Mandag 22. august 2016
FAGMANN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har bakgrunn som rørlegger. Nå vil han at flere ungdommer skal velge yrkesfaglig utdanning. Bildet er fra en sak i 2013. Foto: Linda Bournane Engelberth
De rødgrønne i Oslo vil gjøre det enklere å gå fra studiespesialisering til yrkesfag:
Vil ha flere fagarbeidere
Kjell Ove Hauge
UPRAKTISK: I dag er det lett å bytte fra yrkesfag til studiespesialisering, men vanskelig å gå motsatt vei. Det vil Raymond Johansen endre på.

Utdanning

– Vi har enorme behov for fagarbeidere på mange områder framover. Vi vil gjøre det enklere å velge å ta yrkesfag på videregående, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) til Klassekampen.

Han vil nå gjennomføre et prøveprosjekt der det skal bli lett å bytte over til yrkesfag dersom man går på studiespesialiseringslinje på videregående skole.

– Dette kan øke antallet som velger yrkesfaglig utdanning, som både de og vi kommer til å ha stor glede av, sier han.

Fakta

Yrkesfag:

• Etter ungdomsskolen kan ungdom velge mellom studiespesialiserende eller yrkesfaglige program på videregående skole.

• De som tar yrkesfaglige linjer, kan etter to år velge å ta påbygging til generell studiekompetanse i stedet for å fortsette for å ta fagbrev.

• De som tar studiespesialisering, kan ikke bytte over til yrkesfaglig utdanning. Da må de begynne på nytt fra første trinn.

Tungvint i dag

Utdanningspolitikerne har lagt godt til rette for at yrkesfagselever som finner ut at de ønsker å gå et løp med høyre utdanning, kan bytte over til studiespesialisering. Men om det er noen som ønsker å gå motsatt vei, er det tungvint: De blir henvist til å starte hele utdanningsløpet om igjen, fra første trinn, på det som heter VG1.

Johansen tror det er et hinder for at ungdom velger å gå den veien.

– Det er nok mange som begynner på studiespesialisering som finner ut at de ikke er så motivert for det, men tanken på at man må begynne helt på nytt i VG1 er nok lite motiverende for å bytte over, sier han.

Byrådet ønsker en prøveordning der de som ønsker å bytte over til yrkesfag kan gå rett inn på andreåret, i stedet for å starte på bunn. Dette er del av byrådets yrkesfagsmelding, som kommer i høst.

– De har unnagjort alle fellesfagene i løpet av VG1 i studiespesialisering. Dermed kan de gå rett inn på VG2 i yrkesfag, og ha bare yrkesfagene, sier Johansen.

– Men er dette et stort problem egentlig?

– Enormt stort! Jeg tok selv tre år allmennfag før jeg begynte på yrkesskolen. Jeg har også nær familie som har gjort det samme. Jeg vet at dette gjelder en god del.

For å få på plass forsøksordningen vil Oslo kommune søke godkjenning og støtte fra Utdanningsdepartementet. De håper å få prøveordningen på fote fra skolestart 2017.

– Vi håper og tror at staten vil være velvillig for at Oslo kan bli en pilot på dette. Vi er såpass store at det kan gi hele Norge verdifull kunnskap, sier Johansen.

Hindrer frafall

En del av motivasjonen for tiltaket, i tillegg til å kunne få flere fagarbeidere, er å hindre frafall fra videregående skole.

– Vi vil aktivt informere om at dette er mulig. Det kan også bidra til å hindre frafall. En del svimer gjennom og sliter med teorien. Nå kan vi si til dem at det ikke var forgjeves, de kan gå over i yrkesfag VG2 og fullføre en fagutdanning, sier Johansen.

I flere sektorer har Norge et skrikende behov etter flere fagarbeidere, et behov som bare vil øke i årene som kommer. I dag fylles mye av tomrommet av importert arbeidskraft.

Byrådet vil prioritere noen av de mest pressede sektorene: restaurant- og matfag, helse- og oppvekstfag og bygg- og anleggsteknikk.

Har tro på ideen

Kjell Ove Hauge er rektor ved Kuben videregående skole, Oslos største yrkesfagsskole. Han liker byrådets idé.

– Jeg er for et fleksibelt utdanningsløp. I dag vil det kunne bli for langt å bytte over.

– Er det mange elever som ønsker å bytte fra studiespesialisering til yrkesfag?

– Det er ikke mange, men det har vært enkeltpersoner som har hoppet av studiespesialisering. De må da begynne på VG1 yrkesfag. Om det dukker opp en mer fleksibel ordning, vil det være positivt.

Hauge har ett forbehold:

– Det må avstemmes med den yrkesfaglige utdanningen. VG1 i yrkesfag er viktig, og de lærer mye. VG2 er mer spesialisert, det er en overgang der man må ta inn over seg. Det er også forskjell på programområdene, når det gjelder hvor stor del man må ha vært gjennom i VG1 før man kan ta VG2, sier han.

Vil tilrettelegge

Raymond Johansen sier innvendingen fra Kuben-rektoren er fornuftig.

– Det er en viktig innvending. Men de slipper fellesfagene i VG2 til yrkesfag, og kan få ekstra påfyll i yrkesfagene mens klassekameratene driver med matte og språkfag, sier han.

– Vil dette bli et dyrt tiltak?

– Det vet vi ikke ennå. Vi håper at det blir såpass mange som benytter tilbudet at det koster litt. Nå er utfordringen at det er få som velger yrkesfag, så plasser står tomme. Dersom vi får dette til, eksporterer vi gjerne ordningen til andre fylker, avslutter Johansen.

paalh@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.