Fredag 2. desember 2016
En av tre funksjonshemmede utsatt for krenkende ytringer
Oslo (NTB): En ny studie viser at 36 prosent av de funksjonshemmede her i landet har opplevd en eller flere former for krenkende ytringer. 32 prosent rapporterer om hatytringer.
Publisert: 02 Desember 04:37
– Vi har visst at dette skjer, men det er første gang dette dokumenteres på bakgrunn i forskning, sier forskningsleder Terje Olsen ved Nordlandsforskning til VG.
Nordlandsforskning har utført studien på oppdrag fram Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det er den første som er gjort på hatytringer mot funksjonshemmede, og den er basert på to landsomfattende spørreundersøkelser. Undersøkelsene viser at krenkelsene i stor grad utføres av voksne mennesker som den funksjonshemmede kjenner, og at det ofte skjer i det offentlige rom.
Olsen mener tallene er urovekkende.
– Det er overraskende at det er såpass alvorlige tall, og at konsekvensene er så alvorlige som de er, sier han.
Studien viser nemlig at krenkelsene fører til endringer i livet til den enkelte. De holder seg mer hjemme, unnlater å delta i offentlig debatt, lar være å møte venner, unngår offentlig transport – og i noen tilfeller – har måttet flytte. (©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?