Fredag 21. oktober 2016
Kraftanstrengelse: Geir Wamstad (t.h.) er streikeleder for de organiserte i El og IT Forbundet i Øvre Eiker. De streiker for en bedre avspaseringsordning enn det loven gir dem rett på. Håvard Strømme (t.v.) og Marius Lødemel spiller dart for å få tida til å gå.
Arbeidsgiverne hevder de ikke har råd til å innfri streikekravet, men regnskapene viser noe annet:
Kraftkroner strømmer inn
Bjørg Ravlo Rydsaa
STREIK: De streikeutsatte kraft­bedriftene hadde et driftsresultat på nær én milliard i fjor, men hevder likevel at de sliter med økonomien.

arbeidsliv

Klassekampen har gjennomgått regnskapene til de omkring 70 selskapene der energimontører fra mandag av vil være i streik. Selskapene hadde i fjor et samlet driftsresultat på 804 millioner kroner. Det utgjør i snitt over 11 millioner kroner for hver bedrift, og det er ikke dårlig med tanke på at selskapene er små og de fleste kun har 20 til 30 ansatte.

Driftsmarginen for de streikeutsatte bedriftene var i snitt 9 prosent og medianen 10,5 prosent. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var driftsmarginen, altså overskuddet per omsatte krone, i 2015 på 6,3 prosent for bedrifter i alle næringer.

Fakta

Kraftstreiken:

• El og IT Forbundet trapper opp streiken mot KS bedrift, og fra mandag av vil 1091 energimontører i 73 selskaper være i streik.

• Konflikten handler om at energimontørene vil tariffeste en bedre avspaseringsordning for beredskapsvakter enn det loven gir dem rett på. Stortinget svekket arbeidsmiljøloven på dette punktet i fjor, og de streikende ønsker derfor en avtalefesting for å beholde den gamle ordningen.

– For dyr ordning

– Kommunene sliter med økonomien, og tida er ikke inne for å innfri nye og kostbare tariffestede rettigheter. El og IT Forbundet vil han en avspaseringsordning som gir sju ukers ferie i året, og ingen andre i kommunesektoren er i nærheten av å ha så gunstige ordninger, sier administrerende direktør i KS bedrift, Bjørg Ravlo Rydsaa.

– Vår gjennomgang viser at selskapenes økonomi er god?

– Veldig mange av bedriftene møter høye krav til utbytter fra sine eiere og har hatt vanskeligheter med store utgifter til vedlikehold, krav til lav nettleie og lave kraftpriser. Våre bedrifter kan ikke leve med en så dyr ordning som fagforeningen ønsker, uten at det tas vurderinger lokalt.

– Viktig prinsipp

– De sier at det blir økte kostnader, men vi har jo hatt denne turnusen siden 1997, så det henger ikke på greip. Gjennomsnittsalderen på dem som går vakt, er ganske høy. Går man bort fra hvilebestemmelsene kan det være at folk ikke orker å ha beredskapsvakt. Det ville blitt et problem, sier Geir Wamstad til Klassekampen.

Han er streikeleder for de organiserte i El og IT Forbundet i Øvre Eiker. Det har han vært i fire uker nå, noe som er ganske lenge til en norsk streik å være.

– Prinsipielt er denne streiken veldig viktig. Vi må ha avtaler som sikrer god hvile. Responstida skal være lik null, og belastninga på vakta kan være høy, sier han.

Streiken til de ansatte i energiselskapene handler om avspaseringsordninger. De har i mange år hatt en ordning der de får en time avspasering for hver femte time de har beredskapsvakt. Etter at arbeidsmiljøloven ble endret, ønsker arbeidsgiverne i KS Bedrift å gå over til en time avspasering per sjuende time vakt. Derfor krevde El og IT avtalefesting av den eksisterende ordningen. Det sa KS nei til.

– Det vi streiker for, ligner mye på det lokførerne og legene streiket for. Det handler om medbestemmelse, ikke om lønn. Vi vil være med og bestemme hvilke rettigheter vi skal ha, sier Wamstad.

Selv om han og kollegene har streiket lenge, holder de humøret oppe, blant annet med å steke vafler.

– Vi har eksperimentert med både vafler og grillmat. Vi har funnet ut at både vafler og popkorn gir mye lukt, som sprer seg til alle kontorene, sier han.

Selv om Klassekampens gjennomgang viser at KS-bedriftene tjener greit med penger, er lønnsomheten svakere enn hos de store selskapene i bransjen.

Regnskapstallene er hentet fra søketjenesten Visma BizWeb, som igjen får opplysningene fra Brønnøysundregistrene. Ifølge tjenesten er driftsmarginen i hele bransjen kalt distribusjon av strøm på 14 prosent. I bransjen produksjon av elektrisitet fra vannkraft, er driftsmarginen 32 prosent. De fleste av de streikeuttatte bedriftene er registrert i den førstnevnte bransjen.

innenriks@klassekampen.no

Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
TILLIT: Trond Giske får solid støtte fra partifeller i de største Ap-lagene i Trøndelag. Flere savner ham i partiledelsen.
Onsdag 13. februar 2019
BLODPRIS: Norge kan ikke lenger ta Nato for gitt. Da må vi velge USA, ikke Europa. Det kan bli dyrt, sier forskeren Asle Toje.
Tirsdag 12. februar 2019
FRYKTER KINA: Data­ekspert Gisle Hannemyr regner med at USA spionerer på oss, men mener kineserne er langt verre.
Mandag 11. februar 2019
MILLIONKRAV: Penger som skulle vært brukt på barna, ble i stedet brukt til å betale for aromamassasje, treningstimer og millionlønn for barnehage­ledelsen, ifølge tilsynsrapport.
Lørdag 9. februar 2019
BOMSKUDD: Regjeringens Langtidsplan for Forsvaret inneholdt 70 milliarder kroner for lite. Nå må planen forsterkes, sier FFI.
Fredag 8. februar 2019
RØRSLA: Aps partisekretær ga partiet en «klar marsjordre» om å prioritere fagbevegelsen på listene før kommunevalget. Oslo Ap marsjerer motsatt vei.
Torsdag 7. februar 2019
Vi leser bøker og medieoppslag om uverdige arbeidsforhold i andre land som Storbritannia og USA. Nylig kom James Bloodworths bok «Innleid og underbetalt» om ansatte ved Amazon-lagre i Nord-England. De fleste hadde...