske oppbygningen i Arktis begynte i Dmitrij Medvedevs presidentperiode. Medvedev undertegnet i 2008 en arktisk strategi som fremdeles er gyldig og som skal vare fram til 2020.

I strategidokumentet ble det lagt vekt på at de arktiske områdene er en «strategisk ressursbase» for Russland. De viktigste nasjonale interessene ble definert som «opprettholdelse av Arktis som en sone med fred og stabilitet», bevaring av sårbare økosystemer og opprettelsen av Nordøstpassasjen som transport­åre til sjøs.

Sammen med vektleggingen av arktisk samarbeid, varsler Medvedevs strategi også en militær oppbygning. Det skal «opprettes egne hæravdelinger (...) i den arktiske sonen», heter det i dokumentet.

Seks år seinere, 1. desember 2014, ble den russiske arktiske kommandoen offisielt åpnet. Kommandoen består i hovedsak av Nordflåten, med hovedkvarter i Severomorsk utenfor Murmansk.

Størstedelen av de russiske atomvåpenubåtene er en del av Nordflåten, som spiller en svært viktig rolle i det russiske atomvåpenprogrammet.

I de arktiske områdene er derfor både luft- og landmakt underlagt sjømilitær kommando. Det gjelder også den arktiske brigaden som er stasjonert i Pechenga, ti kilometer fra grensa til Norge.

Brigaden har blitt kraftig oppgradert de siste årene, med mer utstyr og flere øvelser. Det er styrker fra denne brigaden som i fjor deltok i amfibieøvelser i Arktis, da russiske styrker gikk i land med militære kjøretøyer fra skip i Franz Josefs land.

Bygger i nord tross kutt

Den engelskspråklige nett­avisa Independent Barents Observer skrev fredag at ti militære flyplasser i Arktis nå enten blir bygd eller pusset opp.

Blant dem er to flyplasser utenfor Severomorsk, i nærheten av Murmansk, og en flybase helt nord i Franz Josefs land, 50 mil fra Longyearbyen på Svalbard.

Flybasene strekker seg helt fra Vrangeløya nord for Beringstredet i øst og til norskegrensa i vest.

Oppbygningen skal fortsette i 2017. Det på tross av at forsvarsbudsjettet er planlagt redusert med så mye som 27 prosent i år.

De dramatiske kuttene i russiske forsvarsutgifter ble kjent i slutten av oktober. Russlands brutto nasjonalprodukt var da forventet å synke med 0,6 prosent før utgangen av 2016, samtidig som myndighetene forutså tilsvarende vekst på 0,6 prosent i 2017.

– Nordflåtens hovedprioritering er infrastrukturen i Arktis, sa likevel viseadmiral Nikolay Yevmenov i november i fjor, ifølge Independent Barents Observer.

Defensiv og symbolsk

I den danske etterretnings­tjenestens siste åpne trussel­vurdering, publisert 20. desember i fjor, blir den russiske oppbygningen i Arktis karakterisert som «defensiv».

«Russland vil fortsette å utvide sine militære kapasiteter i Arktis. Den militære ekspansjonens natur og aktivitetene i regionen er primært defensive», heter det i trusselvurderingen.

Det begrunnes med at nordflåtens atomvåpenubåter blir mer sårbare når isen forsvinner fra Nordishavet, «noe som øker behovet for å beskytte dem fra luftangrep».

Samtidig vil Russland fortsette å bygge ut evnen til å kontrollere de arktiske områdene, hevder den danske etterretningstjenestens analytikere.

«Russland vil fortsette å flytte forsvarslinjen så langt nord som mulig», i tillegg til «en mer offensiv demonstrasjonspolitikk», med flere landingsøvelser i nærheten av nordpolen.

«Øvelsene i dette området er primært symbolske, og er ment som et signal til de andre arktiske landene om at områdene opp mot Nordpolen tilhører Russland», heter det i rapporten.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.
Mandag 9. september 2019
PRESSET: – De amerikanske sanksjonene er en ­eksistensiell trussel mot Iran, og landet vil bruke alt de kan for å stanse truslene, sier iransk forsker.
Lørdag 7. september 2019
MISLIKT: Labours leder Jeremy Corbyn har overtaket i det britiske parlamentet. Men bare 5 prosent av brexit-velgerne mener han kan løse floka.
Fredag 6. september 2019
«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.
Torsdag 5. september 2019
POPULISME: Boris Johnson har tapt flertallet i parlamentet, men står sterkt blant velgerne i et nyvalg.