Onsdag 3. august 2016
ALDRI SÅ GALT: Rasmus Hansson mener Statkraft bør få en annen styreleder enn Thorhild Widvey og mener at Monica Mæland nå kan benytte rotet til å finne en annen. Foto: Marthe Amanda Vannebo
Rasmus Hansson mener Mæland bør bruke eget rot til å finne en bedre styreleder:
MDG vil vrake Widvey
Thorhild Widvey
FINneS BEDRE: Statkraft fortjener mye mer enn «en kjedelig Høyre-administrator» som styreleder, mener Miljøpartiet De Grønne.

STATKRAFT

Næringsminister Monica Mæland (H) er ute i hardt vær etter at hun utnevnte tidligere regjeringskollega Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft. Mælands habilitet blir nå vurdert av Justisdepartementets lovavdeling.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er oppgitt over Mælands behandling av saken, men ser også et lyspunkt i rotet rundt utnevnelsen:

– Mæland bør bruke sitt eget rot til å finne en bedre styreleder.

Hansson er nasjonal talsperson for MDG og partiets eneste stortingsrepresentant. Han er svært opptatt av hvem som skal være styreleder i selskapet, som er Europas største leverandør av fornybar energi.

– Mener du at Widvey ikke er kompetent til å være styreleder i Statkraft?

– Widvey er teknisk kompetent, siden hun har vært olje- og energiminister, men Statkraft trenger mye mer enn en kjedelig Høyre-administrator, sier Hansson.

Han mener stillingen som styreleder i Statkraft nå er viktigere enn på lenge, og at selskapet vil være sentralt i «den store energi- og klimajobben vi står overfor».

– Stillingen er altfor viktig til å deles ut til styregrossister for lang og tro tjeneste.

Fakta

Statkraft:

• Statkraft er Norges største kraftprodusent og Europas største leverandør av fornybar energi.

• Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme, og er en global markedsaktør innen energi­handel.

• Konsernet er heleid av staten, og hadde i 2015 en brutto omsetning på 53 milliarder kroner.

Kilde: Statkraft

– Dårlig behandling

Hansson mener regjeringen har behandlet Statkraft svært dårlig de siste årene:

– Regjeringen har tatt fra dem fem milliarder kroner i investeringsmidler og regelrett drept satsingen på offshore havvind.

Hansson sier at han er bekymret over at stillingen nå går til Widvey, i en situasjon hvor Statkraft «mer enn noen gang trenger en vital, visjonær og kraftfull styreleder som kan bygge opp igjen energien i selskapet».

– Å gi styreledervervet til en politiker som overhodet ikke har markert seg som nytenkende og ambisiøs i klima- og energipolitikken, er et veldig dårlig grep og det sender et veldig dårlig signal.

Han mener Mæland kan bruke rotet som er skapt rundt utnevnelsen, til å finne en ny styreleder:

– Nå har hun anledning til å finne en styreleder som kan gi Statkraft mer enn det Widvey ligger an til å gjøre. Styreleder til Statkraft bør velges fra øverste hylle og sette full fart på selskapet.

– Ikke proffe nok

Hansson er også oppgitt over hvordan Mæland har håndtert utnevnelsen.

– Jeg er oppgitt over at sentrale politikere som Mæland enda en gang plumper ut i dette habilitetsproblemet og ikke er proffe nok til å la være å havne i en sånn suppe.

I forbindelse med utnevnelsen skal Mæland og Widvey ha hatt kontakt via tekstmelding. Flere medier har bedt om innsyn i denne korrespondansen, men departementet har avslått med begrunnelsen at meldingene er «intern saksforberedelse» og at de dermed kan unntas offentlig innsyn.

– SMS-ene må hun bare få lagt fram først som sist. Før eller seinere kommer de for en dag. Mæland forkludrer eget parti, regjeringen og politikken generelt ved å hale det ut. Hun bør få dem på bordet og bli ferdig med det.

Kolberg enig om SMS-ene

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg er i likhet med Hansson ikke i tvil om at meldingene bør offentliggjøres:

– Ja, jeg mener absolutt at det er riktig at meldingene blir offentliggjort når de er en del av saksbehandlingen. Jeg tror hun kommer til å bli nødt til å offentliggjøre dem. Det føler jeg meg veldig sikker på.

Kolberg har sendt brev til næringsministeren og bedt henne forklare seg for Stortinget.

– Mæland burde bedt om en habilitetsvurdering før hun gjorde utnevnelsen. Det gjelder særlig når hun skal gjøre en så viktig utnevnelse og når den hun utnevner, er en hun kjenner veldig godt og som hun har et personlig forhold til. Det er en feilvurdering, rett og slett.

Kolberg mener dette handler om to forhold: saksbehandling og habilitetsspørsmål.

– Det er ikke slik at Widvey ikke er kvalifisert, men jeg mener at det må gjøres på riktig måte, sier han.

Foreløpig har Høyre lite å si om habilitetsbråket og Kolbergs uttalelser:

– Jeg tror vi skal ta dette stegvis. Nå får vi avvente lovavdelingens habilitetsvurdering, som jeg forstår skal foreligge i løpet av denne arbeidsuka, sier Michael Tetzschner.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.