Fredag 16. september 2016
Norge straffeforfølger mange for narkotikakriminalitet
Oslo (NTB): Bare to land i Europa straffeforfølger flere for narkotikakriminalitet enn Norge, sett i forhold til folketallet.
Publisert: 16 September 00:28
En gjennomgang Klassekampen har gjort av rapporterte tall for narkotikaforbrytelser i Europa, viser at det i 2014 kom inn i overkant av 48.100 anmeldelser i Norge, og mer enn 20.000 personer ble siktet for brudd på narkotikalovgivningen.
Differansen mellom anmeldelser og siktelser er stor fordi mange blir siktet for mer enn én narkotikaforbrytelse. Sammenlignet med folketall betyr det at Norge er nummer tre i Europa når det kommer i siktelser, bare slått av Danmark og Spania, viser tall fra Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikaavhengighet (EMCDDA).
Norsk politi skal prioritere å gå etter bakmennene, men av de 48.100 anmeldelsene var 24.700 enten tatt for bruk eller besittelse til eget bruk. Åtte av ti av disse sakene ble straffet med forelegg, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
2014 var ifølge SSB det første året hvor narkotikasaker utgjorde over halvparten av alle forbrytelsessaker. Da er forseelser av typen råkjøring og lignende tatt ut av regnestykket. (©NTB)
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.