Torsdag 20. oktober 2016
Protest: Sveitsisk politi fjerner Greenpeace-aktivister som demonstrerer mot handelsavtalene Tisa, TTIP og Ceta i Genève 20. september. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB Scanpix
Brende samler ministre fra 24 land for å dra i land omstridt handelsavtale:
Skal redde Tisa i Oslo
Liv Signe Navarsete (Sp)
Strid: Fredag samles WTO-topper og handels­ministre fra 24 land i Oslo. De vil redde den kriserammede frihandelsavtalen Tisa.

«I oktober står Oslo i sentrum for global handelspolitikk når ledende beslutningstakere samles til uformelt ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO).»

Det skriver NHO i anledning deres internasjonale handelskonferanse som går av stabelen på fredag.

Blant gjestene er Roberto Azevêdo, generaldirektør i WTO. Samme dag innleder utenriksminister Børge Brende et to dagers «uformelt møte om handel», hvor handelsministre fra 24 land deltar.

«Under møtet i Oslo vil ministrene diskutere hvordan en kan sikre framdrift i handelsforhandlingene og derigjennom bidra til vekst i internasjonal handel», skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Oslo-møtene kommer i grevens tid for Tisa-avtalen, som har møtt motstand i flere land. Den omfattende frihandelsavtalen skal sikre handel med tjenester mellom 52 WTO-medlemmer, men kan havne på historiens skraphaug etter valget i USA i november.

Mens Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har varslet at han er mot Tisa-avtalen, er Demokratenes kandidat Hillary Clintons posisjon uklar etter at hun er blitt presset til venstre av frihandelsmotstandere i sitt eget parti.

Fakta

Tisa:

• Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester, som forhandles mellom 52 WTO-medlemmer.

• Det er stor grad av hemmelighold rundt avtalen.

• Motstandere frykter blant annet økt privatisering og mer makt til store internasjonale selskaper på bekostning av folkestyre.

NHO har hastverk

Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, håper Tisa-forhandlingene kommer i havn i løpet av året.

– Ikke minst er det viktig å bli ferdig før et presidentskifte i USA. Vi håper regjeringen nå tar en aktiv rolle, sier han.

Myhre nevner energitjenester og maritim sektor som områder som er viktige for Norge. Men avtalen kan i prinsippet omfatte alt som ikke er håndfaste varer, fra helse og utdanning, til finans og forsikring.

– Er det realistisk at avtalen er i havn i løpet av året?

– Det er vanskelig å si. Denne typen forhandlinger har en tendens til å bli kompliserte i sluttfasen og trekke ut i tid. Vi håper de blir ferdige, men blir ikke overrasket om man må fortsette neste år.

– Kan en Tisa-avtale begrense u-lands mulighet til å styre egen energipolitikk?

– Vi deler ikke de bekymringene. Mange land vil ha fordel av den høyteknologiske kompetansen til norske bedrifter. Det vil kunne gi god utbygging av fornybar og tradisjonell energi i flere land, sier Myhre.

Varsler demonstrasjoner

Fredag morgen blir Brende møtt av demonstranter fra Handelskampanjen. Aktivistene frykter at de rike landene, inklusive Norge, lager en ferdig pakke som de presser på utviklingslandene.

– Vi frykter at Brende skal få arbeidsro til å gjøre det han har planlagt, som er å presse utviklingsland til å gå med på avtaler de tidligere har vært mot. Derfor demonstrerer vi, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

De får selskap av stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp), som reagerer på hemmeligholdet rundt avtalen:

– Jeg syns det er helt forkastelig av vi vet så lite før vi kommer til å få en avtale på bordet. Da blir det «take it or leave it», fordi forhandlingene er ferdige, sier hun.

– Mitt håp er at den folkelige motstanden mot avtalen blir så stor at det blir umulig å vedta den, legger hun til.

okonomi@klassekampen.no

Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.