Mandag 19. september 2016
PÅ PLASS: Soldater som opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF) hevder er amerikanske spesialsoldater avbildet i Fatisah i Raqqa, Syria, i mai. FOTO: DELIL SOULEIMAN, AFP/NTB SCANPIX
• USA fordømmes for feilbombing i Syria • Amerikanere jagd ut fra by av allierte
Angripes fra alle sider
Bashar al-Assad
KRYSSILD: USA møter krass motstand fra rivaler og antatte allierte for sin Syria-politikk.

Syria

Amerikanske fly utførte i helga et angrep i Syria som ifølge Syrian Observatory for Human Rights tok livet av 90 syriske regjeringssoldater. Angrepet skjedde ved flybasen i Deir ez-Zor øst i Syria lørdag og ble først avbrutt da Russland varslet USA om at det ikke var IS, men syriske styrker som ble truffet.

USA har beklaget hendelsen og lover gransking. Saken har skapt sinne i Damaskus og i Russland, som hevder at USAs bombing av syriske regimesoldater er en konsekvens av at Washington lenge har avvist russiske forslag om å koordinere landenes flyangrep i Syria.

Russerne mener også at helgas bombing av Assad-styrkene i praksis har gjort det mulig for IS å erobre territorium. Det samme hevdet Damaskus, som i en pressemelding uttalte at «angrepet beviser at USA og deres allierte støtter IS og andre jihadistiske grupper».

Fakta

Bombet Assad-styrker:

• Lørdag bombet USA syriske regjeringssoldater ved Deir ez-Zor.

• Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble 90 regimesoldater drept. USA sier målet var IS-posisjoner.

• I helga ble amerikanske soldater jaget ut fra al-Rai i Syria av opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), mens opprørerne truet med å «slakte» amerikanerne.

Jagd ut av opprørere

Bombingen skjedde dagen etter at en video på sosiale medier viste hvordan opprørere fra Den frie syriske hæren (FSA), støttet av Nato-landet Tyrkia, jager amerikanske spesialsoldater ut av al-Rai nord i Syria.

Soldatene fra FSA ropte «USA-agenter, kom dere ut» og «Amerikanerne er hunder og svin». I samme video truer også en opprørssoldat med å «slakte» de amerikanske «korsfarerne». USA og Tyrkia har lenge støttet FSA, som siden 2011 har kjempet for å styrte president Bashar al-Assad og anses som «moderate».

Mens USAs rivaler raser mot bombingen av syriske regjeringsstyrker, reagerer Assad-motstandere på meldinger om at USA vil tilby kompensasjon til regjeringssoldatenes etterlatte. «Obamas arv. Gir bokstavelig talt penger til fyren du vet rutinemessig begår massedrap på sivile», skrev kommentatoren Iyad el-Baghdadi på Twitter.

Nabil Mohamed Selim, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bagdad, mener de siste hendelsene er uttrykk for at USAs politikk i Syria er «usammenhengende».

– USAs politikk ikke bare i Syria, men også i Irak, Jemen og Libya, er usammenhengende. De har ingen faste allierte, alle er midlertidige og byttes ut i takt med USAs interesser til enhver tid, sier Selim til Klassekampen på telefon fra Bagdad.

Han viser til hvordan USA på den ene siden støtter de kurdiske YPG-styrkene i Syria i deres krig mot IS, mens amerikanske elitestyrker i helga gikk inn i Syria sammen med tyrkiske styrker som kjemper mot YPG. Tyrkia frykter at YPG, sammen med kurdiske PKK i Tyrkia, skal realisere drømmen om kurdisk selvstyre i regionen.

– Mange ønsker ikke en direkte amerikansk intervensjon, selv i krigen mot Assad. USAs invasjon av Irak har vist regionen at det aldri kommer noe godt med en amerikansk intervensjon, sier han.

Det er vanskelig å peke ut hva som er årsaken til USAs tilsynelatende mangel på en klar strategi i Syria, mener Selim.

– Det kan skyldes at USA, nå som de ser at allierte grupper er fragmenterte og svake, stiller spørsmål om hva som skjer etter at Assad er borte. De er bekymret over at Syria kan bli styrt av grupper som ikke vil ivareta USAs interesser, sier han.

Gir USA skylden

Mandag forrige uke startet en våpenhvile i Syria som ble framforhandlet av USA og Russland. Meningen var at dersom denne våpenhvilen holdt en uke, så ville Russland og USA koordinere angrep mot terrorgruppa IS og Fateh Jabhat al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, al-Qa’idas avdeling i Syria.

– Vi har gjentatte ganger bedt USA ta grep. Det er ingen tvil om at USA ikke har kontroll over den moderate opposisjonen de sier de kontrollerer, uttalte den russiske generalen Vladimir Savtsjenko.

Rakha Ahmed Hassan fra Egyptian Council for Foreign Affairs hevder på sin side at USAs uklare politikk skyldes at amerikanerne «ser at deres allierte er svekket» og det ikke er utenkelig at de taper slaget om Syria.

Da Tyrkia forrige måned gikk inn i Syria gjorde de det av tre grunner, ifølge Hassan.

• Opprette en buffersone for å forhindre frammarsjen til syrisk-kurdiske YPG.

• Tilfredsstille Saudi-Arabias ønske om en bakkestyrke for å snu balansen i opprørernes favør.

• Åpne en vei for en amerikansk deltakelse på bakken.

Ifølge Hassan har USA erkjent at Russland og Iran, som kjemper på Assads side, har mye mer makt enn dem på slagmarken.

– USAs formål med intervensjonen er først og fremst å styrke forhandlingsposisjonen til grupper de støtter i Syria, sier Hassan.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.