Søndag 9. oktober 2016
Religionsforsker reagerer på NRK-program
Oslo (NTB): Religionsforsker Anne Kalvig går ut mot NRKs TV-serie Folkeopplysningen som slår fast at man ikke kan kommunisere med de døde. Hun mener kontakt med de døde er verdifullt minnearbeid som ikke trenger å etterprøves.
Publisert: 09 Oktober 03:01
«Kan man kommunisere med de døde?» spurte NRKs programleder Andreas Wahl i onsdagens program av Folkeopplysningen. Nei, var konklusjonen etter et eksperiment med en avdød person som skulle prøve å formidle et kodeord fra den andre siden.
«At dødekontakt er umulig, at alle som påstår å formidle dette er uærlige, og at alle som tror på dette blir lurt, er ikke nøytral folkeopplysning, men en verdivurdering.» Det skriver Anne Kalvig, Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger i en kronikk på NRKs debattside Ytring.
«Det som blir avslørt av Folkeopplysningen som svindel og triks, kan være det som oppleves som meningsfullt og betydningsfullt hos medium og mottaker.», skriver Kalvig. Som religionsforsker mener hun at «dødekontaktfeltet tilbyr og søker etter noe annet, noe som ikke er målbart med de instrumentene Wahl bruker. (©NTB)»
Mandag 16. desember 2019
KLØFT: Etter uker med forhandlinger i Madrid, advarer forskere om en historisk kløft mellom hva vitenskapen krever og hva klimaforhandlerne leverer.
Mandag 16. desember 2019
Norske forfattere tjener stadig mer penger på andre oppdrag enn skriving. – Jeg har hatt over 100 foredrag om min siste bok, sier forfatter Demian Vitanza.
Mandag 16. desember 2019
VRI: La fagfolk styre velferds­tjenestene, dropp overdreven rapportering og ta tjenester tilbake til offentlig drift. Det er Mette Nords oppskrift for en anti-NPM-reform.
Mandag 16. desember 2019
• Dagens Næringsliv avslørte i helga hvordan Norges rikeste plasserer inntektene skattefritt i private holdingselskaper. Dette ble mulig etter en endring av skattelovgivningen i 2006. «Oligarkøyeblikket i norsk økonomi», som professor...
Lørdag 14. desember 2019
KNUST: Da Labour støttet en omkamp om brexit, advarte partimedlemmet David Mallon om at Labour kom til å tape neste valg. – Det var fullt mulig å forutse dette, sier Mallon.
Lørdag 14. desember 2019
Aps tidligere kulturminister Trond Giske mener politikere har en naturlig plass i styrene til kulturinstitusjoner. Teater­forening frykter rollekonflikt.
Lørdag 14. desember 2019
n«Overse demokratiet og konsekvensene vil, for å være ærlig, komme og bite deg bak», sa ­Labours partisekretær Ian Lavery til BBC i går. Lavery kommer fra Labours kjerneområder i Nord-England, hvor De konservative har gjort et brakvalg. Før Lavery...
Lørdag 14. desember 2019
HABILITET: To av medlemmene av granskingsutvalget for Nav-skandalen var selv med på å dømme en person for å ha tatt med sykepenger til Spania i 2012. Det gjør dem inhabile, sier professor.
Lørdag 14. desember 2019
Noko eige: På radikalt vis utfordrar Cecilie Løveid alt som har stivna i språket.
Fredag 13. desember 2019
Teatersjef Kristian Seltun mener det er viktigere at kulturens styreledere kan økonomi enn kultur. Han vil heller kaste politikere ut av styrerommet.