Klassekampen.no
Lørdag 24. desember 2016
Når de tror du er en terrorist.
Å fly ­ som brun

Denne uken delte komikeren Adam Saleh et videosnutt han hadde tatt i det han ble kastet ut av et amerikansk fly. I videoen som ble lagt ut på Facebook roper Saleh at det eneste han er skyldig i er å snakke arabisk på telefonen med sin mor. Det er urettferdig, sier han. I bakgrunnen kan vi se noen passasjerer veive og rope «bye!».

På internettet er det likevel dem som tviler på Salehs historie. Er det virkelig slik at han ble utvist fra flyet bare fordi han snakket arabisk? Saleh er tross alt en komiker som nesten utelukkende baserer seg på skøyerstreker. Flere av hans tidligere spillopper har blitt misoppfattet som virkelige hendelser.

Vitneberetninger underbygger dette. Noen medpassasjerer hevder at Saleh og hans reisevenn hyttet med nevene og lattermildt lirte fra seg arabiske setninger. Flyselskapet har dermed konkludert med at Salah og reisefølget provoserte fram en reaksjon fra kabinpersonalet.

Uklarhetene rundt situasjonen fjerner oppmerksomheten fra en virkelighet brune mennesker på fly kjenner godt til.

I august ble ekteparet Nazia og Faisal Ali også bedt om å forlate et fly. De hadde vært i Paris for å feire tinnbryllupet sitt og var på vei hjem til Cincinnati. Ifølge en av flyvertene hadde Faisal Ali snakket i telefonen svettende og ytret ordet «Allah». Flyet hadde stått på rullebanen i førtifem minutter, og Ali var nok ikke den eneste svette og frustrerte passasjeren – men det var bare han og kona som ble fjernet.

I januar ble en flerkulturell vennegjeng på vei hjem til New York fjernet fra et fly på grunn av «bisarr» oppførsel. De hadde byttet plasser og noen hadde oppgradert billettene sine. Vel ute ble de fortalt at pilotene og kabinpersonalet følte seg ukomfortable med deres tilstedeværelse.

Disse eksemplene er ikke tilfeldigheter. De illustrerer opplevelser mennesker med mørkere hud har erfart og fortsatt erfarer i vår terrorpregede verden. Det kommer antakelig ikke til å endre seg i nærmeste fremtid. Sosiale medier gjør det derimot lettere å forstå for et større publikum hva det egentlig innebærer å fly som brun.

I likhet med passasjerer flest er vi redde for å bli det neste terrorofferet, men vi er også redde for å bli oppfattet som den neste terroristen.

warsan.ismail@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 18. januar 2017 kl. 13.11