Torsdag 21. juli 2016
HEMMELIG: Liv Signe Navarsete Stortinget får tilgang til FFI-forskningen som ble stanset etter at Forsvarsdepartementet grep inn. Foto: monica Larsen Vegstein
Liv Signe Navarsete (Sp) krever at Stortinget får tilgang til kritisk forsvarsrapport:
Vil lese hemmelighetene
KRAV: En kritisk rapport om den nye forsvarsstrukturen ble stanset etter at Forsvarsdepartementet grep inn. Nå krever Sp-politiker Liv Signe Navarsete at Stortinget får lese rapporten.

FORSVARET

Fredag 8. juli brakte Klassekampen nyheten om at en kritisk rapport ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ble stanset, etter at Forsvarsdepartementet grep inn.

Forskningsrapporten beskriver kritiske mangler i det norske forsvaret dersom den mekaniserte brigaden i Troms blir bygd ned. Langtidsplanen for Forsvaret, som skal behandles av Stortinget til høsten, åpner for å bygge ned nettopp denne brigaden.

Nå krever Senterpartipolitiker Liv Signe Navarsete at Stortingets utenriks- og forsvarskomité skal få tilgang til den hemmeligstemplede forskningsrapporten.

– Dette må Stortinget få tilgang til som en del av høringene om Langtidsplanen, sier Navarsete. Hun representerer Senterpartiet i utenriks- og forsvarskomiteen.

Fakta

Rapport om ned­bygging av Hæren:

Langtidsplanen for Forsvaret legger opp til en «utredning av landmakten». Mange i Forsvaret frykter at det betyr at Hæren blir lagt ned til fordel for nye kampfly og nye ubåter.

• En forskningsrapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er svært kritisk til utviklingen og hevder at Forsvaret da vil ha store svakheter.

• Rapporten ble stanset etter at kontreadmiral Elisabeth Natvig tok kontakt med FFI.

• Natvig har ledet arbeidet med langtidsplanen.

Bråk i forsvarsmiljøene

Høringene om Langtidsplanen begynner 24. august. Mye tyder nå på at diskusjonene om Hærens framtid vil spisse seg til når høringene starter.

Mens deler av Forsvaret vil beholde en full mekanisert brigade i Nord-Norge, presser andre på for å bygge ned den tradisjonelle Hæren og heller satse på spesialstyrker, kampfly og ubåter.

Det er i denne betente striden den hemmeligstemplede forskningsrapporten fra FFI har skapt bråk internt i forsvarsmiljøene.

Forskerne ved FFI konkluderer med at et «forsvar uten en tradisjonell hær er mer sårbart overfor den nye hybridkrigføringen enn det den tradisjonelle strukturen er.»

Denne kritiske konklusjonen ble imidlertid ikke offentliggjort. Kontreadmiral Elisabeth Natvig i Forsvarsdepartementet ringte FFI-direktør John-Mikal Størdal, for å «gjøre ham oppmerksom» på dem kritiske rapporten, som kort tid etter ble stanset.

Kontreadmiralens inngripen førte til en ny kvalitetssikringsrunde på FFI. Der skal etter det Klassekampen forstår den pensjonerte generalen og tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen ha vært blant de hardeste kritikerne.

Sverre Diesen er samboer med Elisabeth Natvig. Han er nå analytiker ved FFI, mens hun har ledet arbeidet med Langtidsplanen i Forsvarsdepartementet. De hevder begge to at de ikke har snakket sammen om rapporten.

Vil offentliggjøre rapporten

Liv Signe Navarsete krever nå at de ugraderte delene av rapporten skal offentliggjøres, og at Stortingets utenriks- og forsvarskomité skal få tilgang til de delene som er gradert «begrenset».

– Dette er viktig, for det vi har hørt om denne rapporten så langt, går rett inn i diskusjonen om Langtidsplanen, sier hun.

– Hvis denne rapporten sier noe om konsekvensene ved å bygge ned landmakten, så er det vesentlig at Stortinget får tilgang på denne informasjonen, legger hun til.

Senterpartiet har vært svært kritisk til nedbygging av hæren, og stilt spørsmål ved regjeringens prioriteringer.

I sitt fagmilitære råd ønsket Forsvarssjefen å beholde et såkalt balansert forsvar, det vil si å opprettholde den mekaniserte brigaden i Troms. Likevel legger Forsvarsdepartementet opp til en «utredning av landmakten» i Langtidsplanen. Mange i Forsvaret frykter at dette vil bety en nedbygging av hæren.

magnusl@klassekampen.no

siment@klassekampen.no

Lørdag 25. mai 2019
FEIDE: På Frogner i Oslo er en familieleilighet ombygd til ti hybler. Naboene i sameiet har i lang tid kjempet mot utleiemogul og tidligere bystyre­politiker Nordan Helland.
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.