Klassekampen.no
Torsdag 24. november 2016
Hvorfor setter ikke Oslo Ap ballen i det åpne målet?
Søppelpolitikk
Flyter: Søppelet i Oslos gater.

Det borgerlige byrådet i Oslo måtte gå av etter valgnederlaget i fjor. Det rakk likevel å gi fire kontrakter på søppeltømming til Enebakk-firmaet Veireno.

3. oktober i år overtok det allerede skandaliserte selskapet renovasjonsarbeidet i hovedstaden, og siden har problemene tårnet seg opp. Veireno tilbøy så dårlige arbeidsvilkår at mange som hadde kjørt rutene tidligere sluttet. Med nye sjåfører, nye biler, nye doble skift (og med mer kjøring i rushtida) ble oppgaven for stor. Søpla blir ikke hentet, klagebunkene vokser og rottene gleder seg. Sist helg måtte Oslo kommune sette inn egne team for å ta unna det som Veireno ikke hadde maktet. Selv om kommunen gir selskapet dagsbøter, er det åpenbart at dette er blitt svært ubehagelig for innbyggerne og svært dyrt for kommunekassa.

Dette kommer på toppen av tidligere dokumenterte fakta som 1) viser at renovasjonsgebyrene har økt mer i kommuner som har privatisert søppeltømmingen enn i kommuner som gjør det samme i egen regi og 2) at Veireno tjener svært godt på sin kjøring i Vestfold.

Sjelden har vi fått så synlig demonstrert at anbud og privat drift av renovasjon er dyrt, dårlig og unødvendig, og at de eneste som har interesse av to måneder kaos hvert fjerde år, er private, kommersielle aktører som vil stikke sugerøret i felleskassa.

Det Ap-ledede byrådet som overtok etter Høyre, fikk dermed en gylden mulighet til å angripe høyrepartiene og privatiseringspolitikken. Men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) sitter musestille. De Grønnes (mangel på) reaksjon er kanskje ikke uventet. Partiet har aldri brydd seg særlig med verken renovasjon eller privatisering eller arbeidsforhold. Men noen ville kanskje trodd at Arbeiderpartiet ville brukt anledningen til å hovere – i alle fall bitte lite grann.

Men nei. De snakker om innkjøringsproblemer og lover at alt skal bli bra. Sett utenfra kunne man kanskje tro at det var Ap og MDG som hadde inngått kontrakten med Veireno. Det er det altså ikke.

Årsaken til tausheten er enkel: Arbeiderpartiet er for privat søppeltømming. I en del kommuner har partiet latt seg presse av fagforeninger, opinionen og andre partier til å stanse privatisering og anbud av barnehager og sykehjem. Men renovasjon vil partiet fortsatt overlate til kapitalen.

Partiet ser dermed glatt bort fra at denne formen for konkurranse med nødvendighet driver ned lønns- og arbeidsforhold for de ansatte. I dette tilfellet har Arbeidstilsynet allerede påpekt en rekke brudd på arbeidsmiljøloven.

Aps oppførsel kan kanskje ha en sammenheng med at Oslo-partiet tirsdag kveld satte opp en stortingsvalgliste der ni av de ti øverste er kommunikasjonsrådgivere og heltidspolitikere, at lederen av nominasjonskomiteen (som er direktør i et eiendomsselskap) ikke engang hadde tenkt på at det kunne være et problem og at fagbevegelsens kandidat Jonas Bals tapte kampvoteringen mot Europabevegelsens Fredrik Mellem.

paul.bjerke@de-facto.no

Paul Bjerke er professor ved Høgskulen i Volda og forskningsleder i De Facto. Han skriver i Klassekampen hver torsdag.

«Anbud og privat drift av renovasjon er dyrt og dårlig»

Artikkelen er oppdatert: 12. desember 2016 kl. 13.38