Onsdag 7. september 2016
Forsvunnet: Forfatteren Bjørn Berge har skrevet historien om femti land som ikke lenger finnes på verdenskartet. Han kom på sporet av de forsvunne landene gjennom sin frimerkesamling.
Mange av landene som er forsvunnet fra verdenskartet, hadde en lite ærerik historie, ifølge forfatter:
Landene som forsvant
Undersak

Har du hørt om disse?

Bhopal (1818–1949)

Landet lå i det som i dag er India. Bhopal fikk status som fyrstestat i 1818 og innledet et samarbeid med det britiske Ostindiakompaniet. I 1860 overtok Sjah Jahan Begum tronen i landet. Hun var spesielt opptatt av poesi, kunst og litteratur. Det hindret henne ikke i å finansiere en rekke praktbygg i landet ved hjelp av opiumsdyrking.

Dansk Vestindia (1754–1917)

Ei øygruppe i det karibiske hav som i mange år tilhørte Danmark. Ble solgt til USA i 1917. Fram til slutten av 1700-tallet brakte denne kolonien stor velstand til Danmark-Norge. Den kommersielle suksessen var i sin helhet avhengig av slaveriet. Danmark-Norge nedla forbud mot slaveri i 1803, men handelen med slaver fortsatte internt på de karibiske øyene fram til 1848.

Tanger internasjonale sone (1923–1956)

Formelt etablert i 1923 som en avtale med sultanen av Marokko. Lå på spissen av Nord-Afrika og ble etablert på initiativ fra stormakter som USA og Storbritannia for å holde kontroll med Gibraltar. Landet ble basert på et prinsipp om minst mulig statlig styring, og ble blant annet frekventert av amerikanske forfattere som William S. Burroughs, Truman Capote og Paul Bowles.

Tripolirepublikken (1918–1922)

Erklærte seg som selvstendig republikk i 1918. Lå i Nord-Afrika og hadde tidligere vært italiensk koloni. Målet var å skape en sekulær og demokratisk stat som kunne forene befolkningen av berbere, arabere og tuareger. Det skjedde til tross for at disse befolkningsgruppene hadde ulike sosiale ordninger og muslimske trosretninger.

Kilde: «Landene som forsvant» av Bjørn Berge

Historien om landene som ikke lenger eksisterer, er en fortelling om maktbegjær og manipulasjon, sier forfatteren Bjørn Berge.

Bøker

Mange har hørt om det mytiske landet Atlantis. Den mektige og ressursrike øystaten som til slutt sank i havet.

Det finnes også land i den virkelige verden som har lidd samme skjebne. Land som har eksistert en periode, men som så er blitt visket vekk fra kartet.

Forfatteren Bjørn Berge har nå samlet historier om femti slike land i boka «Landene som forsvant». Flere av dem er riktig dystre, forteller han.

– Mange av landene som ikke eksisterer lenger, ble ofte betraktet som et instrument for de store kolonimaktene, som var på jakt etter ressurser og strategiske steder for å drive handelsvirksomhet, sier han.

I boka får vi blant annet høre historien om Dansk Vestindia, som eksisterte i perioden 1754–1917. Landet ble opprettet på ei øygruppe i Karibia, og var lenge en viktig brikke i den dansk-norske slave­handelen på 1700-tallet.

– Å ringe inn territorier med grenser har aldri hatt som mål å øke befolkningens lykke. De fleste av landene jeg skriver om, rommer nesten uten unntak historier om maktutøvelse og manipulasjon, sier Berge, som til daglig arbeider som arkitekt.

Fakta

Bjørn Berge:

• Norsk forfatter og arkitekt, født 1954.

• Har utgitt flere fagbøker om arkitektur og økologi.

• Er nå aktuell med boka «Landene som forsvant» på forlaget Spartacus.

• Her skriver han om femti land som ikke lenger eksisterer.

Frimerkenes bakside

Av alle ting var det frimerkesamlingen som satte arkitekten på tanken om å skrive bok. Filatelisten Berge sitter nemlig på en anselig samling frimerker fra land som har gått ut av historien.

– Frimerkene presenterer ofte makthaverne som demokratiske og pålitelige. Men sannheten er jo en helt annen, sier han.

En stat som neppe kan beskrives som demokratisk og pålitelig, er Tanger internasjonale sone, som sto på verdenskartet i perioden 1923–1956. Et av landets frimerker har et portrett av den britiske kong Edvard VIII, og antyder at makthaverne har landet under full kontroll.

Riktig så enkelt var det ikke, ifølge forfatteren.

– Det er sannsynligvis et av de mest ekstreme liberalistiske eksperimentene verden noensinne har sett. Alt var tillatt, og 30 prosent av innbyggerne var involvert i kriminalitet.

Landet, som ligger på spissen av Nord-Afrika, ble til som følge av de strategiske og politiske interessene til de vestlige stormaktene.

– USA og Storbritannia ville ha et land som kunne kontrollere Gibraltarstredet. De innsatte en administrasjon, men ga blaffen i befolkningen. Alle former for narkotika var legalisert, og barneprostitusjon var lovlig. Ingen betalte skatt, så det var heller ingen velferdsordninger. Skulle man på sykehus, måtte man dekke alle kostnadene selv.

– Burde overlevd

Selv om mange av de forsvunne landene har en lite ærerik historie, er det spesielt ett land Berge gjerne skulle sett at hadde fått leve videre.

– Tripolirepublikken i Nord-Afrika erklærte seg som selvstendig stat i 1918. Målet var å skape en sekulær og demokratisk stat som kunne forene befolkningen av berbere, arabere og tuareger. De fikk i gang en statsadministrasjon og avholdt valg.

Det er godt gjort med tanke på de kulturelle og religiøse motsetningene som tradisjonelt har eksistert mellom disse befolkningsgruppene, mener Berge.

– I 1922 ble republikken opphevet, og det var fascistpartiet i Italia, med Benito Mussolini i spissen, som sørget for det. Landet hadde imidlertid fortjent bedre.

dageivindl@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?