Lørdag 9. juli 2016
MOTGANG: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre synker som en stein som Klassekampens julimåling. Foto: Tom Henning Bratlie
Opposisjonen er ikke i nærheten av flertall, selv om pila peker opp for Senterpartiet:
Ap stuper på måling
Undersak

Senterpartiet med rekordmåling

Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, er svært fornøyd med resultatet.

– Vi hadde en rekordmåling forrige måned på 6,9 prosent, så det er hyggelig og motiverende å gjøre det enda bedre.

Senterpartilederen tror oppsvinget skyldes folkelig motstand mot sentralisering:

– Det handler nok om at vi er så tydelige på tjenester nær folk. Regjeringen kjører en ensidig stordrifts- og sentraliseringsprosess, mens vi lytter til folk og vil ha tjenester der de bor. Selv i Oslo vil ikke folk bo på det største sykehjemmet.

Han peker også på økningen i byråkrati under den borgerlige regjeringen.

– Aldri har vi hatt mer vekst i byråkrati enn nå. Vi har vært et tydelig alternativ til regjeringens måte å organisere samfunnet på.

Til slutt kommer han med ros til egen organisasjon.

– Vi jobber som et lag og har mange aktive som gir en positiv utvikling. Senterungdommen har økt en del i medlemstall og innsatsen ungdommen gjør har også mye å si, sier Vedum.

Kjersti Stenseng
BLÅ tall: Selv med de rødgrønne, Rødt, KrF og MDG på samme lag, er flertall utenfor rekkevidde for opposisjonen. Arbeiderpartiet sier høyresida bedriver tøffe personangrep – og at det fungerer.

Måling

En meningsmåling utført for Klassekampen og Nationen viser at den borgerlige regjeringen står fjellstøtt, mens Arbeiderpartiet synker.

På Dagbladets partibarometer i juni var Arbeiderpartiet nede i 30,7 prosent og hadde sitt dårligste resultat siden stortingsvalget i 2013. Nå viser julitallene 30,4 prosent. Kontrasten er stor til 38,1 prosent på samme tid i fjor.

Fakta

Aps vei mot regjering:

• Det er per i dag ikke klart hvilke partier Arbeiderpartiet ønsker å danne en eventuell regjering med etter valget i 2017.

• Støre har sagt at døra er åpen for alle partier bortsett fra regjeringspartiene Høyre og Frp.

• Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt at Venstre ikke vil gå i regjering med Ap så lenge hun er partileder.

• De andre partiene har alle gitt uttrykk for at det kan bli aktuelt å gå i regjering med Arbeiderpartiet.

Ap: Ikke fornøyd

– Dette er ikke en måling vi er fornøyde med. Vi har langt høyere ambisjoner, sier partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng.

Hun påpeker at målingene varierer.

– Vi har hatt mange gode målinger gjennom våren som har gitt et annet flertall enn dagens, sier hun.

– Hvorfor går det dårlig?

– Jeg skal ikke analysere enkeltmålinger, men en dårlig måling er alltid en indikasjon på stemningen blant velgere og befolkningen. Nå må vi synliggjøre og vise vårt alternativ.

– Hvordan skal dere vinne velgerne tilbake?

– Nå har vi vært lenge i en situasjon med veldig høy arbeidsledighet, som regjeringen gjør en altfor svak innsats på å løse. Vår hovedsak er at vi må få ned ledigheten. Det å investere i å skape arbeidsplasser gir en mye høyere effekt enn å kutte i skattene.

Stenseng ønsker at Arbeiderpartiet blir mer tydelig i opposisjon.

– Gjennom vinteren har vi jobbet for breie forlik på viktige saker, og det har vært riktig. Men det gjør også at vi ikke framstår like tydelige.

Drittpakker fra høyresida

Partisekretæren retter også kritikk mot de borgerliges debattform.

– Vi har en høyreside som er ganske tøff i sine personangrep, karakteristikker og stemplinger, og det ser vi at setter seg, sier Stenseng.

Hun vil legge seg på en annen strategi.

– Vi vil ikke drive politikk på denne måten. Vi skal være tydelige på våre alternativ og på våre politiske løsninger. For til sjuende og sist er det sakene velgerne er opptatt av, ikke personkarakteristikker.

Bortforklaringer

Høyre stiller seg undrende til kritikken.

– Det syns jeg er en veldig spesiell måte å forklare en meningsmåling på, sier Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder i Høyre.

Han er godt fornøyd med borgerlig flertall på målingen.

– Virkeligheten er at Ap har vinglet fra standpunkt til standpunkt gjennom hele året og mangler egne politiske svar på mange av de store utfordringene som regjeringen jobber med, ikke minst omstilling og nye arbeidsplasser, sier han.

– Men det er bra hvis Ap skal snakke om egen politikk. Det er en oppskrift vi har fulgt i mange år, og det har fungert bra for oss. Det vil gjøre det offentlige ordskiftet godt, i motsetning til klagestormene mot regjeringen ledet an av Jonas Gahr Støre og Trond Giske.

hildef@klassekampen.no

Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Fredag 15. mars 2019
POLITISK: PR-byråene Geelmuyden Kiese, Kruse Larsen, Rud Pedersen og First House har lokalpolitikere fra Høyre, Ap, KrF og Venstre i staben.
Torsdag 14. mars 2019
SKEPTISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener PR-bransjen bidrar til å skape en «profesjonalisert ­meningsindustri».
Onsdag 13. mars 2019
SLUTT PÅ NSB: Norsk lokomotiv­manns­forbund sier NSB i praksis har blitt et ­bemanningsselskap. De forstår at ­Norges Statsbaner er et misvisende navn på et ­selskap som verken skal eie skinner eller tog.
Tirsdag 12. mars 2019
OPPGJER: Lønnsoppgjeret er i gang. Dette forventar kokken, helsefag­arbeidaren, ingeniøren, læraren, reinhaldaren, barnevernspedagogen og industrimekanikaren.
Mandag 11. mars 2019
EUROPA: Venstre vil bruke kommunevalget til å hylle EØS. Partiet varsler valgkamp mot Senterpartiet og andre som sår tvil om avtalen.
Lørdag 9. mars 2019
UTRYGGE: Olje­arbeidar Julia Kelmendig vurderer ny utdanning, medan klubbleiarar i oljeindustrien ber politikarane om å unngå uro om oljepolitikken.
Fredag 8. mars 2019
ELLERS TAKK: Det var ikke noe bygdeopprør i Venstre da Granavolden-plattformen ble vedtatt i januar. Tvert imot stemte et verdiliberalt mindretall nei til plattformen.