Klassekampen.no
Torsdag 6. oktober 2016
FOLKEFEST: Cecilia Brækhus i Oslo Spektrum.
Spørsmålet er fortsatt: Skal man forby alt man ikke liker?
Boksing

Den blåblå regjeringa er fortsatt populær. Gjennomsnittet av meningsmålingene har vist borgerlig flertall i ni av de ti siste månedene. Ifølge gårsdagens NRK-måling har Høyre og Frp til sammen bare har tapt ett prosentpoeng siden valget for tre år siden. Årsaken til dette er mange, men en av dem feiret statsminister Erna Solberg, kulturminister Linda Hofstad Helleland og proffbokser Cecilia Brækhus foran 6000 tilskuere i Spektrum i Oslo sist uke: Kampen mot upopulære og unødvendige forbud og påbud.

Det er selvsagt riktig at boksing er farlig. Det er selvsagt riktig at boksing skiller seg fra andre farlige idretter ved at hensikten er å slå motstanderen helseløs. Og det er selvsagt riktig at proffboksing i stor grad er svindel som handler om å betale sjanseløse utøvere (Anne-Sophie Mathis) til å stille opp mot stjernene (Brækhus).

Men bør man av den grunn forby proffboksing som Arbeiderpartiet og SV ønsker? Neppe, for Mathis mottar juling helt frivillig, og denne typen forbud og påbud gir høyresida usedvanlig billige poenger.

Særlig uheldig blir det når man vil forby og hindre aktiviteter som arbeiderklassen driver med og verdsetter, som for eksempel boksing og motorsport. Det fantes mange grunner til å være mot Kjell Inge Røkkes såkalte VM i Formel 1-båt i Oslos havnebasseng for noen år siden. Men det møtte opp 100.000 jublende tilskuere. Røkke skaffet seg en masse god PR, mens motstanderne havnet i rollen som notorisk festbrems.

Det er det nok mulig å leve med. Men dypere sett er forbudslinja et større problem. Den gjør det mulig for høyresida å omdefinere sosialisters ønske om å kontrollere og begrense kapitalens makt til et ønske om å gripe inn i folks hverdagsliv med mer eller mindre meningsløse påbud og forbud.

Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm har etter alt å dømme rett i at det er arbeiderklassen som jubler mest for Cecilia Brækhus. Og det er neppe tilfeldig at den 90 år gamle fiskeren Arne Pedersen, som nektet å vedta et forelegg for brudd på loven om flytevest, ble en helt langs kysten.

Problemet blir selvsagt betydelig skjerpa ved at Arbeiderpartiet (og sosialdemokratiene i hele Europa) i praksis har gitt opp alle forsøk på å kontrollere kapitalkreftene. I Oslo klarer ikke Raymond Johansen engang å stanse utdeling ut offentlige milliarder til velferdsprofitører.

Proffboksing, vannskuter og segway kan forbys, men ikke milliardprofitt på barnehager.

En slik politikk er sjanseløs i møte med velgerne. Og høyresida vet å utnytte det. Fremskrittspartiet er snø- og vannskuterens beste venn og har foreslått å oppheve forbudet mot proffboksing med jevne mellomrom siden midten av 1990-tallet. Venstresidas mange velmente forbud og påbud blir framstilt som sosialisters brennende ønske om å bestemme over vanlige folk.

Løsningen på dette er egentlig enkel: Venstresida må bry seg om de viktige sakene og bruke lovverket mot kapitalen, ikke mot arbeidsfolk.

paul.bjerke@de-facto.no

Paul Bjerke er professor ved Høgskulen i Volda og forskningsleder i De Facto. Han skriver i Klassekampen hver torsdag.

«Proffboksing, vannskuter og segway kan forbys, men ikke milliardprofitt på barnehager»

Artikkelen er oppdatert: 18. oktober 2016 kl. 11.09