Lørdag 14. januar 2017
SKREKKBLANDET FRYD: Kinas president Xi Jinping ser store problemer, men også store muligheter, når Donald Trump blir USAs president. Her med Russlands president Vladimir Putin på G20-møtet i september i fjor. FOTO: JOHANNES EISELE, AFP/NTB SCANPIX
• USAs nye utenriksminister provoserer Beijing • UD: Kina alvorlig bekymret for Trump
Gir USA krigsadvarsel
Donald Trump
SJØSLAG: Allerede før Donald Trump er innsatt, øker konflikten med Kina. – Forholdet er på vei mot en alvorlig krise, sier Kina-ekspert Stein Tønnesson.

USA

Konfliktnivået internasjonalt økte denne uka etter at Nato sendte 3000 amerikanske soldater til flere av Russlands naboland i Øst-Europa. Blant mange finnes det nå et håp om at Donald Trumps løfter om et bedre forhold til Russland skal bidra til å dempe slike spenninger.

Håpet ble imidlertid svakere da Trumps utvalgte utenriksminister Rex Tillerson denne uka signalisterte en tøffere linje overfor Russland enn hva Trump har gjort.

Samtidig skaper Tillersons sabelrasling overfor en annen av USA globale rivaler, Kina, økt frykt for sammenstøt mellom verdens militære stormakter.

Til krigsadvarsler fra Beijing sa Tillerson i sin kongresshøring at han som utenriksminister ønsker å hindre Kina tilgang til omstridte øygrupper i Sør-Kinahavet, der Kina har bygget kunstige øyer med militære installasjoner.

Asia-forsker ved Prio, Stein Tønnesson, tror den siste eskaleringen bare er forsmaken på en konflikt som vil bli stadig skarpere.

– Den neste tida vil vi under Trump oppleve kraftige kriser i forholdet mellom Kina og USA. Om han får med seg USAs væpnede styrker til å yppe med Kina, kan dette bli en veldig alvorlig krise, sier han til Klassekampen.

Fakta

USA og Kina:

• Under Barack Obama lanserte USA sin nye militærstrategi som handler om å flytte ressurser til Asia for å demme opp for sin fremste globale rival, Kina.

• USAs nye president, Donald Trump, har på sin side brukt angrep på Kina som en viktig del av sin seiersoppskrift og har blant annet truet med handelskrig mot Kina.

• Eskalering av konflikten mellom de to stormaktene kan også skapes gjennom saker som uenighet i Sør-Kinahavet og omkring knyttet til land som Taiwan og Nord-Korea.

Vil sende klart signal

Kina har flere territorielle disputter med naboland i regionen, og Tillerson sammenlignet Kinas opptreden med «Russlands overtakelse av Krim», den ukrainske halvøya som Russland annekterte i 2014.

– Vi må sende et klart signal til Kina om at byggingen må stanses og at tilgang til slike øyer ikke tillates, sa Tillerson.

Den kinesiske statskontrollerte avisa Global Times har svart med at USA bare kan nå et slikt mål gjennom full krig.

«Hvis ikke Washington planlegger storskalakrig i Sørkinahavet, vil andre forsøk på å hindre kinesisk tilgang til øyene være idiotisk», skriver avisa på lederplass.

UD: Kina vil svare

Under Barack Obama har USA i det stille trappet opp sin militære oppdemming overfor Kina. Med Trump havner konflikten midt i rampelyset. Ifølge et notat fra den norske ambassaden i Beijing fra 15. desember, som Klassekampen har fått innsyn i, skaper Trump «alvorlig bekymring på kinesisk side».

Diplomatene forventer «betydelig sterkere» motreaksjoner fra Kina i tida som kommer dersom Trump fortsetter sine provokasjoner, som sin tilnærming overfor Taiwan.

«Det er grunn til å tro at kinesisk side ser mer alvorlig på situasjonen enn det som er framkommet i offisielle uttalelser», skriver ambassaden.

Forventer kraftig krise

Tønnesson mener «Trump-administrasjonen forsøker å skremme verden mest mulig før de tiltrer» og tror verden må belage seg på et høyere globalt konfliktnivå og på stadig sterkere rivninger i forholdet mellom verdens to største stormakter.

– Krisa vil oppstå som følge av handel, Taiwan, Nord-Korea og Sørkinahavet. Så vil vi trolig få toppmøter mellom Trump og Xi Jinping. Mye vil avhenge av hvordan slike møter går, sier Tønnesson.

Ifølge Tønnesson kan konflikten i beste fall ende med avtaler begge parter tjener på, i verste fall med krig.

– Men ingen av partene, aller minst Kina, som fortsatt er militært underlegent, ønsker krig, sier han.

USA-utfordrere ser sjanser

Trump blir i Kina imidlertid også tolket som et uttrykk for USAs svakhet og en mulighet til å styrke egne agendar, som innafor handel.

– Sterke krefter i USA forsøker å kaste Trump gjennom riksrett. Slik intern uro ses som at USA er på vei av spillet. Både Xi Jinping, Vladimir Putin i Russland og Recep Erdogan i Tyrkia ser store muligheter nå som USA svekkes, sier Tønnesson, som sier Kina også vil forsøke å trekke Europa nærmere på bekostning av et mer «uansvarlig USA».

Han tror Kinas avgjørelse om å gjenopprette forholdet til Norge kan være en del av en slik plan og ha blitt utløst av Trumps valgseier.

Samtidig tror Tønnesson at Xi i Kina kan bruke presset fra Trump til å framtvinge nødvendige økonomiske reformer som i dag møter hjemlig motstand.

Reformene kan igjen bidra til omfordeling og mer penger i alle kineseres lommer, noe som igjen kan tjene USAs eksportindustri.

– Det vil også tjene Kina at Trump ikke kommer til å bry seg om menneskerettigheter, sier Tønnesson.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 15. januar 2017 kl. 15.53
Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.