Tirsdag 29. november 2016
UTÅLMODIG: – Det går ikke an å si at vi håper det går bra til slutt, for avisene mister kunder, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF. Han krever at statsråd Ketil Solvik-Olsen rydder opp i aviskaoset snarest. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Opposisjonen på Stortinget mener samferdselsministeren har ansvaret for problemene med lørdagsaviser:
Krever kvikk avisløsning
Undersak

Frykter avisdød

I dag gir Stortinget Posten grønt lys for å slå sammen A- og B-post til én felles brevstrøm. Mens 85 prosent av all A-post skal være framme hos mottakeren innen én dag, er fristen satt til to dager med den nye løsningen. I stortingsmeldingen «Postsektoren i endring» ber også regjeringen om fullmakt til å redusere antall postdager til to dager i uka for inntil 10 prosent av befolkningen, eller tilsvarende en halv millioner nordmenn.

Mens det siste forslaget foreløpig blir stanset av opposisjonen på Stortinget, inkludert KrF og Venstre, vil nedleggelsen av A-post bli iverksatt i løpet av ett års tid for å spare 234 millioner kroner.

Arild Grande, Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, frykter at de nye endringene i Postens tilbud skal få langt mer alvorlige følger for avisene enn nedleggelsen av lørdagspostbudet.

– Problemene vi har sett med lørdagsaviser er trolig bare toppen av isfjellet. Vi frykter at endringene i stortingsmeldingen kan gi avisdød, med mindre vi sikrer gode løsninger på forhånd, sier Grande.

Arild Grande
Abid Raja
Stortingsflertallet krever at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen rydder opp i problemene med levering av lørdagsaviser. – Vår tålmodighet er brukt opp, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF.

Medier

I dag vedtar Stortinget regjeringens nye melding om Postens tjenester, «Postsektoren i endring». Det skjer samtidig som avisbransjen opplever omfattende problemer med distribusjonen etter at logistikkselskapet Kvikkas overtok ansvaret på lørdager.

Nå krever et flertall med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og regjeringens støttepartier Venstre og KrF at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) griper inn.

– Vår tålmodighet er brukt opp. Nå må statsråden få distribusjonen av lørdagsaviser på plass og ikke skyve ansvaret over på andre, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson for KrF.

Også Arbeiderpartiets medie­politiske talsperson Arild Grande plasserer ansvaret hos samferdsels­minister Solvik-Olsen:

– Statsråden har gjort en altfor dårlig jobb med å sikre et anbud som er godt nok for å levere avisa til alle som bor i landet. Dette advarte både vi og bransjen om på forhånd, og dessverre har vi fått rett. Vår tålmodighet med statsråden er slutt. Vi forventer at han kommer med løsningen umiddelbart.

Fakta

Lørdagsavisa i fare:

• 5. november overtok logistikkselskapet Kvikkas ansvaret for å distribuere lørdagsaviser i grisgrendte strøk.

• I alt 15 prosent av det samlede avisopplaget ble tidligere delt ut av Posten, om lag 128.000 eksemplarer.

• Av dette har Kvikkas fått ansvaret for om lag 78.000. Resten skal avishusenes egne budtjenester ta seg av.

Løper fra ansvaret

Da Stortinget ga Posten grønt lys for å slutte med postbud på lørdager, ga stortings­flertallet klar beskjed om at regjeringen måtte sørge for å sikre «tilgang til papiraviser på lørdag i hele landet».

Likevel har den nye løsningen med Kvikkas og under­leverandøren Norpost utløst et ras av klager fra abonnenter over hele landet som ikke har fått lørdagsavis i post­kassa.

Venstre-politiker Abid Q. Raja, nestleder i transport­komiteen, er klar på at stats­råden ikke har fulgt opp stortingsvedtaket.

«Trygg og forutsigbar levering av aviser er en forutsetning for at det norske mediemangfoldet skal bestå. Derfor mener Venstre at det må ryddes opp i rotet rundt distribusjonen av lørdagsaviser», skriver han i en e-post.

Kvikkas hevder i sine egne rapporter til departementet at det kun er 5 prosent av abonnentene de har ansvaret for, som ikke har fått avis.

Som Klassekampen omtalte sist lørdag, tyder tall fra landets største mediekonsern på at den reelle feilmarginen har vært langt høyere: minst 10, kanskje opp mot 20–30 prosent.

Solvik-Olsen har svart ved å vise til at mange av abonnentene som ikke har fått avis, ikke bor på adresser som Kvikkas har fått i oppdrag å dekke. Dette argumentet er ikke holdbart, mener Grande.

– Det var også derfor stortingsflertallet i sin merknad ettertrykkelig presiserte at regjeringen skulle opprettholde distribusjonen av lørdagsavis «for hele landet». At stats­råden nå forsøker å dytte skylda over på mediebransjen, er et soleklart eksempel på ansvarsfraskrivelse, sier Grande.

«For oss spiller det liten rolle om den ene eller andre har skylden. Statsråden har uansett det øverste ansvaret for at Stortingets vedtak følges opp», skriver Raja i Venstre.

Geir Jørgen Bekkevold i KrF er bekymret for at manglende levering svekker avisproduktene, i en tid der mange aviser allerede sliter med opplagsnedgang og kraftig fall i annonseinntekter.

– Spesielt ille er det for små lokalaviser. Lørdag etter lørdag svikter leveringen flere steder, og det er ikke tilfredsstillende. Departementet har innført en ordning som ikke er prøvd godt nok ut. Det går ikke an å si at vi håper det går bra til slutt, for avisene mister kunder.

– Hva må Solvik-Olsen gjøre konkret?

– Han må sette seg ned med Kvikkas og se hvordan dette kan løses. Og det må skje i dag, sier Bekkevold.

– Langt på overtid

I gårsdagens utgave av Klassekampen konkluderte flere anbudseksperter med at departementets avtale med Kvikkas kan sies opp med umiddelbar virkning, såfremt kontraktsbruddene er vesentlige og ikke blir rettet innen rimelig tid.

I kontrakten står det ingenting om innkjøringsperiode, slik Oslo kommune sikret seg da det ga selskapet Veireno oppdraget med søppel­tømming i Oslo. Samferdselsdepartementet har heller ikke sørget for å avtale vilkår for dagbøter. Grande og Bekkevold mener likevel at Ketil Solvik-Olsen bør få sine jurister til å vurdere om ikke hele avtalen kan sies opp.

– Hvis det ikke blir fortgang i sakene, må statsråden eventuelt vurdere muligheten for å gi dagbøter. Vi er allerede langt på overtid, sier Grande.

– Ja, det er én av mulighetene han kan se på. Jeg kjenner ikke til om det er så enkelt at Posten bare kan overta, men han må sørge for at situasjonen løses, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Ifølge Arne Sletholt, direktør for distribusjon i medie­selskapet Amedia, gikk det noe bedre med levering av lørdagsaviser denne helga.

– Men de foregående lørdagene har vært tilnærmet katastrofale. Fortsatt er det mye å ta tak i og mye som ikke er på plass, sier han.

Et av hovedproblemene er at det fortsatt er uklart hvilke områder Kvikkas skal levere aviser til. Dette omfatter 3000 av Amedias abonnenter.

– Dette er abonnenter som tidligere har fått lørdagsavisa med Posten på lørdager, men som nå får den på mandag. Det er en vesentlig forverring for dem, sier Sletholt, som var i møte med Samferdselsdepartementet i går for å finne en løsning.

Klassekampen har vært i kontakt med Samferdselsdepartementet siden fredag forrige uke, men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har foreløpig ikke hatt anledning til å svare.

kultur@klassekampen.no

Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Lørdag 16. februar 2019
SV vil ha en ny pressestøtteordning for gratisaviser på nett. – Vi vil ha en full gjennomgang av pressestøtten og modernisere den, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Fredag 15. februar 2019
Private samlere får stadig større innflytelse over norske kunstmuseer. – Gavene kan bli en sovepute, advarer kunsthistoriker Jorunn Veiteberg.
Torsdag 14. februar 2019
Den nye filmen om Roald Amundsen fortsetter i sporene til andre norske helteepos, mener forfatter og medie­viter Espen Ytreberg.
Onsdag 13. februar 2019
Pornografiske lydbøker ligger lett tilgjengelig på Storytel. Nå skal sjefen se nærmere på eksponeringen.
Tirsdag 12. februar 2019
Landets største amatørteater­organisasjon for­tviler. Siden 2014 har statsstøtten til Frilynt stått på stedet hvil, selv om medlemstallet er doblet.
Mandag 11. februar 2019
At 5,7 millioner stipendkroner har kommet i retur på fem år, bør føre til strengere krav for tildeling, mener forfatter. Kravene er strenge nok, svarer NFFO.
Lørdag 9. februar 2019
Strømming av musikk skulle demokratisere musikkbransjen. Det motsatte har skjedd, hevder ny rapport.